NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Eigen(tijdse) haard is goud waard

Eigen(tijdse) haard is goud waard

Daar wordt volop op ingezet, enerzijds door het optimaliseren van de verbranding van hout of pellets en anderzijds door het voorstellen van een aantal alternatieven, vooral dan in de categorie van de sfeerhaarden. Naast de haarden op bio-ethanol noteren we ook een volledig nieuwe generatie aan nulemissie elektrische haarden met aanzienlijk verbeterd vuurbeeld. Ook nieuw: de hybride haard die gas en elektriciteit op een slimme manier combineert.

Maak kennis met Archimedes, de nieuwe vrijstaande bio-ethanolhaard van Glammfire die 360 graden rond zijn as kan draaien. Voorzien van automatische biobrander met herlaadbare batterij waardoor hij geen vaste aansluiting behoeft.

Houthaard met elektronisch gestuurde beluchting

Het hoeft geen verder betoog: de houtstook staat sterk onder druk omwille van de emissie van fijn stof. Daar staat tegenover dat velen nog steeds zweren bij de gezelligheid van echt houtvuur. Dit, en uiteraard ook de strengere normering, maakt dat heel wat producenten inzetten op een geoptimaliseerde verbranding. Zo is er deze Evolux Van Barbas Bellfires, een nieuwe architectonische liftdeurhaard waarbij de luchttoevoer zowel handmatig als elektronisch bediend kan worden. De optionele Opti-Air assistent, in de vorm van een handige app, geeft exact aan wanneer er hout aan het verbrandingsproces moet worden toegevoegd. Bovendien wordt de hoeveelheid primaire en secundaire verbrandingslucht continu geregeld door middel van verschillende metingen van de temperatuur in de verbrandingskamer. Dit helpt bij een efficiënte en schone verbranding en resulteert in een A+ label. Ook Metalfire lanceert nieuwe gesloten houthaarden met hoog rendement: de Ultime D 2S en 3S. Deze toestellen zijn, net als de ander haarden uit de Ultimate D-reeks, kamerlucht-onafhankelijk en bijgevolg geschikt voor alle woningen die worden gebouwd volgens de nieuwste bouwvoorschriften.

Ook deze inbouwbare pelletkachel Rika Revivo is nu beschikbaar met spraakbesturing.

Inbouwbare pelletkachels, nu ook spraakgestuurd

Een categorie apart zijn de pelletkachels, bedoeld om efficiënt en duurzaam te verwarmen, waarvan sommige modellen zich ook laten inbouwen. De Interno en Revivo van het Oostenrijkse Rika zijn daar treffende voorbeelden van. Interno, met een pelletreservoir van 20 kilogram, leent zich bijvoorbeeld perfect ter vervanging van een houtcassette. De bediening gebeurt via het touchdisplay of een app voor de smartphone. Nieuw is Rika Voice, een optie die nu ook spaakbesturing mogelijk maakt. Met spraakcommando’s kan men de kachel in- en uit te schakelen, de bedrijfsmodus wijzigen, kamertemperatuur en warmteafgite instellen en tot slot de huidige bedrijfsstatus opvragen. Rika Voice is beschikbaar op alle Rika pelletkachels met touchdisplay, voorlopig weliswaar enkel in het Engels en het Frans. 

Deze nieuwe hybride-technologie van Faber combineert gas met een dynamische ledtechnologie.

Hybride haarden combineren gas en elektriciteit

In de categorie van de sfeerhaarden blijft de gashaard uiteraard populair. Al moet gezegd worden dat verantwoord gasgebruik, de energie-transitie en het gebruik van alternatieve energiesoorten zoals elektriciteit in de wereld van sfeerhaarden actuele thema’s zijn. Onder meer Faber zet onverminderd in op de ontwikkeling van gasvuren en streeft, bij een rijk en sfeervol vuurbeeld, naar een minimaal gasverbruik en zo min mogelijk warmte. Dit resulteert onder meer in de nieuw ontwikkelde MatriX Room Divider (RD) en See Through (ST) met Hybrid Pro Light (HPL)-techniek. Royale inbouwhaarden die een rijk vuurbeeld desgewenst kunnen combineren met een halvering van het gasverbruik. Deze prestaties worden bereikt door een combinatie van nieuwe sectionele brandertechniek met vierkante branderbuizen en innovatieve ledlichtprojectie, dwars door het hart van de gashaard. De dynamische ledtechnologie heeft tot doel de gasvlammen aan te vullen, maar ook gedeeltelijk te vervangen. Niet alleen het gasverbruik maar ook de warmteproductie wordt hiermee gehalveerd. Concreet is de warmte-output bij de laagste stand zelfs gereduceerd tot slechts 2,2 kW, met behoud van een gloedvol vuurbeeld in de hele haard. 

