Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Duurzaam & Circulair

“Houtbouw leent zich perfect tot hedendaagse architectuur”

dear-farm-2_koen-broos

10 juni 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Bevlogen architecten hebben een natuurlijke voorliefde voor duurzame bouwtechnieken. Ook bij VIVA Architecture zijn ze vanzelfsprekend. Sinds zijn oprichting vijf jaar geleden, ontwierp het bureau verschillende woningen met zowel massiefhoutbouw als houtskeletbouw. “Die creatieve en technische knowhow passen we nu ook toe bij grotere residentiële en kantoorprojecten”, vertelt architect-oprichter Sylvie Bruyninckx. 

Sylvie Bruyninckx: “Houtbouw is een duurzame bouwtechniek met tal van voordelen, die zowel ons als de bouwheer blijven overtuigen om ervoor te kiezen. Allereerst verkort het de doorlooptijd van een realisatie aanzienlijk. De uitvoering van een standaard nieuwbouwwoning duurt makkelijk twaalf maanden of langer, terwijl de realisatie van een houtbouwwoning maximaal zes maanden in beslag neemt. Zodra de uitvoering start en de prefab wanden en vloeren geleverd zijn, staat er op enkele dagen tijd een wind- en waterdichte ruwbouw en wordt er simultaan aan de gevel- en interieurafwerking gewerkt.

Bij de JIT-bouwmethodiek (just-in-time) wordt een project tot in de kleinste details uitgewerkt, tot en met de positie van stopcontacten, schakelaars en inbouwverlichting. Uitsparingen en doorvoeren worden geïntegreerd in op maat gemaakte wanden. Zo kan een bouwheer er zeker van zijn dat er aan alles gedacht is en dat alles vastgelegd is vóór de start van de uitvoering. Qua binnenafwerking is er een grote verscheidenheid mogelijk. Zo ontwierpen we al een woning met een beperkt bouwbudget, waarbij de houtstructuur aan de binnenzijde zichtbaar gelaten is. Uitgekiende detaillering en secuur werkende aannemers zorgden voor een warm, hedendaags houten interieur. Projecten kunnen ook afgewerkt worden met gipskarton, volkern of andere materialen.

Houtbouw werd vroeger vaak geassocieerd met bungalows en chalets, maar dankzij de combinatie van hedendaagse architectuur en de specifieke expertise van VIVA Architecture, opteert onze bouwheer vandaag steeds resoluut en overtuigd voor massiefhoutbouw.”

Tekst | VIVA Architecture      Beeld | Koen Broos


Bijkomende voordelen van houtbouw:
• optimale luchtkwaliteit, gegarandeerde luchtdichtheid en dampopen constructie
• zeer goede EPB-score, energiezuiniger zonder dikke muuropbouw
• korte bouwtermijn, droge bouw
• betere brandweerstand en akoestische waarde dan traditionele bouw
• grotere overspanningen mogelijk bij massiefhoutbouw dan bij houtskeletbouw
• gebruik van FSC-gecertifieerd, duurzaam hout

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Maak kans op het boek 'Stedenbouw kan ook zo'!

    Hoe? Volg ArchiComm op LinkedIn en like het bericht over deze actie (ten laatste op 15/7/2022). De winnaars ontvangen persoonlijk bericht én het boek in de brievenbus. 

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details