Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Frisse architectuur in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal

lange-kruisstraat-1

10 juni 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In de Lange Kruisstraat in Gent, onder het wakend oog van de Sint-Baafskathedraal, werd onlangs een kantoorgebouw getransformeerd tot een hypermodern pand met acht appartementen en twee commerciële ruimtes. Openheid en transparantie staan centraal in het ontwerp, waarmee het nieuwe complex meteen voor een frisse, moderne toets in het straatbeeld zorgt.

Voor dit bouwproject ging de erkende klasse 8-aannemer Vandenbussche in opdracht van een investeerder voor projectontwikkelaar Corabo op zoek naar een geschikte architect. Vandenbussche zorgde in het voortraject voor de haalbaarheidsstudie, begeleidde de financiering en vroeg de bouwvergunning aan, volgens de befaamde ‘Wij trekken uw plan’-formule. “Daarbij nemen we via co-engineering het volledige bouwtraject voor onze rekening, van studies tot oplevering”, vertelt gedelegeerd bestuurder Dirk Vandenbussche. “Uiteindelijk kozen we voor Bontinck Architecture & Engineering, dat naast het architecturale ontwerp ook de technieken en de stabiliteit opvolgde.”

Volledige nieuwbouw bovengronds
Hoewel de bestaande ondergrondse en bovengrondse parking enkel een opfrisbeurt ondergingen, moest de rest van het kantorencomplex volledig plaatsmaken voor een nieuwbouw. “Het is immers de bedoeling dat zowel de commerciële ruimtes als de appartementen kunnen genieten van een maximale lichtinval en een mooi zicht op de omgeving”, vertelt Loes Vandermarliere van Bontinck Architecture & Engineering. “Daarnaast was er tevens een grotere bouwhoogte nodig om het wooncomfort te verbeteren. Door het ontwerp van het gebouw compleet te vernieuwen, slaagden we erin om op een oppervlakte van 460 m² toch een benutbare oppervlakte van 1.630 m² te realiseren, waarvan 206 m² wordt ingenomen door de twee handelsruimtes. We hebben overigens heel wat aandacht aan de indeling van de appartementen. De leefruimtes bevinden zich aan de voorgevel en kunnen hierdoor profiteren van namiddag- en avondzon. De ruime slaapkamers zijn ingericht aan de achtergevel. Ze beschikken over grote terrassen met zicht op het volledig groene binnengebied.”

Dynamische gevels met veel lichtinval
Het pand telt zes bouwlagen, waarvan één ondergronds. Daar zijn acht parkeerplaatsen, de technische ruimte en bergingen ondergebracht. Het gelijkvloers huisvest de commerciële ruimtes en nog eens zes parkeerplaatsen. Door dit niveau uit te rusten met een beglaasde gevel vormt het een open en transparante sokkel waarop de rest van het gebouw rust. Loes Vandermarliere: “De voorgevel krijgt extra dynamiek via een wisselend spel van terrassen en ‘erkers’. Hierbij hebben we veel aandacht geschonken aan het uitlijnen van de in- en uitsprongen en de raamopeningen, zowel horizontaal en verticaal. Kortom: een architectuur met een strakke ritmiek en een bijzonder hoge detailleringsgraad. Het geheel is afgewerkt met een natuursteenbekleding in een gebroken witte tint, een frisse noot in het straatbeeld. De ramen zijn afwisselend dieperliggend en in het vlak van de gevelafwerking geplaatst. Om de impact van de balustrades op het totaalplaatje te minimaliseren, hebben we bewust gekozen voor glazen uitvoeringen.”

Uniform geheel
Achter het gebouw bevindt zich een mooie, aangename binnentuin die aansluit op de appartementen van de eerste verdieping. Vandaar dat de architect koos voor een ‘open’ achtergevel met verdiepingshoge raampartijen en grote terrassen. Het materiaalgebruik van de voorgevel werd doorgetrokken naar de achterzijde, om zo tot één uniform geheel te komen. Ook binnen is er sprake van een licht kleurenpalet, met een coherente look als resultaat. “Om het volume te vergroten, kreeg het gebouw een vijfde verdieping”, vervolgt Loes Vandermarliere. “Daar is een luxueus duplexpenthouse opgetrokken, inclusief grote terrassen aan de voor- én achterzijde. Grote glaspartijen zorgen voor een prachtig zicht op de stedelijke skyline.”

Ervaring vereist voor uitvoering
Vandenbussche is niet de eerste de beste, en dat was maar goed ook. Bouwheer Corabo eiste immers een hoge en kwalitatieve afwerkingsgraad. “Vooral de realisatie van de complexe en uiterst gedetailleerde natuursteengevel was een complexe opdracht”, vertelt projectleider Frederik Van Hyfte. “Bovendien wilde de architect ingeklemde glazen balustrades, een architecturaal ontwerp dat niet meteen correspondeert met natuursteen. Gelukkig heeft Vandenbussche enorm veel expertise ter zake. Vandaar dat we glansrijk in onze missie geslaagd zijn. Sterker nog: in dit project realiseerden we ook een centrale stookplaats met zonneboiler, wat het toekomstige energieverbruik in dit complex en het E-peil zeker ten goede komt. Onze zusterfirma Qubus zorgde overigens voor de kers op de taart met de realisatie van al het schrijnwerk – keukens, binnendeuren, valse plafonds, ingemaakte kasten … – én de houten gevelbekleding op de terrassen.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Maak kans op het boek 'Stedenbouw kan ook zo'!

    Hoe? Volg ArchiComm op LinkedIn en like het bericht over deze actie (ten laatste op 15/7/2022). De winnaars ontvangen persoonlijk bericht én het boek in de brievenbus. 

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details