NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘In elke verandering de opportuniteiten zien’
Een echte verademing, deze Waaslandse cohousing.

‘In elke verandering de opportuniteiten zien’

Of je dat nu wil of niet, we leven in een constant evoluerende wereld. Niets blijft hetzelfde. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Velen zien deze veranderingen als iets om te vermijden. Maar in dit geval treffen we architecten die dit beschouwen als één grote opportuniteit.

Nog omtrent die wereld van ons die nooit stilstaat en mensen die daar bang van zijn: de geschiedenis leert ons dat de strijd tegen verandering steeds wordt verloren. “Al van bij de oprichting van DENC-STUDIO profileerden wij ons als een leergierige vernieuwer. Niet gericht op een veilige kern maar eerder op de dynamiek van de randen. Innovatie stelt ons in staat ‘anders’ te zijn. Onze bevragende, innoverende en grensverleggende attitude is ons wezenskenmerk”, aldus architect Bart Cobbaert. 

Verantwoordelijkheidszin

Na hun studietijd bleven Bart Cobbaert en Delphine Deceuninck meerdere jaren als vorser actief binnen de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Departement Architectuur Sint-Lucas Gent. Hun affiniteit met het onderzoeksdomein ‘duurzaam bouwen’ bleef geen louter theoretisch denken, maar krijgt sinds 2004 gestalte in DENC-STUDIO. Duidelijk een architecten- en studiebureau met een missie. DENC-STUDIO wil door haar directe en indirecte impact een verschil maken. “Onze positieve impact willen we graag maximaliseren. De negatieve trachten we te reduceren, liefst zelfs te elimineren. En zo willen we onze sociale en ecologische verantwoordelijkheid opnemen.”

Het met respect voor het verleden gerealiseerde Gummarushof.

Gezonde opwinding

DENC-STUDIO zag de extra randvoorwaarden inzake duurzaam bouwen nooit als verarming of beperking van de ontwerpvrijheden, maar eerder als een nieuwe logica binnen het ontwerpproces, als extra uitdaging en aanknopingspunt voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. “Die veranderingen in de maatschappij hebben bij ons altijd gezorgd voor een gezonde opwinding en tot op vandaag zien we enkel mogelijkheden.”

Lage voetafdruk

Met project Gummarushof gaat DENC-STUDIO niet voor tabula rasa, maar handelt met respect voor een artdecogetint complex met erfgoedwaarde. Storende elementen werden verwijderd. Beschadigingen zijn hersteld, weliswaar als zichtbare littekens. Zo blijft de basisarchitectuur van de voormalige school leesbaar zichtbaar. “De nieuwe footprint is kleiner dan de bestaande en we gaan de inclusiviteit niet uit de weg.” 

Van kerk tot kinderopvang. Schoolvoorbeeld van reconversie. Genomineerd voor de Belgian Building Award in de categorie ‘circular building’.

Kwalitatief wonen

In opdracht van vzw Cohousing Waasland werd een aantrekkelijke ‘samenhuizenproject’ gecreëerd dat de woonkwaliteit en de omgeving weet te optimaliseren. “Met een herkenbare identiteit ook en waar we de focus leggen op groen, autoluw, energiezuinig en speels.” De opdracht was klaar: masterplan bouwveld, architectuur en coördinatie onderaannemers stabiliteit en veiligheid. En dit in evenwichtig 50/50 teamverband DENC-STUDIO en BLAF. 

Groot in klein blijven 

DENC-STUDIO is uitgegroeid tot een middelgroot kantoor. ‘Voldoende groot’ om klantenservice te kunnen blijven garanderen en ‘voldoende klein’ om de persoonlijke benadering te verzekeren. “Onze gemotiveerde ploeg staat garant voor een professionele aanpak, waarbij functionaliteit en haalbaarheid worden gekoppeld aan architecturale vernieuwing en ruimtelijke kwaliteit in een hedendaagse en sobere vormgeving, met een doorlopende aandacht voor detaillering, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.”

Investeren in een sterk team blijkt op termijn de beste investering. Met elk hun eigen specifieke praktijkervaring, maar met een gelijkgerichte gedrevenheid in het onderzoeken van architecturale, installatietechnische en duurzame vraagstellingen, zijn de medewerkers complementair. Geen wonder dat DENC-STUDIO vaak in de prijzen valt. “Onze seniors kunnen intern doorgroeien en worden zo klaargestoomd om het ooit van ons over te nemen…”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details