NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Innovatief systeem voor collectieve verwarming
Door de eenvoudige vervangbaarheid van losse componenten gaat SEDS even lang mee als het gebouw zelf.

Innovatief systeem voor collectieve verwarming

Woongebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot aandeel van de energieconsumptie en de bijhorende CO2-uitstoot. Logisch dus dat de lat voor de energiehuishouding van gebouwen steeds hoger ligt. Schaarser wordende gronden en een duurder bouwproces stimuleren bovendien de vraag naar collectieve woonvormen. Om de uitstoot van woongebouwen te beperken, ligt dus een grote kans bij dit segment. SEDS biedt je, als architect, een concreet antwoord op deze uitdaging.

SEDS staat voor “sustainable energy distribution systems” en wil een totaaloplossing aanreiken voor een intrinsiek duurzame energieverdeling voor collectieve woongebouwen en woningen aangesloten op warmtenetten. De eerste kiemen werden een aantal jaar geleden al geplant. Toen bemerkte Eric Severyns als EPB-verslaggever bij ESTA Advies een gat in de HVAC-markt. Er was namelijk geen energiezuinig, betrouwbaar systeem beschikbaar voor de verwarming van collectieve woonvormen. Door de onlosmakelijke combinatie van verwarming en warm water in de stookruimte werd voortdurend een hoge temperatuur gehanteerd. Een continue waterverwarming tot 60 à 70 graden Celsius brengt veel verdelingsverliezen met zich mee. 

Dat kon beter, dacht Eric, die de krachten bundelde met B&R Bouwgroep en DIPAR V, de holding achter onder andere Thys Bouwprojecten, CLT-S, O3 Development, ARTE interieur, … Vanuit hun eigen ervaringen en expertise ontwikkelden de drie bedrijven samen een inventief systeem voor verwarming en warm water in collectieve woonprojecten. Op maat van de dagelijkse uitdagingen en eenvoudig te implementeren in je architecturale ontwerpen, met een directe positieve impact op de prestaties en de duurzaamheid van het gebouw.

SEDS countert een groot hiaat op het vlak van verwarming vanuit collectieve.

Lage temperatuur en booster warmtepomp

Om het energieverbruik in de collectieve stookruimte te beperken, werkt SEDS met een aanzienlijk lagere watertemperatuur. Zelfs op de strengste winterdagen volstaat een temperatuur van 40 graden Celsius om de wooneenheden comfortabel warm te houden. In de zomer gaat de temperatuur terug naar 17 graden Celsius. Dan doet SEDS, naast verwarming, ook dienst als passieve koeling. “Dat aanzienlijke temperatuurverschil resulteert op jaarbasis in een serieuze energiebesparing”, leggen de bezielers van SEDS uit. “Bovendien brengt het ook een hoger comfort voor de bewoners met zich mee. De grote verdeelverliezen bij klassieke systemen veroorzaken namelijk vaak extra opwarming van de wooneenheden in de zomer. De bouwheer kan dus op slag twee troeven uitspelen naar potentiële kopers of huurders.”

Om warm water uit de kraan te krijgen, blijft een hogere temperatuur natuurlijk nodig. Dat lost SEDS op door een booster warmtepomp toe te voegen aan het systeem. Zo wordt de opwarming tot 60 à 70 graden Celsius beperkt tot het volume water dat effectief als warm water geconsumeerd wordt. Aangezien de benodigde energie centraal omgezet of aangeleverd wordt en aangezien er verdeeld wordt op de laagst mogelijke temperatuur, staat het systeem open voor letterlijk alle vormen van energie, nu en in de toekomst. Helemaal klaar voor de opmars van hernieuwbare energiebronnen dus. Als enige bron of in een hybride opstelling.

De verwarming laat zich voeden door eender welke energiebron, klassiek en hernieuwbaar.

Een geïntegreerd systeem

Recent zijn al enkele fabrikanten op de markt gekomen met booster warmtepompboilers als individuele component bij collectieve stooksystemen. In tegenstelling tot reeds bestaande oplossingen is SEDS echter een geïntegreerd systeem. Vloerverwarming, aansluiting van de badkamerradiator, de opwekking van sanitair warm water en de verdeling van koud water zijn samengebracht in een standaardmodule, die in de fabriek geassembleerd en volledig getest wordt. Deze module wordt bevestigd op een basisframe met collectoren, dat al vroeg in de ruwbouwfase geïnstalleerd wordt. Ook de geavanceerde sturing is volledig geïntegreerd. Voor optimaal comfort en een efficiënte spreiding van de eventuele eigen opgewekte energie. Het centrale systeem laat vlotte probleemdiagnoses en herstellingen toe. Een SEDS-systeem gaat langer mee dan vele andere oplossingen. “Onze oplossing evenaart de levensduur van het gebouw zelf. Dat is pas echt duurzaam bouwen en wonen”, besluiten de producenten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details