NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Hoe slimmer omgaan met energie?
Hoe meer elektrische verbruikers met elkaar kunnen praten, hoe makkelijker het wordt om te gaan besparen op de energiefactuur.

Hoe slimmer omgaan met energie?

Want het wegvallen van een terugdraaiende teller kan enorme gevolgen hebben voor wie grootverbruikers zoals warmtepompen of een elektrische wagen heeft staan. Batterijtechnologie kan uiteraard een antwoord zijn, maar waarom niet eerst slimmer leren omgaan met energie door alle elektrische verbruikers perfect op elkaar af te stemmen? Met de oplossing van Beckhoff kan dat eenvoudig geregeld worden.

“De sleutel naar een slimmer energieverbruik is communicatie. Hoe meer elektrische verbruikers met elkaar kunnen praten, hoe makkelijker het wordt om te gaan besparen op de energiefactuur. Gebouwautomatisering dus. Een woord dat misschien eerder doet denken aan kantoorgebouwen of grote fabrieken, maar de technologie is vandaag ook bij particulieren nuttig en betaalbaar om het energieverbruik terug te dringen”, vertelt Philip Neyens, support engineer bij Beckhoff. De basis van Beckhoff zijn oplossing voor gebouwautomatisering berust net op openheid. Quasi elk signaal (draadloos of via kabel) dat in een gebouw gegenereerd wordt, kan door de technologie worden ingelezen en meegenomen in één geïntegreerd verhaal. Energiemeetklemmen, digitale meters, Modbus meters, Mbus meter, KNX meter … tot zelfs de weersvoorspelling op het internet, alles wordt samengebracht in één controller. 

Data visualiseren

Het resultaat is een berg data die voortdurend verder aangroeit. Neyens: “De klant hoeft gelukkig niet zelf de naald te gaan zoeken in die databerg om zijn energieverbruik te optimaliseren. De Beckhoff-sturing kan zelflerend gemaakt worden. Hoe meer data er gelogd wordt, hoe beter het systeem kan gaan voorspellen hoeveel energie er op welk moment zal nodig zijn. Op die manier kunnen de verwarming, airco, verlichting, zonnewering, laadpaal, batterijsturing en zo meer naadloos op elkaar afgestemd worden.” Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In eerste instantie wordt alles eigenlijk gewoon gevisualiseerd voor de huiseigenaar, bijvoorbeeld via Visu of via Communicator App. “Een handige manier om snel meer inzicht te krijgen in het energieverbruik. Wat zijn de grootverbruikers? Wat zijn de piekmomenten? Wat zijn de beste momenten om de vaatwasmachine te laten draaien of de auto op te laden? Zo kan de gebruiker zelf actie ondernemen om het eigen verbruik van de zonnepanelen te verhogen of het verbruik te spreiden, wat voordeliger zal zijn met het aankomende capaciteitstarief”, aldus Neyens.

Volledige automatische regeling

In een volgende stap kan je limieten gaan instellen voor de klant. Ze krijgen dan bijvoorbeeld via sms of mail een melding dat de piekbelasting te hoog wordt. Neyens: “De klant blijft dan wel zelf nog verantwoordelijk voor de goede opvolging. Steeds vaker komt echter de vraag om dat proces volledig te automatiseren. Met wat programmeren en configureren kan de Beckhoff PLC namelijk ook zelf de regie in handen nemen. Hij gaat dan de digitale uitgangen van elektrische verbruikers automatisch sturen.” Dat kan gaan via een simpel aan- en uitcontact voor een airco of een uitgebreide regeling waarbij de airco bijvoorbeeld aan 50 procent van zijn vermogen begint te werken. “Hier begint pas echt het voordeel van een geïntegreerd systeem te spelen”, onderstreept Neyens. “Aan de hand van de weersvoorspelling kan het systeem de zonnewering al op voorhand gaan instellen of de airco al voorzichtig laten draaien vooraleer de warmte toeslaat. De mogelijkheden zijn echt eindeloos om tot een geïntegreerd, automatisch en steeds slimmer wordend systeem te komen. Belangrijk om weten is dat je klant ook steeds weer kan overnemen en het systeem kan overrulen als dat nodig is.”

Hoe die toegevoegde waarde realiseren?

Maar hoe kan je hiermee aan de slag gaan? Installatietechnieken en programmeren lijken twee verschillende werelden. En de uitdaging wordt enkel groter, aangezien elk huishouden sterk anders is. “De sterkte van de oplossing van Beckhoff schuilt dan ook in zijn eenvoud. Zelfs met de kleinste PLC heeft een klant al rekenkracht genoeg om de volledige automatisering te dragen. Het vraagt wel om een opleiding en wat specialisatie om dit alles in de vingers te krijgen. Een degelijke, intuïtieve user interface leren ontwikkelen is daarin de eerste stap. Daarna kan je zelf bepalen tot in welk detail er informatie gelogd wordt. Maar een beetje inzicht in stroomverbruik en een dosis logisch denkvermogen, brengt je al heel ver. Beckhoff geeft overigens zelf ook opleidingen aan installateurs die hier graag werk van willen maken. Hoe dieper je in gebouwautomatisering kan duiken, hoe meer voordelen klanten ervan zullen rapen”, besluit Neyens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details