NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Een interieur valt of staat met de juiste oriëntatie”
Als bachelorproef gaf Silke vorm aan het interieur van een oud pomphuis, als onderdeel van een tot cohousingproject om te vormen vierkantshoeve.

“Een interieur valt of staat met de juiste oriëntatie”

Interieur en exterieur – met veel aandacht voor oriëntatie van ramen en ruimtes – zijn onlosmakelijk verbonden. “Esthetiek en design op zich is één ding, maar een interieur moet ook aangenaam en praktisch zijn. Daglicht speelt daarbij een grote rol.” Dat is alvast een eerste statement van Silke Balemans, net afgestudeerd als interieurvormgever en momenteel bezig met een ‘excellentietraject’ in de vorm van een postgraduaat. De andere dagen is ze aan het werk als gemotiveerde jobstudent bij Cuypers & Q Architecten. Een bezige bij met ambities.

Silke Balemans (22 jaar), student aan de Thomas More hogeschool in Mechelen.

Een ongebreidelde gedrevenheid en de zin om te creëren deden Silke Balemans kiezen voor een professionele bachelor Interieurvormgever aan Thomas More. Al van jongsaf was ze gefascineerd door de bouw en wou ze niets liever dan een handje toesteken. Deze bachelor was misschien niet de meest evidente keuze na haar BSO-opleiding Office & Retail, maar Silke was gebrand om zich te bewijzen en bereid om er hard voor te gaan. En of dit heeft geloond.

Een modern ontwerp, met respect voor wat ooit was, dat de beschikbare hoogte optimaal benut.

Excellentietraject

Na een vlekkeloos traject van drie jaar, inclusief de optie ‘ontwerpstudio large’ met de focus op grotere projecten, had Silke haar diploma op zak. Maar er was honger naar meer. Ze besloot die vaste job dan toch maar aan zich te laten voorbijgaan en stelde zich, na een gesprek met docent en interieurarchitect Ilze Quaeyhaegens, kandidaat voor een nieuwe postgraduaatsopleiding PG21 aan Thomas More. Silke: “Het is een vorm van excellentietraject met een beperkt aantal studenten, een uitdagende aanvulling op mijn diploma. Wie wou deelnemen, moest zich kandidaat stellen, inclusief sollicitatiebrief. Blij dat ik de stap genomen heb en ook geselecteerd werd voor de opleiding.” Bij deze postgraduaat ligt de nadruk op maatschappelijk relevante projecten die ook werkelijk tot uitvoering worden gebracht. Van klantenoverleg over ontwerp en productkeuze tot uitvoering en opvolging op de werf. “Zo werken we bijvoorbeeld aan het ontwerp voor Het Inloophuis in Mechelen voor mensen met jongdementie. Een aangename plek waar ze elkaar kunnen treffen”, aldus nog Silke. “Leerrijke opdrachten, met zowel aandacht voor de mens als duurzame materialen en circulariteit, die veel voldoening met zich meebrengen.”

Ook Silke mocht een bijdrage leveren aan dit winnende ontwerp van Cuypers & Q Architects voor de Klim-op school in Bouwel.

Leerrijke stage en studentenjob

Als bachelorproef kreeg Silke de opdracht om een oude vierkantshoeve in Herk-de-Stad om tot vormen tot een cohousingproject. Het interieur van een van de woningen diende daarbij in detail te worden uitgewerkt. Silke: “Het is een hoge hoeve, en deze hoogte heb ik ten volle benut. Bijvoorbeeld met een vide die een interactie creëert met de werkruimte op de eerste verdieping.” De oriëntatie van de ruimtes en ramen maakt dat het daglicht op het gepaste moment in de juiste ruimte wordt binnengetrokken. De link tussen buiten en binnen uit zich ook in de materiaalkeuze, met een keuken die hout combineert met mortex in een warm, stijlvol maar ook eigentijds geheel. Het ontwerp viel in de smaak, ook bij de eigenaars van het pand, waardoor Silke als een van de studenten geselecteerd werd om, in samenwerking met de architect, het ontwerp verder uit te werken. Silkes ambitie leverde haar tijdens haar studies ook een interessante stageplaats op bij Tenarchitects in Antwerpen. “Vooral de organische manier van ontwerpen en de natuurlijke stijl spraken mij enorm aan”, verklaart Silke. Vandaag heeft Silke haar diploma op zak en combineert ze de postgraduaatopleiding met een studentenjob bij Cuypers & Q Architecten, vooral gespecialiseerd in openbare en publieke gebouwen, met Gert Cuypers en Ilze Quaeyhaegens als bestuurders. “Hier krijg ik weer heel andere uitdagingen. Momenteel werk ik mee aan het ontwerp van een aantal corners voor de inrichting van optiekzaken. Daarnaast doet Cuypers & Q Architecten ook vaak mee aan wedstrijden waarbij het hele team betrokken wordt. Zo hebben we nog net gewonnen met een ontwerp voor schooltje in Bouwel. Dat ik kom meewerken aan de opgewerkte 3D-beelden van dit ontwerp, maak me best trots.” En terecht!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details