NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building
Foto: Sarah Blee

Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) wint Belgian Building Award 2021 in categorie Utility Building

De eervolle vermelding is voor de circuskerk in Gent van Plano Architecten. Na de bekendmaking van de 3-2-1 Façadeaward op 25 mei en de Circular Building en Pioneer Award op 31 mei zijn nu alle winnaars van de Belgian Building Awards 2021 gekend. Tijdens de fysieke uitreiking van de volgende editie in 2022 op BATIBOUW zullen ook de winnaars van deze editie in de bloemetjes gezet worden.

Foto: FilipDujardin

De prijsuitreiking van de Belgian Building Awards op BATIBOUW werd eerder dit jaar uitgesteld omwille van het coronavirus, maar uitstel is geen afstel. De winnaars werden deze keer bekendgemaakt via persreleases en reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be. Dit jaar werd de nieuwe categorie Utility Building in het leven geroepen, die projecten in de utiliteitsbouw bekroont zoals bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen, musea, winkels, sportinfrastructuur,…  Voor de beoordeling keek de jury naar de architecturale kwaliteit, de originaliteit, de out-of-the-boxaanpak en de duurzaamheid in de meest brede betekenis van het woord.

Utility Building Award voor Gare Maritime

De jury kon niet om Gare Maritime heen. Eerder werd dit toonaangevende reconversieproject al gelauwerd met een eervolle vermelding in de categorie Circular Building. Nu schiet Gare Maritime hoofdvogel af in de categorie Utility Building.

Foto: Sarah Blee

Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout in samenwerking met Bureau Bouwtechniek. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. 

Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in samenwerking met 
Ney & partnersboydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT office for architecture (voorheen JDMA), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.

Eervolle vermelding voor eerste circuskerk van België

De eerste circuskerk van België van Plano Architecten krijgt een eervolle vermelding in de categorie Utility Building van de Belgian Building Awards 2021. Deze transformatie van parochiekerk tot hedendaagse circusschool is een atypisch maar zeer geslaagd voorbeeld van een herbestemming. Het ontwerp kwam tot stand vanuit een groot respect voor de architectuur van het gebouw, en na een intensief participatief onderzoek.

Foto: Johnny Umans

De circuskerk vormt een uitzonderlijk verhaal waarbij het spanningsveld tussen vorm en functie de basis vormt.  Het bureau hoopt met deze geslaagde herbestemming anderen te kunnen inspireren.

De andere genomineerden

Ook deze projecten prijkten op de shortlist in de categorie Utility Building: Jeugdcentrum Kiel, Antwerpen (awg architecten), nieuwe hoofdzetel ORES, Charleroi (archipelago architects), kunstencentrum nOna, Mechelen (dmvA), Chai du Domaine de Bousval (AWAA pour CWARCHITECTS S.R.L.) en Sportinfrastructuur Brugsche Rugby Club, Brugge (net architectuur). De genomineerde projecten stonden de voorbije weken in de kijker op architectura.be.

Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 8 architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen / Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw / VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website

Editie 2022

Volgend jaar vindt opnieuw een fysieke uitreiking plaats van de Belgian Building Awards 2022 tijdens BATIBOUW. Dan worden ook de winnaars van editie 2021 in de bloemetjes gezet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details