NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gevelbekleding met magnetische bevestiging
De gepatenteerde Magnetude®-technologie met magneten kan nu ook gebruikt worden om de buitenplaten van een gevelbekleding onzichtbaar te bevestigen.

Gevelbekleding met magnetische bevestiging

Harinck staat al langer bekend voor zijn veelzijdige Frager-deuren, maar op vakbeurs Polyclose lanceerde de producent een nieuwe productgroep: de gevelbekleding Frager Facade. Het gamma groeide vanuit een klantenvraag en biedt heel wat voordelen voor de plaatser en de architect. Niet in het minste de creatieve vrijheid door de magnetische bevestiging.

De unieke technologie is gepatenteerd.

General manager Franck De Munster legt uit waar de Frager-gevelbekleding ontsproten is: “Het begon klein. Een klant die bij ons een voordeur kocht, vroeg of we ook panelen konden leveren om de videofonie in te monteren. We houden van een uitdaging en helpen onze klanten graag zo goed mogelijk, dus gingen we aan de slag met ons magnetische Magnetude-systeem, dat we al jarenlang aanbieden voor de plaatsing van inkomdeuren.” De klanten reageerden zeer enthousiast. Gevelbekleding werd tot dan namelijk vooral verlijmd. De lijm is gevoelig aan temperatuurschommelingen en dat veroorzaakte soms problemen. Bovendien maakte de magnetische bevestiging meteen ook komaf met vastklemmen van de bekleding, droogtijden en zo meer.

Een nieuw tijdperk in gevelbekledingen

Het eerste experiment werd wegens succes verlengd. Harinck besloot profielen te ontwikkelen om volledige gevels mee te bekleden. Die gevelkaders zijn ondertussen gepatenteerd. “We leveren de kaders op maat. Ze zijn eenvoudig te bevestigen op elke ondergrond, of het nu steen, hout of zelfs isolatiemateriaal is”, zegt De Munster. Na montage van het eerste gevelkader wordt de inliggende aluminium schaduwvoeg, plint of hoek in het gevelprofiel geschoven en kan er een volgend kader worden gemonteerd. De op maat gemaakte aluminium buitenplaat – maximaal drie meter hoog en anderhalve meter breed – wordt simpelweg magnetisch bevestigd. Dit systeem laat toe gevels, maar ook sectionaalpoorten, te monteren met onzichtbare bevestiging, zonder lijm of siliconen te gebruiken.

Frager Facade heeft heel wat voordelen voor gebruikers, zo benadrukt de general manager. “De verticale latjes, waar veel architecten stilaan genoeg van hebben, zijn verleden tijd. Bovendien is het eenvoudig om verlichting, videofonie en nog veel meer in de panelen te integreren. Voor de aansluitingen en bekabeling blijft voldoende plaats vrij tussen de gevelpanelen en de ondergrond.”

De architect heeft alle vrijheid bij het ontwerpen van een aluminium gevelbekleding.

Grenzeloze ontwerpvrijheid

Harinck lanceerde het innovatieve gevelsysteem tijdens Polyclose. Daarbij lag de focus op de creatieve vrijheid, door een ruime keuze in afmetingen en materialen. Waarom geen groene gevels, bijvoorbeeld? Of keramiek, natuursteen of spiegels, ingewerkt in deuren of geveldelen? “De mogelijkheden zijn bijna eindeloos”, weet Franck De Munster. “We ontdekken zelf nog wekelijks nieuwe manieren om Frager Facade toe te passen. De architect heeft alle vrijheid bij het ontwerpen van een aluminium gevelbekleding. De combinatie van vlakke aluminiumplaten met inliggende schaduwvoeg, strakke binnenhoek- en buitenhoekoplossingen, laten een hedendaagse en minimalistische vormgeving toe.”

Frager Facade is compatibel met stenen, pvc met houtlook of fineerpanelen en zelfs inzetbaar voor groene gevels.

En ook de plaatser wint bij de keuze voor Frager Facade. Het magnetische systeem versnelt de montage en garandeert tegelijk een duurzaam resultaat. Er wordt geen lijm gebruikt en de panelen kunnen ook individueel vervangen worden als dat nodig is, bij beschadiging bijvoorbeeld, of gewoon als het tijd is voor een nieuwe look. Daarnaast zijn alle onderdelen recyclebaar. “Niet alleen ons aluminium, maar ook ander plaatmateriaal”, benadrukt De Munster nog. “Veel van onze klanten leveren niet alleen ramen en deuren, maar nemen er ook gevels bij. Voor hen is het een groot voordeel dat ze hetzelfde systeem over de volledige lijn kunnen doortrekken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details