NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Het speelse in architectuur, dat zorgt voor passie in de job”
FVWW-project Kunstencampus, politiecommissariaat en Stadsarchief in Herentals, de eerste uitdaging ‘on the job’ voor Eline. (Beeld: FVWW Architecten)

“Het speelse in architectuur, dat zorgt voor passie in de job”

Sinds half mei is ingenieur-architect Eline Van Herzeele stagiair af. Niet alleen haar studies in Gent – en Turijn – maar ook haar stage maakten dat ze vandaag is wie ze is: een sympathieke en gepassioneerde professional die veel belang hecht aan het speelse in architectuur. Ze houdt wel van complexe uitdagingen, waarbij er bijvoorbeeld gecombineerde programma’s op één site creatief moeten gelinkt worden. Die uitdaging vond ze alvast bij FVWW Architecten waar ze na haar stage nu ook aan de slag blijft.

Het creatieve zat er bij Eline Van Herzeele al van jongs af in. Daarnaast bleek ze al vroeg een boon te hebben voor wiskunde. Dit leidde samen tot de studiekeuze van Burgerlijk Ingenieur-Architect in UGent. “Naast het creatieve en ontwerpmatige sprak ook het bouwtechnische van de job mij aan, de manier van construeren met alle bouwkundige details.” Mooi meegenomen is dat het ook een heel interactieve studierichting is, met nauwe samenwerkingen tussen de studenten tijdens de ateliers en projectweken. Samengevat: de juiste keuze voor sociale Eline.

Eline Van Herzeele kan terugblikken op een leerrijke stage bij FVWW-architecten.

De inspirerende historiek van Gent en Turijn

Eline is geboren in Antwerpen en groeide op in Turnhout. Vanwaar de keuze voor UGent? “Gent is historisch heel interessant. En met bijvoorbeeld het Design Museum is het ook een heel ‘ontwerpgerichte’ stad, weliswaar met een gezellige dorpscultuur die mij aanspreekt.” Als Erasmusstudent trok ze een half jaar naar Turijn, waar ze zich grondig op voorbereidde met lessen Italiaans. “Ook Turijn, met een rijke geschiedenis aan architectuur, was een heel gerichte keuze. De afdeling architectuur zit daar trouwens in een omgevormde en inspirerende oude Fiatfabriek. Voor andere vakken werden we verwacht in het Valentino kasteel. Monumentale locaties om les te krijgen.” 

Geëvolueerd in het ontwerpmatig denken en maken

Of de studie in zijn geheel was wat ze ervan verwachtte? “Ik begon zoals zovelen met een ietwat geromantiseerd clichébeeld aan het traject: de creatieve architect aan de ontwerptafel. Natuurlijk komt veel meer bij kijken. Van het eerste jaar tot nu ben ik zo hard gevormd en geëvolueerd in het ontwerpmatig denken en maken. Een enorme bagage om nu mee aan de slag te gaan.” Uiteraard biedt de echte wereld nog een aantal bijkomende uitdagingen. “Tijdens de ontwerpstudio’s kregen we veel vrijheid. In de werkwereld zijn er uiteraard extra beperkingen, stedenbouwkundig en budgetmatig, om mee rekening te houden. Maar ook dat is weer een uitdaging.”  

Voor de FVWW Ontwikkelingsvisie Politiesite Gent mocht Eline de communicatierol opnemen. (Beeld FVWW Architecten)

Uitdagende stageomgeving

Eline zocht en vond een uitdagende stageplek die aansluit bij haar visie op architectuur bij FVWW Architecten in Antwerpen. “De manier waarop ze functies linken en de dialoog zoeken tussen gecombineerde programma’s, sprak me meteen aan.” Ze mocht aansluiten bij het team dat zich ontfermde over een aanbestedingsdossier in Herentals waarbij onder meer een kunstencampus, politiecommissariaat en stadsarchief worden samengebracht. Het voormalige Belgacom-gebouw wordt gekoppeld aan een nieuwbouwgedeelte om alle functies, apart maar op een ingenieuze manier ook verbonden met genereuze ontmoetingsplekken, samen te brengen. “Deze werf kan ik nu, samen met een collega, mee opvolgen.” Ook de masterplanstudie van de politiesite Gent, waarbij er een cohabitatie tussen verschillende politionele diensten wordt opgezet, is een project waar Eline mee haar schouders onder zet. “Hier mocht ik de communicatierol ter harte nemen, een leerrijke opportuniteit.” Wat haar dromen zijn? “Werken voor een bureau, in combinatie met eigen projecten. Of, wie weet, wel een collectiefje opzetten samen met vrienden.” Eline’s architecturale toekomst ligt open, maar zal sowieso mooi zijn.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details