NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een warm, nieuw ‘Nest’ voor TVH Equipment in Waregem

Een warm, nieuw ‘Nest’ voor TVH Equipment in Waregem

TVH Equipment centraliseert al zijn Waregemse activiteiten in een state-of-the-art nieuw gebouw, strategisch neergeplant langs de E17. Met de verhuis van het hoofdkantoor naar de Mannebeekstraat is de Belgische marktleider in de verhuur en verkoop van industriële machines helemaal klaar voor verdere strategische groei. TVH Equipment deelt het nu al iconische, volledig ronde gebouw met mateco IT, een wereldwijde aanbieder van geavanceerde technologische oplossingen voor de mateco groep.

De gloednieuwe thuisbasis van TVH Equipment en mateco IT  is een ontwerp van DEMO Architecten en werd gerealiseerd door Stadsbader en Willy Naessens Group. Omdat de ronde vorm met de opvallende zonnewering veel weg heeft van een vogelneststructuur, werd het gebouw intern ‘Het Nest’ gedoopt. In lijn met dit thema zijn de vergaderzalen vernoemd naar verschillende vogelsoorten, verwijzend naar de ideeën die tijdens vergaderingen ‘uitgebroed’ worden. De bouwfase liep van augustus 2021 tot april 2024. Intussen zijn de medewerkers naar hun nieuwe werkplek verhuisd. De officiële opening voor klanten en leveranciers vindt plaats op vrijdag 14 juni, voor de medewerkers en hun partner op zaterdag 15 juni.

Tot voor kort zaten de verschillende diensten van het hoofdkantoor van TVH Equipment in Waregem verspreid over verschillende gebouwen. “Nu we alles gecentraliseerd hebben op één locatie, kunnen we onze unieke 360°-service aan onze klanten verder uitbouwen en tegelijk onze ecologische voetafdruk sterk verlagen”, zegt CEO Kristof Coudenys.

Het gelijkvloers van Het Nest wordt volledig ingenomen door het indrukwekkende atelier en het centraal gelegen magazijn. De grote raampartijen in de 33 sectionale poorten garanderen naast veel natuurlijk licht ook een optimale connectie met de eerste verdieping, waar de bureaus van de technische dienst, HR en de preventiedienst onderdak kregen. De binnenring in glas zorgt voor een maximaal visueel contact. De fraaie binnentuin is geknipt voor informele meetings.

De tweede verdieping biedt ruimte aan mateco IT, de Sales- en Rental-kantoren van TVH Equipment, een refter met buitenterras, een grote ontspanningsruimte en een hightech opleidingslokaal. Onder Het Nest bevinden zich nog een ruime parking en fietsenstalling voor de medewerkers.

De laatste nieuwe knowhow op het vlak van duurzame architectuur leidde tot een Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG), met heel wat innovatieve en milieuvriendelijke elementen:

  • Baanbrekend ontwerp: een rond gebouw bleek de ideale manier om de grote verbondenheid tussen de medewerkers letterlijk vorm te geven en de veelvuldige onderlinge contacten te faciliteren. De kortere loopafstanden tussen afdelingen die vaak samenwerken, geven de efficiëntie een stevige boost.
  • Overvloedig glas: het vele glas creëert bijkomende visuele verbindingen tussen de collega’s en draagt bij tot een open, toegankelijke, inspirerende en coöperatieve omgeving.
  • Hernieuwbare energie: een BEO-veld (Bodem Energie Opslag) van 400.000 m³staat integraal in voor de verwarming en koeling van het gebouw. 144 geothermische aardwarmtewisselaars laten toe om tot op een diepte van 58 meter warmte of koude (naargelang het seizoen) met de bodem uit te wisselen. Zo verlaagt TVH Equipment zijn ecologische voetafdruk met 106.000 kg CO²/jaar. Daarnaast is er ook een uitgebreid zonne-energiesysteem en een ingenieus buffersysteem voor regenwater met een capaciteit van 400.000 liter.Aandacht voor biodiversiteit: Rondom het gebouw vinden 80.000 honingbijen in 2 kasten hun habitat. In de grote binnentuin viel de keuze bewust op gemengde inheemse struiken.
    • Zonnewering op maat: een slimme zonnewering verhoogt de energie-efficiëntie en het comfort in het gebouw. De rasterstructuur past zich aan aan de stand van de zon en biedt altijd de juiste schaduw, rekening houdend met de seizoenen. Zo wordt er in de winter meer zon – goed voor extra warmte – doorgelaten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details