NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘Hoe gaan we in de toekomst leven en werken?’
Joep Römgens: “In totaal werden elf nieuwe systemen geïntegreerd.”

‘Hoe gaan we in de toekomst leven en werken?’

Wat in 1995 begon als het Huis van de Toekomst, is uitgegroeid tot een ware innovatiecampus met een hotel, congrescentrum, restaurant en kantoorruimtes. De ondertussen zevende generatie van het innovatiecentrum valt op dankzij de vijftig meter hoge blauwe toren. Schüco stapte mee aan boord als co-initiator van Living Tomorrow.

Living Tomorrow ademt innovatie. De innovatiecampus is immers uitgerust met de laatste technische snufjes, van de kleinste details tot de volledige gebouwschil. En daarvoor werd een beroep gedaan op Schüco, toonaangevende aanbieder van hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen. “We ontwikkelen continu nieuwe producten en concepten”, legt Joep Römgens, Head of Engineering bij Schüco België, uit. “In totaal integreerden we elf nieuwe Schüco-innovaties.”

Het FWS 50.SI+ gevelsysteem in de opvallende blauwe kleur, speciaal ontwikkeld voor Living Tomorrow. (Beeld: Thomas Evrard)

Onderhoud optimaliseren

Geert Michels, General Manager Schüco BeLux, voegt toe: “Living Tomorrow is een heel interessante testcase. Zoals Internet of Facades dat slimme gevels en ramen doet ontstaan in een ‘digital twin’ door sensoren te integreren en de koppeling te maken met het gebouwbeheersysteem. We hebben al de IoF.ID en breiden deze verder uit naar IoF.Pulse dat nog meer sensorinformatie zal bevatten. Dan is het mogelijk om ook de snelheid en de kracht van het dichtgooien van een deur te meten. Dat levert nuttige informatie op om de predictive maintenance, het tijdig inplannen van een onderhoud of reparatie om storingen te vermijden, te kunnen optimaliseren naar gebruikersafhankelijk onderhoud.”

Wonen in de toekomst

In de toekomst willen we, nog meer dan nu het geval is, langer thuis blijven wonen vooraleer de stap naar een woonzorgcentrum te zetten. “Maar dan moeten de woningen van en in de toekomst daar wel op voorzien zijn”, aldus Michels. “Living Tomorrow biedt ons de ideale opportuniteit om het schuifraamsysteem AS PD 75.HI Performance Line uitgebreid te testen. Langer thuis blijven wonen betekent namelijk dat we rekening moeten houden met rolstoelgebruik of gebruik van een rollator. De woning moet dus barrièrevrij zijn. Schuiframen zonder een gootje dus. Met een gemotoriseerde nieuwe hef-en-schuiftechnologie is er geen gootje meer, hoeft er geen zware vleugel opgeheven te worden en geniet men toch van een ultiem transparant ‘panoramadesign’.”

Het restaurant op de twaalfde verdieping is voorzien van AWS 75.SI+ TipTronic dat constant het binnenklimaat meet en automatisch de ramen stuurt, afhankelijk van de buitenomstandigheden.

Werken in de toekomst

Schüco gebruikt de eigen kantoorruimtes in het gebouw als showcase van haar expertise. “Living Tomorrow ligt vlak bij de autostrade en een van de aanvliegroutes naar de luchthaven van Zaventem”, benadrukt Michels. “Je hebt dus altijd wel wat lawaai in de omgeving. Ons innovatieve AWS 90 AC.SI raamsysteem laat toch toe de kantoren voldoende te ventileren. De geïntegreerde geluidsabsorberende cassettes laten in kiepstand namelijk frisse buitenlucht binnen terwijl het geluid sterk wordt gereduceerd.”

Schüco zorgde als co-initiator van Living Tomorrow voor de volledige gebouwschil.

Kernwaarden

De groeiende vraag naar circulaire bouwmaterialen komt eveneens terug in deze nieuw opgetrokken Living Tomorrow-toren. Römgens: “Een van onze uitgangspunten bij het ontwerpen van nieuwe producten en concepten is net dat ‘designed to disassemble’. We ontwerpen dus letterlijk producten om ze later, om welke reden dan ook, makkelijk te kunnen demonteren. Bij Living Tomorrow testen we elf nieuwe systemen. Neem nu de gevel. De structuur van het FWS 50.SI+ gevelsysteem laat toe om flexibel in te spelen op veranderingen. Toevoegen van ramen, uitwisselen van panelen, nieuwe testcases implementeren. Allemaal makkelijk uit te voeren. En dat gaan we ook doen!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details