NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Flexibel inzetbaar D-ventilatiesysteem en geothermische warmtepomp als sterke tandem
Deze energiezuinige woning werd voorzien van een Itho Daalderop HPS-luchtwarmtepomp voor het duurzaam verwarmen en koelen, op afstand bedienbaar met de slimme klimaatthermostaat Spider.

Flexibel inzetbaar D-ventilatiesysteem en geothermische warmtepomp als sterke tandem

En hoe optimaliseer je het binnenklimaat? Het antwoord van Itho Daalderop: de sterke tandem bestaande uit een warmtepomp en een D-ventilatiesysteem met warmterecuperatie. De nieuwigheden in de kijker.

Itho Daalderop zat het voorbije jaar niet stil en lanceerde ondertussen de vijfde generatie aan gefinetunede geothermische warmtepompen. In combinatie met het D-ventilatiesysteem, met een aanzienlijk uitgebreid gamma en bijgevolg meer flexibele mogelijkheden en gemakkelijke installatie, biedt de Nederlandse fabrikant als het ware een ‘onestopshop’ voor een gezond en aangenaam binnenklimaat dat de elektriciteitsrekening naar een absoluut minimum herleidt. Compacte gezinswoning of grootschalig project met appartementen van diverse oppervlakte? Een ontzorgende totaaloplossing op maat van elk gebouw is het motto.

Het recent gelanceerde Apure Flow D380/D450 D-Systeem dat inzet op makkelijke installatie en dito onderhoud. (Beeld: Pixel Productions)

Uitbreiding van het gamma

“In 2019 en 2020 hebben we een belangrijke stap vooruit gezet wat betreft de mogelijkheden met ons D-ventilatiesysteem, waarvoor Itho Daalderop bekend is. Het gamma werd aanzienlijk uitgebreid en op punt gesteld”, gaat marketingmanager Sam Van Gerwen van start. “Er werd niet alleen ingezet op het aanbod, maar ook op een zo eenvoudig mogelijke en flexibele installatie. “Zo is er de Apure Flow D380 en D450, goed voor een aanzienlijk debiet tot respectievelijk 420 en 483 m³/uur. Een zeer stil toestel ook, met bediening en inregeling via een app. Dit systeem bestaat uit modules die als puzzelstukken in elkaar klikken. Onderhoudsvriendelijk en dus makkelijk te herstellen bij eventuele defecten. En ook dat is inzetten op duurzaamheid.” 

De stille Apure Vent D250 met debiet tot 304 m³/u, laag totaal elektrisch verbruik (26W) en hoog EPB rendement tot 87%.

Flexibele installatie, ook in compacte ruimtes

Daarnaast heeft Itho Daalderop aandacht voor de steeds compacter wordende nieuwbouwwoningen. Apure Vent D175 en D250 zijn wat we noemen multipositie D-systemen. Ze laten zich net zo goed op de muur, de vloer, aan het plafond of schuin onder het dak monteren. Ideaal voor kleine technische ruimtes waar je de muurruimte liever voor iets anders benut. Sam Van Gerwen: “Maar deze multipositie-systemen, enthousiast onthaald door zowel architect als installateur, vinden ook hun weg naar renovatie waar het ventilatiesysteem moet ingepast worden in de ruimte die gegeven is.” De D-ventilatiesystemen van Itho Daalderop worden intelligent geregeld met Spider. Hiermee worden de verwarming, koeling, ventilatie en andere slimme energieverbruikers geregeld en monitort men de digitale meter maar ook de PV-panelen. Uiteraard kunnen de Apure ventilatiesystemen vraaggestuurd werken, op basis van CO2-meting en de luchtvochtigheid, voor een optimale luchtkwaliteit, nog stillere werking en minimaal energieverbruik. 

Het plafondgemonteerde D-systeem Apure Vent D250 in een krachtige tandem met de geometrisch warmtepomp WPU5 met zeer hoog rendement en voorraadvat van 200 of 300 liter.

Samen sterk!

Itho Daalderop biedt ook warmtepompen aan, zowel lucht/water- als geometrische warmtepompen, die samen met het D-systeem een krachtige tandem vormen. “Daarbij zetten we vooral in op zelfconsumptie van de elektriciteit en zo weinig mogelijk injecteren in het net, wat perfect past in het plaatje van de nieuwe digitale meter”, verduidelijkt Van Gerwen. “Recent lanceerden we de vijfde generatie van geometrische warmtepompen die anno 2020 nog meer mogelijkheden bieden. En waarbij eenzelfde techniek als voor individuele woningen bijvoorbeeld kan worden ingezet op collectieve woningvormen, met beperkte boringen met andere woorden.” Onder meer het
cohousingproject Boldershof in Oostende werd zo van een duurzame ‘tandemoplossing’ voorzien. Maar ook appartementsgebouwen met diverse woningtypes – één slaapkamer tot ruime duplex – kunnen dankzij de flexibele oplossingen van een aangepaste verwarming, koeling en ventilatie worden voorzien. En dit door één en dezelfde partner: Itho Daalderop.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details