Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Nieuws

Jonge Garde – “Ik wil vooruit denken, met open ended design dat zich laat aanpassen aan de toekomst”

Stagiair-2—GM-Site_Mertens-Architecten_3d-beeld-(1)(ENT_ID=14
De ‘glazen voorgevel’ van het nieuwe Beerens gebouw zet vooral de auto’s in de kijker. (Mertens Architecten)

Tekst | Eva Goossens

Beeld | Mertens Architecten

5 augustus 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Mathias Seys, stagiair burgerlijk ingenieur-architect bij Mertens architecten, is een man met een toekomstvisie. Niet alleen wat zijn carrière als architect aangaat – die trouwens tijdens zijn stage al een vliegende start kent – maar ook wat betreft zijn ontwerpen. Hij gaat uit van ‘open-ended design’, dat zich niet laat vastpinnen in het heden maar ook rekening houdt met de toekomstige veranderingen. Daarnaast staat duurzaamheid, maar vooral ook welbevinden, hoog op zijn agenda als architect. Net zoals hij ook zijn eigen welbevinden binnen het team van Mertens architecten zeer hoog inschat.

De riante daktuin zorgt voor groenbeleving en komt het welbevinden van de bedienden op de bovenverdiepingen ten goede. (project Beerens – Mertens Architecten)

Over zijn studiekeuze moest Mathias Seys (24) niet lang twijfelen. Al van in de lagere school wist hij dat hij wou bouwen en creëren. Met zijn vader als voorbeeld lag de keuze al op jonge leeftijd vast: Mathias wou en zou burgerlijk ingenieur-architect worden. Net als zijn familie dat voor hem deed, koos hij voor KU Leuven, waar hij een mooi studietraject kon afleggen.

Mathias Seys, burgerlijk ingenieur-architect, verstrekt het team van Mertens architecten.

Open-ended & inclusive design

“Enerzijds was ik gefascineerd door het wiskundige aspect en wou ik begrijpen hoe constructies in elkaar zitten. Het hoe en waarom van een gebouw. Daarnaast sprak ook het kunstzinnige me sterk aan, het creatief ontwerpen”, gaat Mathias van start. Dit alles leidde tot de keuze van burgerlijk ingenieur-architect. “Sommige vakken eigen aan de ingenieursopleiding zal ik als architect misschien niet zo vaak meer benutten, maar toch is het een brede basis waar ik op kan terugvallen.” Wat de keuzevakken betreft, koos Mathias zeer toekomstbewust voor ‘open-ended design’ en voor ‘inclusive design’ waarbij architectuur geoptimaliseerd wordt voor gebruikers met specifieke wensen. “Heel interessant, want dit liet me toe om alle eerder gerealiseerde ontwerpen af te toetsen aan de noden van iemand met een beperking.” Tijdens zijn opleiding had hij ook de kans om een maand aan het Politecnico di Milano te studeren. “Boeiend hoe er een synergie ontstaat tussen de studenten uit verschillende landen die vaak, door hun culturele achtergrond, een andere insteek hebben. Net daarom koos ik ook in Leuven om vaak samen te werken met Erasmus- of anderstalige studenten. Heel interessant.”

Het ontwerp voor het nieuwe kantoorgebouw van EDR, met interne patio en een boom die tot boven het dak zal uitgroeien. (Mertens Architecten)

Welbevinden

Voor zijn stageplaats ging Mathias heel bewust op zoek naar een middelgroot kantoor met een grote variëteit aan projecten. Na verschillende interviews viel de keuze op Mertens Architecten met een veertigtal medewerkers, waarvoor Mathias zelfs van Asse naar Antwerpen verhuisde. “De klik was er. De familiale sfeer onder de collega’s is misschien net zo belangrijk als de architecturale kansen die ik krijg.” En kansen zijn er. Zo mocht Mathias zich buigen over het ontwerp voor de GM site, waar het voormalige gebouw van General Motors op de Antwerpse Noorderlaan wordt omgevormd tot de nieuwe centrale vestiging van Beerens. Goed voor een footprint van 19.000 vierkante meter. “Een grote uitdaging die ik met beide handen gegrepen heb.” En het ontwerp werd gesmaakt, zowel door de zaakvoerder als de bouwheer. Ondertussen is de bouwaanvraag binnen en staat Mathias samen met stagemeester arch. Patrick Troch in voor de uitvoering van het project. Aan het bestaande gebouw worden drie bouwlagen toegevoegd. Het initiële gebouw werd, met respect voor het verleden, gemoderniseerd en kreeg groengevels die de beplanting in de omgeving als het ware tot op de riante daktuin van maar liefst 10.000 vierkante meter leiden. Een ‘groene draad’. “Dit groen draagt bij tot het welbevinden en de beleving van de kantoormedewerkers, net als het zuidgerichte zicht op de haven.” Welbevinden is een belangrijk thema in het werk van Mathias Seys, zo ook in het ontwerp dat hij, in opdracht van Mertens Architecten, voor het havenbedrijf EDR realiseerde. Het gebouw combineert een riante inkom met een eerder gesloten plint in baksteen. De twee bovenverdiepingen trekken volop licht binnen dankzij de grote raampartijen. De luifels, in dezelfde cortenstaallook als de ramen, creëren op hun beurt schaduw en voorkomen oververhitting. En op zijn minst even belangrijk: de interne patio die het groen tot dicht bij de medewerkers brengt. Architectuur, functioneel en duurzaam, maar ook ten dienste van de beleving. Dat is waar het Mathias om te doen is.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Maak kans op het boek 'Stedenbouw kan ook zo'!

    Hoe? Volg ArchiComm op LinkedIn en like het bericht over deze actie (ten laatste op 15/7/2022). De winnaars ontvangen persoonlijk bericht én het boek in de brievenbus. 

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details