NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gira perfectioneert System 3000
Een app maakt de bediening van System 3000 extra gebruiksvriendelijk.

Gira perfectioneert System 3000

De Duitse fabrikant van bedieningstechnologie Gira heeft zijn System 3000 geperfectioneerd. Het verbonden smarthomesysteem richt zich op de renovatiemarkt en blinkt uit door een makkelijke installatie en unieke flexibiliteit. Bovendien betaalt deze schakelaar zichzelf terug, als je hem bijvoorbeeld connecteert met je verwarmingsinstallatie.

De geringe dikte van de opbouwstukken vereenvoudigt het werk van de installateur.

Verlichting, zonwering of verwarming: het wordt stilaan ondenkbaar om ze niet aan te sturen via intelligente domotica voor een hoger comfort en meer efficiëntie. Het System 3000 van Gira maakt de intelligente technologie toegankelijk voor woonsten die er oorspronkelijk niet op berekend waren. Het past prima voor renovatieprojecten. “Onze module bestaat uit een dun basisstuk met een afdekraam en daarop een van de talloze bedieningselementen uit ons assortiment,” vertelt Steven Moreau, “maar het unieke is dat je gewoon kan vertrekken van de 230-voltvoeding in de inbouwdoos. Geen onnodig kapwerk. Geen nieuwe kabels. Het systeem is universeel.” 

Het zijn die bedieningsinterfaces die System 3000 een ongekende veelzijdigheid geven. Van een tweevoudige lichtschakelaar, een schuifregelaar, een display, een camera met een aanraakscherm of een bewegingsmelder: voor elke mogelijke toepassing biedt Gira een oplossing aan. Zelfs de Gira G1-tablet in portretmodus is mogelijk, terwijl ook rolluiksturing en thermostaat eenvoudig kunnen worden toegepast – met of zonder app. De basismodule herkent zelfs automatisch of het opzetstuk voor verlichting of verwarming dient en achteraf wisselen vormt geen enkel obstakel.

Met een wit blad

“De kracht van het systeem is de compatibiliteit met een waaier aan standaarden zoals bluetooth, ons eigen draadloze eNET voor bediening via telefoon of iPad, of DALI voor een nauwkeurige dimregeling van ledverlichting. Maar ook KNX voor programmeerbare domotica is een belangrijke aanwinst”, aldus Steven. System 3000 is de opvolger van het bekende – en oudgediende – System 2000. Maar omdat de ontwikkeling met een wit blad begon, is deze domoticaversie performanter en polyvalenter dan ooit.

In de KNX-opzetstukken zit altijd een temperatuursensor. Een specifieke lichtschakelaar in een leefruimte kan zo ook de verwarming gecontroleerd aansturen. Er moet enkel een koppeling op de collector worden geplaatst. “De zonesturing van verwarming is een van de grootste hersenkrakers bij renovaties en nieuwbouw. Met System 3000 kan dit niet alleen naadloos maar ook eenvoudig worden gerealiseerd en beheerd”, aldus Steven.

Verschillende scenario’s

Een smarthometoepassing als deze kan dus een welgekomen besparing opleveren en is een duurzame investering. Dan bedoelen we niet alleen verwarming, maar bekijken we ook het complete plaatje zoals het zolderlicht dat niet onbedoeld blijft branden, of de energieverspilling van onnodige verbruikers door een automatische timer te programmeren. De eindgebruiker kan uiteraard ook doelgericht scenario’s opstellen. Zonwering, verwarming en verlichting richten zich dan naar de noden van bijvoorbeeld vakantieperiodes, een gezellige tv-avond of thuiswerk.

Ook in een kantooromgeving komen de troeven van System 3000 helemaal tot hun recht. De verlichting past zich dan aan de bezettingsgraad en het tijdstip van de dag aan. Of neem nu een restaurant of een hotel, waar de intelligente sturing de mogelijkheid biedt om vanaf één centraal punt de verlichting te orchestreren, of automatisch passages te detecteren en de ganglampen in te schakelen. Zo wordt de werkomgeving gestroomlijnd en de gastervaring verbeterd.

In lijn met de reputatie van Gira wordt het gamma aan opzetstukken ontwikkeld met mooie en moderne designs van hoge kwaliteit. De lage inbouwdiepte van het basiselement (24 millimeter, voor minder gedoe met de achterliggende kabeltjes) en de handige modulariteit maken de plaatsing voor installateurs eenvoudig en vlot. Eindconclusie? Bij deze schakelaars ligt er een zee aan mogelijkheden tussen aan en uit.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details