NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Glas in de kijker: maak kennis met 3 bijzondere gebouwen.
Foto: Nate Cook Photograpy

Glas in de kijker: maak kennis met 3 bijzondere gebouwen.

Glas vervult een belangrijke functie bij duurzame, ecologische en indrukwekkende bouwen. Maak kennis met 3 realisaties met glas in de hoofdrol! De ambitieuze plannen voor de vermindering van de koolstofdioxide-uitstoot die voortvloeien uit de goedgekeurde Europese Green Deal strategie zorgen er samen met de geplande uitbreiding van het aantal investeringen voor dat duurzaam bouwen voor het bedrijfswezen steeds rendabeler wordt.

Zoals blijkt uit het rapport The Architectural Profession in Europe 2020 wordt de overgrote meerderheid van de emissiearme projecten gerealiseerd op basis van de richtlijnen van investeerders. Goede economische omstandigheden, gunstige voorwaarden voor ‘groene bouwwerken’ en een laag investeringsrisico zorgen ervoor dat zulke projecten het conventionele bouwen steeds verder verdringen.

Maak kennis met 3 inspirerende realisaties, waarin glas en mens- en milieubewuste ontwerpen de hoofdrol spelen.

1. Ideaal geïntegreerd in het stedelijk weefsel: The Link, België

Het kantoorgebouw in The Link is houder van het BREEAM Excellent certificaat. Binnen deze certificatie worden o.a. het investeringsbeheer, de invloed op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers, de gebruikte materialen, het gegenereerde afval en verontreiniging en de mate van innovatie beoordeeld. Het BREEAM certificaat staat garant voor een duurzame investering, die de gebruikers een zo groot mogelijk comfort garandeert en zo min mogelijk belastend voor het milieu is.

Bij de realisatie werd rekening gehouden met faciliteiten als: een als ontmoetingsplek functionerende tuin, een overdekte fietsparking, opladers voor elektrische voertuigen en een uitstekende aansluiting op het openbaar vervoer.

The Link, Antwerpen, België

Bij deze realisatie werd gebruik gemaakt van de Aluprof systemen: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+, die een hoge thermische isolatie en een uitstekende akoestiek garanderen. Grote glaspartijen en aluminiumprofielen (die gerecycleerd kunnen worden) passen als gegoten bij de moderne trends. Enerzijds helpen de smalle aluminiumprofielen het geveloppervlak esthetisch vorm te geven, anderzijds maken ze in de winterperiode een doeltreffende opname van zonne-energie mogelijk. En ten derde verbeteren ze het werkcomfort door veel natuurlijk licht binnen te laten. De aluminium elementen van het systeem werden uitgevoerd door de firma Groven+ uit Puurs.

Natuur in het centrum – Press Glass, Polen

Het ontwerpen van gebouwen die in het aanwezige stadsweefsel passen is een van de elementen van de trend van duurzaam bouwen. Een ander element is de terugkeer naar de natuur, en het is juist met die gedachte in het achterhoofd dat het nieuwe kantoorgebouw van de firma Press Glass Polska werd ontworpen.

Press Glass Polska, Konopiska, Polska. Auteur foto: Nate Cook Photograpy

Het gebouw bevindt zich te midden van de ongerepte natuur omgeven door meren, beken en bossen. De investeerder ontwierp een moderne werkplaats waarbij de werknemers in constant contact met de natuur staan. Zoals tal van onderzoeken hebben uitgewezen, heeft dat een positieve invloed op het welzijn en verlaagt het het stressniveau. Op elke verdieping geven uitgangen toegang tot de groene terrassen die het gebouw omringen – zelfs het dak van de nieuwe zetel van Press Glass is voorzien van speciaal uitgekozen planten.

Press Glass Polska, Konopiska, Polska. Auteur foto: Nate Cook Photograpy

De glazen voorgevel van de nieuwe zetel van Press Glass werd gemaakt op basis van het Aluprof systeem MB-SR50N EFEKT. Daarmee werd het effect van een homogene structuur verkregen. Voor het project werd ook gebruikt gemaakt van producten met hoogwaardige isolerende eigenschappen: het raam-en-deursysteem MB-86 Si en MB-77HS; stevige en tegelijk slanke hef-schuifdeuren, die de bouw van vleugels met lage drempels mogelijk maken. De aluminium elementen van het systeem werden uitgevoerd door de firma RP-Alu.

Het glazen kantoorgebouw in Konopiska kreeg tal van prestigieuze onderscheidingen. Vermeldenswaardig zijn o.a. de Gold A’Design Award 2021 in de categorie Architecture en de Building and Structure Design Award 2020-2021.

2. Een tijdloos project – Hourglass, Nederland

In het financiële hart van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam werd werd het unieke woon- en kantoorgebouw Hourglass opgetrokken. De vorm doet denken aan een zandloper en het architectonische ontwerp is geïnspireerd op het werk van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi.

Hourglass, Amsterdam, Nederland

De grootste uitdaging was om een speciale hoekoplossing te ontwerpen op basis van het MB-SR60N systeem zodat verschillende hellingshoeken konden worden bereikt. De architectonische visie voor het buitenaanzicht van de geometrische gevel (combinatie van natuursteen en aluminium) moest zorgen voor een gemengd visueel effect door vlakke strips te combinatie met structuur.

Het interieur van het gebouw staat vol met levende planten en hout, en de grote hoeveelheid natuurlijk licht die de ruimtes binnenvalt creëert een aangename atmosfeer. Hourglass is een project gebaseerd op duurzaam bouwen, waarvoor het het BREEAM Excellent certificat heeft gekregen. Zuinig gebruik van natuurlijke hulpbronnen en zorg voor het milieu werden in alle stadia van de investering in aanmerking genomen – van het ontwerp tot de opening en de huidige exploitatie.

3. Let’s build a better future

De grondslag van duurzaam bouwen is om een brug te slaan tussen alle deelnemers van het investeringsproces en de uiteindelijke afnemers én de milieukosten. Systemen van strikte certificatie hoeven de visies van de architect beslist niet te beperken of te leiden tot moeilijk in te schatten economische lasten voor de investeerder.

Op lange termijn betaalt duurzaam bouwen zichzelf aan de investeerder terug met hogere huren, lagere exploitatiekosten en een minimalisatie van het risico op leegstand. Groen bouwen levert ook een onschatbaar voordeel op met het oog op de klimaatcrisis waarmee huidige en toekomstige generaties af te rekenen krijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details