NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Geveltoepassingen in architectonisch beton
Het vernieuwde en uitgebreide bedrijfspand van Stijlbeton. Architect: Wilma Wastiau.

Geveltoepassingen in architectonisch beton

Lier is een architecturale landmark rijker. Het vernieuwde bedrijfsgebouw van Stijlbeton, een referentie op vlak van prefab architectonisch beton, is een heuse blikvanger. De eigentijdse gevel combineert riante glaspartijen met een dynamisch samenspel van kolommen in wit sierbeton, wat meteen de expertise van deze groeiende onderneming illustreert.

Stijlbeton heeft al heel wat fraaie projecten op zijn palmares, waaronder ook deze karaktervolle gevel uitgevoerd in sierbeton, wit glad. Architect: De Architecten nv.

De nieuwe gevel van Stijlbeton, met zijn witte verticale lijnen in diverse breedtes, leest als een barcode. Strak maar ook speels, met getande betonnen kolommen in diverse breedtes die het verticale karakter van het ontwerp benadrukken. De afgeronde gevelhoek links voegt zachtheid toe aan het eigentijdse architecturale geheel, een ontwerp van het architectenteam van Wilma Wastiau. Veel aandacht voor details, met onder meer verspringende voegen tussen de betonnen elementen en eveneens variërende raamverdelingen binnen de glasgevel. Een dynamisch gevelbeeld als visitekaartje voor de al even dynamische bedrijfsactiviteiten die gestaag groeien en, met de aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit, daar nu ook verder de kans toe krijgen.

Residentiële woning in Kessel, afgewerkt met gevelpanelen in beton. Architect: Anja Vissers.

Groeimarkt

Al meer dan 25 jaar produceert Stijlbeton maatwerk in architectonische beton. Denk daarbij vooral aan balkons voor appartementsgebouwen, een groeimarkt die de service en flexibiliteit van Stijlbeton weet te appreciëren. De prefab balkonelementen laten zich snel en eenvoudig monteren en behoeven geen bijkomende afwerking. Daarnaast produceert Stijlbeton ook sierkolommen, kroonlijsten en andere elementen voor villabouw, modern of klassiek, dit in licht gewassen, geschuurd en glad beton. Sierbeton kent inderdaad heel wat toepassingen, zoals ook raamomlijstingen en gevelelementen zoals deze van het eigen bedrijfsgebouw. Zaakvoerder Yves Maes: “Met onze bekistingsmethode, waarbij we gebruik maken van kunststofmallen, zijn nagenoeg alle vormen mogelijk. Van studie en ontwerp tot realisatie en levering, we nemen het allemaal ter harte. En zo willen we verder het onderscheid blijven maken.”

De kolommen werden stuk voor stuk op maat gerealiseerd.

Balkon- en gevelelementen tot 20 ton

De onderneming begon uit zijn voegen te barsten en een uitbreiding drong zich dus op. Yves Maes: “Samen met de vernieuwing van het bedrijfsgebouw werd de productiecapaciteit met zo’n 50 procent opgevoerd. Bovendien is onze nieuwe productiehal, een goede 5.000 vierkante meter groot, uitgerust met rolbruggen met een verhoogde hijscapaciteit, voor balkons en gevelelementen tot 20 ton.” De voormalige productiehal kreeg eveneens een update en biedt vandaag onderdak aan de schrijnwerkerij en lasafdeling. Tot slot kunnen ook de bedienden zeer binnenkort hun intrek nemen in de nieuwe kantoren en is er werk gemaakt van een nieuwe toonzaal. Er werd veel aandacht besteed aan de duurzaamheid, met geothermie en betonkernactivering, maar ook het welbevinden van alle medewerkers. Zo trekt de glasgordijngevel het daglicht optimaal binnen, zelfs tot diep in het atelier. 

Het daglicht wordt binnengetrokken in de nieuwe productiehal.

Geveltoepassingen

Dat architectonisch beton zich perfect leent tot individueel geveldesign is met dit project nog maar eens bewezen. “In dit geval werd gewerkt met enkelschalige prefab gevelelementen in architectonisch beton, wit glad”, aldus nog Yves Maes. “Ook andere kleuren behoren uiteraard tot de mogelijkheden.” Afhankelijk van hun functie in het gebouw kunnen gevels in architectonisch beton uiteraard ontworpen worden als enkel- of dubbelschalig en als dragend of niet-dragend met enkel een bekledingsfunctie. De mogelijkheden en architecturale vrijheden zijn dus legio. Tot slot garanderen prefab gevelelementen een snellere opbouw en bijgevolg minder hinder op de werf. En ook dat is uiteraard mooi meegenomen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details