NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Het materiaal staat centraal”
Algoet: “Ik vond de inspiratie voor Lido bij een zwerm zeevogels in vlucht.”

“Het materiaal staat centraal”

Het is feest ten huize Algoet. De Belgische fabrikant Luminello, opgericht door Sven Algoet, bestaat immers tien jaar. Wat op het eerste zicht begon als een groot risico groeide uit tot een verlichtingsfabrikant die er staat. En nog steeds staat de keuze voor kwalitatief materiaal overeind als de grote pijler binnen Luminello.

Sven Algoet, oprichter en bezieler van Luminello.

Het verhaal van Luminello leest als een trein. Met aan het roer een gepassioneerde Sven Algoet en met een blijvende focus op duurzaam materiaal (koper, messing, borosilicaatglas) en eenvoudige maar elegante ontwerpen groeit Luminello uit van een kleine speler tot een gevestigde waarde in de Belgische verlichtingswereld. “Ik ontwerp alles zelf”, aldus Algoet. “Zo draagt elk ontwerp de typische, tijdloze Luminello-stempel. Ik werk samen met Italiaanse materiaalproducenten die alles nog met de hand maken. Daar sta ik op. Kwalitatief materiaal, handgemaakt, tijdloos design. Daar staat Luminello voor gekend. We werken samen met gespecialiseerde zaken en beschikken ook over een webshop waar uitgebreide informatie te vinden is, zoals de technische fiche, de voorraad, de prijs en zo meer.”

Evolutie in de collectie

Een tiende verjaardag betekent eveneens een tiende catalogus. Luminello heeft haar nieuwste exemplaar klaar met daarin, uiteraard, enkele nieuwe armaturen. Algoet: “Elke collectie kent een verloop waarbij oude designs plaats ruimen voor nieuwkomers. Ik hou bewust mijn collectie wat kleiner om een van mijn sterke pijlers niet onder druk te zetten. Een bestelling die vandaag binnenkomt, wordt morgen geleverd. Een relatief kleine fabrikant als Luminello kan dit enkel doen wanneer het aantal armaturen niet de spuigaten uitloopt. Ik verwacht veel van mijn nieuwe ontwerpen Lido en Teola waarmee creatievelingen zeker leuke projecten zullen afwerken.”

Speels patroon

Lido, dat zijn pendel- en plafondarmaturen waarbij meteen het licht golvende, speelse design opvalt. “Heel decoratief, zowel qua design als qua afwerking”, benadrukt Algoet. “We bieden Lido, net als enkele andere toestellen bij Luminello, aan in een ‘geoxideerde’ uitvoering die we rubbed brass noemen. Na het oxideren hebben de armaturen een bepaalde natuurlijke patine die we fixeren door een matte vernislaag aan te brengen en in te bakken.” Lido komt in een plafondversie met diameter 59 centimeter en een E27-fitting en twee versies pendelarmaturen (59 centimeter diameter, E27-fitting en 38,5 centimeter diameter en E14-fitting). Alle pendelarmaturen bij Luminello, dus ook de gependelde Lido’s, komen met een stoffen kabel van drie meter lang en decentralisatiekit.

Persoonlijke twist

Teola is misschien wel de nieuwkomer waar Algoet het meest van verwacht. Het is meteen ook de eerste armatuur in de Luminello-collectie die volledig door de gebruiker zelf kan worden gepositioneerd. ‘Geef Teola een persoonlijke twist en creëer een unieke vormgeving’ is niet voor niks de slagzin die Algoet gebruikt wanneer hij Teola aan ons voorstelt. “Teola bestaat uit drie bronzen buizen die onderling met elkaar verbonden zijn”, legt Algoet uit. “Die verbinding geeft de buizen de flexibiliteit om in eender welke positie te worden geplaatst. Haaks op elkaar, diagonaal, evenwijdig of net kriskras, het kan allemaal. Aan de beide uiteindes van de bronzen buis bevinden zich de lampen. Het resultaat is een opvallende pendelarmatuur die mooi tot zijn recht komt boven bijvoorbeeld een lange eettafel. Het is trouwens ook Teola die op de cover van onze nieuwste catalogus prijkt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details