NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
HVAC-producent Itho Daalderop neemt het voortouw en stopt met de productie van verwarmingstoestellen die CO₂ uitstoten.

HVAC-producent Itho Daalderop neemt het voortouw en stopt met de productie van verwarmingstoestellen die CO₂ uitstoten.

HVAC-fabrikant Itho Daalderop heeft beslist om alleen nog klimaatneutrale toestellen op de markt te brengen. Concreet betekent dit dat de productielijn van de cv-ketels, goed voor 30 % van de omzet in België, vanaf 2022 stilvalt. Eens ook de voorraad op is, maakt Itho Daalderop komaf met toestellen die fossiele grondstoffen verbranden en dus per definitie niet ecologisch zijn.

Met het uitdoofscenario van de Itho Daalderop cv-ketel – een vaste waarde op de verwarmingsmarkt in de Benelux – wil het bedrijf actief bijdragen aan de verduurzaming van het woningbestand in de Benelux, door klimaatneutrale oplossingen een prominentere plaats te geven in de keuzerij van de consument.

Lieven Messiaen, CEO van Itho Daalderop Belgium: “De warmtepomp promoten als primaire oplossing en niet als ecologisch alternatief, moet voor de consument drempelverlagend werken. Europa schrijft voor dat alle woningen tegen Europa 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Het dichtdraaien van de gaskraan anticipeert op dat klimaatneutraal Europa. In termen van bouwen is 2050 immers morgen.”

Sam Van Gerwen, marketing manager bij Itho Daalderop, is tevreden met de groene boodschap: “Itho Daalderop en Climate for Life willen duurzame bedrijven zijn. We zijn er ons even goed van bewust dat ecologie, duurzaamheid en vergroening complexe kwesties zijn. Wie mee wil stappen in de groene toekomst, moet verder gaan dan groen produceren. Als producent en verdeler van gaswandketels beschikken wij over een belangrijke hefboom om het verbruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Die hefboom gebruiken we vandaag, door de productielijn van onze gaswandketels na meer dan 25 jaar stil te leggen.”

Lieven Messiaen is er zich van bewust dat deze herbronning een grote stap is: “Op business-niveau is dit voor ons een zeer ingrijpende beslissing. Maar bedrijven zullen een voortrekkersrol moet durven opnemen, willen we ook de volgende generaties nog een duurzame toekomst bieden. Dat is wat wij vandaag doen met Itho Daalderop in België en Nederland.”

Veel van de Itho Daalderop gaswandketels hebben een garantie van 5 en zelfs 10 jaar. Tot de laatste ketel zijn waakvlam uitdooft, voorziet Itho Daalderop wisselstukken. Het is de essentie van de uitdrukkelijke kwaliteitsmissie van het bedrijf om elk geplaatst toestel zo lang mogelijk in bedrijf te houden. Voor dat doel wordt een nieuwe webshop gelanceerd.

3 redenen waarom Itho Daalderop all-electric gaat.

  1. Itho Daalderop maakt zich nu al klaar voor een klimaatneutraal 2050

Volgens de klimaatstrategie van Europa mogen er vanaf 2050 in woningen geen installaties of toestellen meer zijn die COuitstoten, en meer nog: installaties, toestellen en de infrastructuur moeten zelf hernieuwbare energie opwekken, verbruiken of het gebruik ervan mogelijk maken en ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met warmtepompen . Deze shift zal de komende jaren een grote impact hebben op de bouwsector. Wij nemen die sprong nu al, door nieuwe woningen en renovaties te voorzien van klimaatneutrale warmtepompen.

  • Itho Daalderop neemt afscheid van de fossiele brandstoffen, voor zij van ons afscheid nemen.

Fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld aardgas, zijn koolwaterstofverbindingen die zijn ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven in het geologisch verleden van de aarde, in vroegere tijdperken. Dat aardgas wordt dus sneller verbruikt dan het ontstaat. Men rekent dat er over 50 jaar geen aardgas meer beschikbaar zal zijn. Wij kiezen ervoor om geen oplossingen te installeren die per definitie eindig zijn. Bovendien is het ondertussen ontegensprekelijk bewezen dat de menselijke uitstoot van CO₂ in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, een potentieel catastrofale evolutie die alleen een halt kan toegeroepen worden als we onze uitstoot op korte termijn drastisch verminderen. Itho Daalderop ziet het als zijn morele plicht om bij te dragen aan de oplossing in plaats van het probleem.

  • De behoefte aan een gezonde leefomgeving is ook vandaag al acuut

Bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen komt onder meer fijn stof vrij, met negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. Schone lucht maakt gezonder en is goed voor de noodzakelijke biodiversiteit. Itho Daalderop wacht niet tot Europa de gaskraan dichtdraait. Wij kiezen vandaag voor de groene toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details