NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gevloerd!
De Anthology keramische lijn van Lea Ceramiche, ook voor buiten met vloertegels van 20 millimeter dik.

Gevloerd!

Wanneer de temperaturen het straks weer toelaten, gaan de grote schuiframen – bij voorkeur drempelloos – open en wordt binnen buiten en omgekeerd. Niet zelden kiest de architect voor een quasi naadloze overgang tussen in- en exterieur, bijvoorbeeld met een keramische tegel die in een aangepaste dikte en met een antislipuitvoering ook zijn weg vindt naar het terras. Perfect uitgelijnde voegen versterken dit gevoel verder. Enkele opmerkelijke en nieuwe keramische oplossingen voor buiten toegelicht.

Geïnspireerd op travertin: de Supergres Astrum-outdoortegel, hier in de kleur beige.

De mogelijkheden qua terrasverharding zijn legio en de keramische tegel is er maar één van. Uiteraard niet meteen de meest budgetvriendelijke optie, zeker wanneer men opteert voor Gres Porcellanato en dus door en door keramisch materiaal dat in de massa gekleurd is. Keramiek heeft zich daarentegen bewezen als bijzonder hard, slijt- en krasvast. Ook de kleurvastheid en het makkelijk onderhoud weten velen te overtuigen. Net trouwens als de esthetische mogelijkheden die in- en exterieur nog meer weten te verbinden.

Voor binnen, buiten, rond en in het zwembad: Bali Polychrome van Ceramiche Coem.

Warme travertin

Wat de keramische decors betreft, is en blijft natuursteen uiteraard een van de grootste inspiratiebronnen. Opvallend is de opmars van travertin, de beigekleurige kalksteen met warm cachet die helemaal terug is van weggeweest, vooral voor allerhande interieurtoepassingen. Keramische alternatieven van deze natuursteen, zowel voor binnen maar ondertussen ook buiten, konden dus niet uitblijven. Onder meer Ceramiche Supergres presenteert met Astrum een volledige keramiekcollectie gebaseerd op deze natuursteen met twee varianten – cross cut en geaderde vein cut – telkens in vier kleuren. Twee daarvan zijn, naast een indoortegel met standaarddikte van 9 millimeter, ook beschikbaar als 20 millimeter dikke outdoortegel met antislipstructuur. Alvast een eerste optie om in- en exterieur perfect op elkaar af te stemmen.

Het patina van brons vervat in deze keramische Crete Bronzo-tegel van Cerdomus.

Ingetogen versus uitgesproken

Onder de andere keramische oplossingen en nieuwigheden vinden we uiteraard ook heel wat andere natuursteendecors, soms ingetogen dan weer extravagant. Voor wie het wat meer uitgesproken mag, is er onder meer de Bali-collectie, gebaseerd op leisteen. Verkrijgbaar in twee kleuren: een met lichtgroene nuances maar ook een polychrome uitvoering met boeiende kleurencontrasten. Ook deze tegel is er zowel voor binnen als buiten, bovendien met bijpassende boordstenen voor het zwembad. Onder water ontstaat een extra schittering voor een totaalplaatje met hoog wauw-gehalte. Door het drukkere decor leent de vloer zich vooral voor grotere oppervlakken. Liever een meer ingetogen natuursteendecor? Mogelijkheden bij de vleet. Onder meer Casalgrande Padana stelde op Cersaie 2022 met Stile een nieuwe totaalcollectie voor, inclusief outdoortegels van 20 millimeter dik in twee formaten, geïnspireerd op de charme en schoonheid van natuursteen. 

Gespot bij Cermica Fioranese: deze karaktervolle I Cocci Sililiani-buitentegel in de kleur Bianco.

XXL

Lea Ceramiche pakt uit met de Anthology-totaalcollectie: naast vloertegels voor binnen en buiten (20 millimeter) omvat deze lijn nu ook extra grote Slimtech-platen met een dikte van slechts 6 millimeter, geschikt voor de bekleding van grote verticale oppervlakken zoals wanden en muren. Ook Florim blinkt uit in XXL keramiek, onder meer met de Sensi-collectie, ontworpen door Matteo Thun. Deze is verkrijgbaar in zeven formaten tot 120 op 280 centimeter groot. 

Daarnaast biedt deze collectie de keuze tussen maar liefst 25 natuurlijke tinten, vier diktes en vier afwerkingen, waaronder ook outdoor vloertegels met een antislipfinish. Ook duurzaamheid wint als thema aan belang binnen de wereld van keramiek. Zo bevat deze Sensi-collectie tot 41 procent gerecycleerde materialen en gaat Florim prat op het duurzame productieproces. 

Steenfragmenten

Ook erg in trek: keramische tegels gebaseerd op natuursteen met daarin markante gesteentefragmenten. Denk daarbij aan een Ceppo of Breccia. Opmerkelijk van Fioranese Ceramica is de collectie I Cocci Siciliani, geïnspireerd op een Siciliaanse zandsteen die kiezels, stenen en keien bevat. Conform de huidige trend omvat deze karaktervolle lijn meteen ook een outdoortegel van 20 millimeter in een formaat van 90 op 90 centimeter en dit in drie kleurvarianten. Een ander voorbeeld is Venistone van Ceramica Sant’Agostino, een tegelcollectie die gelijkt op Venetiaanse Breccia met steenfragmenten, eveneens verkrijgbaar in een robuustere outdoorversie met antislipfinish. 

Naadloze overgang van binnen naar buiten met Stile-tegels van Casalgrande Padana, hier in de kleur White Smoke.

Keramisch parket

Keramisch parket blijft het eveneens goed doen. Hoewel keramiek de warmte van hout nooit helemaal kan evenaren, zijn er toch heel wat eigenschappen die in het voordeel spreken van keramiek. De sterkte en het onderhoudsgemak zijn er daar twee van. Bovendien is de keuze ondertussen erg uitgebreid. Zo heeft Porcelanosa met Par-Ker een merk gecreëerd met alleen maar keramisch parket in diverse formaten en kleuren. De digitale ontwikkelingen en de technologie die is toegepast in de verschillende productieprocessen maakt dat de korrel- en houtstructuur nauwkeurig worden nagebootst. 

Keramisch parket Par-Ker Fulham in de kleur Brown.

Industrieel cachet

Net als keramisch parket is er ook nog steeds vraag naar meer industrieel geïnspireerde keramische tegels, vooral dan met de uitstraling van beton. Voor wie het toch wat warmer mag, zijn er bijvoorbeeld de tegels met verweerde metaallook. Van Cerdomus is de Crete- collectie waarvan onder meer de Bronzo-tegel met bronskleurig patina verkrijgbaar is een 20 millimeter outdoorvariant in een formaat van een meter op een meter. Eigentijds en tegelijk tijdloos, wat niet onbelangrijk is in het geval van een keramische vloer die aangelegd wordt om lang en liefst zelfs heel lang mee te gaan. Bewust kiezen is dus de boodschap.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details