NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Itho Daalderop sluit waanzinnig 2022 af
Sam Van Gerwen: “Wie investeert in een warmtepomp haalt er direct voordeel uit.”

Itho Daalderop sluit waanzinnig 2022 af

Betaalbaar wooncomfort 

Vorig jaar rond deze periode nam Itho Daalderop een drastische beslissing: het Belgische bedrijf stopte om ecologische redenen de productie van zijn gaswandketels om voluit voor duurzame, elektrische alternatieven – de warmtepompen – te gaan. Daarmee schrapten ze dertig procent van hun totale omzet. Amper een jaar later hebben ze dat verlies volledig ingehaald.

“Itho Daalderop ontwikkelt en produceert al meer dan dertig jaar warmtepompen”, zegt marketingmanager bij Itho Daalderop Sam Van Gerwen trots. “We zitten aan de vijfde generatie toestellen en bouwden een enorme knowhow op. De keuze om voluit voor onze warmtepompen te gaan, was dus een logische stap. We wisten alleen niet hoe snel de markt zou volgen. Maar de combinatie van de energiecrisis en de nasleep van COVID-19 hebben de vraag naar energiezuinige verwarming en koeling doen pieken. En terecht. De warmtepomp is de enige manier om wooncomfort betaalbaar te houden.”

Itho Daalderop produceert al dertig jaar lang warmtepompen in eigen huis.

Behoefte aan informatie

Het voorbije jaar investeerde Itho Daalderop vooral in informeren. Het bedrijf deed een ronde langs architectenbureaus om uit te leggen hoe ze de technologieën het best kunnen intekenen in hun plannen. Ze gaven gratis infosessies aan aannemers en installateurs. En ze werden overrompeld door vragen van eindklanten op de Bisbeurs, de grootste bouwbeurs van Vlaanderen.

Mythes over de warmtepomp

Sam Van Gerwen: “En dan merken we, ondanks het succes van de warmtepompen, dat er toch nog veel mythes en onwaarheden de ronde doen. Zo associëren mensen warmtepompen met dure projecten en hebben ze schrik van het prijskaartje. In Ieper hebben we nochtans geothermische warmtepompen geïnstalleerd in de sociale woningen van ecowijk De Vloei en dat binnen de beperkte budgetten. Warmtepompen zijn geen luxeproducten. Wie twijfelt over het financiële plaatje, moet zeker de premies van de Vlaamse overheid checken op mijnverbouwpremie.be.”

“Ook leeft het idee dat een warmtepomp pas zin heeft in een woning met een laag E-peil. Dat is niet zo. Als je investeert in een warmtepomp haal je daar direct voordeel uit. Zelfs al is er nog heel wat renovatiewerk aan een woning. Bovendien hoef je niet meer te investeren in een energievretende airco. Onze geothermische warmtepompen geven gratis koeling, door de lagere temperaturen uit de grond. Dat maakt een wereld van verschil voor je energiefactuur. Om nog maar te zwijgen over het extra comfort.”

Vanaf april 2022 komt er een nieuwe warmtepomp: Vincent.

Zestig ingenieurs

Een van de troeven van Itho Daalderop is dat het bedrijf zijn warmtepompen zelf ontwikkelt. Zestig ingenieurs werken er constant aan nieuwe technologieën voor de Benelux. Sam Van Gerwen: “Die interne ontwikkeling heeft als voordeel dat we makkelijk kunnen inspelen op de behoeften van de markt. Zo ontstond onze jongste telg: Vincent, een lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit. Ideaal voor stedelijke omgevingen waar je units niet zomaar op het dak kunt zetten. En ideaal voor woonprojecten waar een buitenunit esthetisch niet in het beeld past.”

Vincent, de warmtepomp zonder buitenunit

Voor de nieuwste Vincent-warmtepomp heb je alleen een muur- of dakdoorvoer nodig. Alle technische componenten zitten verwerkt in de warmtepomp die even compact is als een doorsnee gaswandketel. Sam Van Gerwen: “Met Vincent willen we de drempel naar warmtepompen verlagen voor iedereen die ermee te maken heeft.”

Met de aankondiging van de ‘Vincent’ sluit Itho Daalderop een onwaarschijnlijk 2022 af. De voorbestellingen lopen volop en in april rolt de eerste warmtepomp zonder buitenunit van de band. Om dat moment te vieren, geeft Itho Daalderop de komende maanden enkele bijzondere ‘Vincents’ weg. Sam Van Gerwen: “Ik mag nog niet te veel geheimen prijsgeven, maar de warmtepompen die je kunt winnen, zijn extra uniek. Wie meer wil weten, moet zich inschrijven voor onze events.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details