Akoestiek is een term die veel ladingen dekt. De geluidsisolerende producten en systemen die de geluidsoverdracht – bijvoorbeeld tussen verschillende ruimtes – dienen te beperken, laten we hier even buiten beschouwing. Daarnaast zijn er de producten en oplossingen die de galm en echo moeten beperken, de zogenaamde ‘noise absorbers’ of geluidsabsorberende materialen. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is hier het motto. Denk met andere woorden al na over de akoestiek in de ontwerpfase en neem zo nodig een specialist onder de arm. Achteraf akoestische materialen toevoegen leidt niet altijd tot het gewenste resultaat, ook op esthetisch vlak.
Bij akoestisch comfort is een belangrijke rol weggelegd voor geluidsabsorberende plafonds. We denken daarbij in eerste instantie aan toepassingen in kantoren, maar net zo goed aan zorginstellingen, horeca, onderwijs, muziekindustrie, enzovoort. Daarnaast krijgen ook eigentijdse residentiële woningen steeds vaker te maken met een problematische akoestiek. Dit is het logische gevolg van de grote open ruimtes met vides in combinatie met harde materialen: riante glaspartijen, beton, keramiek en staal. Zeker wanneer men bij de aankleding gaat voor strak – met weinig stoffering – wordt men al snel geconfronteerd met een onaangename nagalm. Dit heeft een onrustige omgeving en slechte spraakverstaanbaarheid tot gevolg. Akoestisch spuit- of pleisterwerk kan hier een oplossing zijn, net als een volwaardig akoestisch plafondsysteem dat weliswaar naadloos en met veel aandacht voor detail wordt afgewerkt.
De ene is ondertussen verhangen aan thuiswerk, de andere verlangt terug naar sociale interactie op kantoor. Maar deze interactie zorgt ook voor geluid dat als storend kan worden ervaren, zeker in landschapskantoren. Nefast voor het welbevinden en bijgevolg ook de productiviteit. Akoestische plafonds bieden soelaas. De mogelijkheden zijn legio: van modulaire viltsystemen over akoestische panelen – die soms zowel absorberen als isoleren – tot intelligente klimaatplafonds die koelen, verwarmen, verlichten en ventileren combineren met akoestische eigenschappen. Markante trend: in steeds meer open kantoorruimtes duiken ‘stilteplekken’ op waar medewerkers zich in kunnen afzonderen wanneer nodig.
Daarnaast zijn er ook de vergaderruimtes die geluidsisolatie combineren met geluidsabsorptie en bijgevolg de efficiëntie en het welbevinden zowel binnenin als rondom de ruimte ten goede komen.
Waarom nog kiezen voor akoestische plafondoplossingen? Ze kunnen ook een bijdrage leveren aan de WELL-certificering van een gebouw. “Dit is een internationaal en objectief label dat aangeeft hoe het gebouw bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Het heeft als doel om gebouwen zo gezond mogelijk te maken voor lichaam en geest, door zowel bij de constructie als het interieurdesign het welzijn van mensen – werknemers en bewoners – centraal te zetten”, licht men toe bij Jansen The Building Company. Waarom gaan voor WELL? Het behoeft geen betoog dat een gecertificeerd gebouw het ziekteverzuim inperkt en bijgevolg de bijbehorende kosten terugdringt. Bovendien draagt de certificering bij tot de vastgoedwaarde en het imago van het bedrijf. Reden te over om ook als architect van ‘WELL-bevinden’ een prioriteit te maken en de bouwheer te overtuigen van de meerwaarde.