De nieuwe Barbas Bellfire Evolux houthaard met architectonisch design en app voor elektronisch gestuurde beluchting. (Beeld: Tycho Merijn)

Elektronische bio-ethanolhaard als oplossing voor gasvrij wonen

Wie vandaag bouwt, komt vaak uit bij een warmtepomp, zonnepanelen, goede isolatie enzovoort. Kortom: gasvrij wonen. Een gashaard is in dit geval geen optie. Met een bio-ethanolhaard kan men nog steeds van de gezelligheid van een echte vlammen genieten, zonder fijn stof, rook of roet. Deze haarden behoeven bovendien geen afvoer of schouw en kan men eender waar plaatsen. Enkel dient men ekening te houden met voldoende ventilatie, wat in nieuwbouwwoningen met een gestuurd ventilatiesysteem geen probleem zou mogen zijn. De bio-ethanolhaarden hebben de laatste jaren een sterke evolutie ondergaan: van de eerste biohaardjes die louter uit een potje of een bakje met brandstof bestonden tot volledig automatische bio-ethanol haarden. Zo voldoen de BIO-O! haarden aan de CE-norm gekeurd door KIWA, zijn ze uitgerust met een automatische ontsteking en wordt de brandstof automatisch aangezogen uit een reservoir, goed voor een autonomie van 20 uur.

De duurzame elektrische hightech haard E-one van Kalfire. (Beeld: Zebra Fotostudio’s)

De elektrische haard in volle evolutie

Zonder twijfel in opmars: de elektrische sfeerhaarden – onafhankelijk van gasaansluiting of afvoerkanalen en met nulemissie – die inzetten op een realistisch vuurbeeld. Neem nu de nieuwe Kalfire E-one, winnaar van de Silver Novum Design Award 2020 in de categorie Interior Design. De flikkering van het licht, het gloeiende hout en kolen, de zwevende vuurdeeltjes en de speelsheid van het vlammenspel, alles wordt in het werk gesteld om een zeer geloofwaardige imitatie van een echt houtvuur neer te zetten. Het geluid van het knisperend hout maakt de ervaring compleet, net als de innovatieve warmte die afgegeven wordt door het Atmos Heating element. Met een druk op de afstandbediening stelt men de vlamhoogte, intensiteit en de kleur van de vlammen in, bepaalt men het gloedbed, het omgevingslicht en kiest men uit het knapperende geluid van lariks- of beukenhout. Zo blijkt dat een nieuwe generatie elektrische haarden is opgestaan. 

De Safretti Magic-Fire haard Mistero 3000, maar liefst 3 meter lang, geplaatst in een cocktailbar in Londen. Een project gerealiseerd door LXA

Water wordt vuur

Zeer actueel zijn de elektrische haarden die waterdamp of stoom combineren met ledtechnologie, waardoor de illusie van vuur ontstaat. Safretti lanceerde al even geleden Magic-Fire, een serie elektrische inzethaarden met een waterreservoir. Een verdamper verandert het
water in fijne waternevel. Door de mist te verlichten, wordt een levendig rook- en vlameffect verkregen. Nieuw van iFIRE is de iSTEAM stoomhaard, een energieneutraal en veilig toestel dat logischerwijze geen lucht aan de ruimte onttrekt. Er wordt ook gesproken van een ‘koude vlam’, uiteraard perfect geschikt voor lage-energiewoningen. Bovendien be-vochtigt en zuivert deze haard de lucht, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details