NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Keerwanden: stijlvol, solide en duurzaam prefab beton
De perfecte afwerking voor een toekomstbestendig bouwproject.

Keerwanden: stijlvol, solide en duurzaam prefab beton

Als bij een infraproject een groot hoogteverschil op korte afstand overbrugd moet worden, dan zijn keerwanden hiervoor de ideale oplossing. Voor de buitenaanleg van het Strombeek Business Park in Strombeek-Bever sloegen CBS Beton en aannemer Superbeton de handen in elkaar, met de plaatsing van circa 200 lopende meter keerwanden. Het resultaat? Een solide, duurzame en esthetische afwerking van de buitenruimte rond de gebouwen.

Aan de Boechoutlaan in Strombeek-Bever – met zicht op het Atomium – biedt het nieuwe Strombeek Business Park een mix van appartementen, kantoren, showrooms, logistieke ruimtes en hightech faciliteiten. Verspreid over vijf gebouwen vormen de kantoren en aanverwante ruimtes een buffer voor het woongebied met groengedeelte.

Dit project werd ontwikkeld door Resolve Real Estate, als antwoord op de vraag naar kwalitatieve kantoorruimte aan de Brusselse Noordrand. Jaspers-Eyers Architects stond in voor de hoogstaande en tijdloze architectuur en aannemingsbedrijf Cordeel voor de bouw. Ook studiebureau Infrabo zat mee aan de knoppen van dit project.

De betonnen keerwanden ogen strak en tijdloos.

Indrukwekkende cijfers

Het Strombeek Business Center kan indrukwekkende cijfers voorleggen: 17.000 vierkante meter kantoorruimte verspreid over vijf gebouwen – waarvan drie voor kantoren –, met in totaal 345 ondergrondse parkeerplaatsen. Het woongedeelte is goed voor bijna 3.200 vierkante meter. Voor de buitenafwerking werd 200 lopende meter keerwanden aangelegd.

De volledige buitenafwerking van het project werd toevertrouwd aan Superbeton uit Aarschot. In juni 2022 startte het bouwteam de grondwerken, met de aanleg van riolering, regenwaterputten en infiltratiekratten, en straatwerken. Hierbij lag de focus op overvloedige groenvoorziening en wadi’s.

Hoogteverschil overbruggen

Omwille van een aanzienlijk niveauverschil van twee meter ten opzichte van de straat, maakte Superbeton dankbaar gebruik van keerwanden om dit hoogteverschil te overbruggen. Deze keerwanden werd aangeleverd door CBS Beton uit Wielsbeke. De betonfabrikant is alom gekend om zijn kwalitatieve en hoogstaande prefab betonelementen die in zowat elke sector – van infrastructuur en landbouw tot tuinaanleg – gebruikt worden. Omdat CBS Beton steeds courante maten van keerwanden in voorraad heeft (van 50 cm tot 450 cm), was een snelle levering mogelijk. Voor de buitenafwerking van het Strombeek Business Center had Superbeton keerwanden van 175 centimeter hoog nodig.

Voor de afwerking van het Strombeek Business Center werd circa 200 lopende meter keerwanden ingezet.

Brede waaier van voordelen

Keerwanden combineren heel wat troeven. De vervaardiging in gewapend beton garandeert een robuuste structuur en lange levensduur. Door de industrieel gladde afwerking scoren keerwanden ook hoog op esthetisch vlak. Met een aanbod in verschillende variaties kunnen architecten en aannemers hun creativiteit de vrije loop laten. Men kan gebruikmaken van keerwanden die opgebouwd zijn uit verschillende structuren, zoals hout, steen, rots, abstract, …

BENOR-certificaat

CBS Beton is de eerste fabrikant die destijds een BENOR-certificaat voor België behaalde. Dit is het beste bewijs dat de keerwanden van de fabrikant perfect voldoen aan de Belgische en Europese keerwandnormen NBN B21-132 en EN 15258. Die certificering is belangrijk, want keerwanden moeten aan enorme drukkrachten kunnen weerstaan.

De gebruikte keerwanden die Superbeton bij CBS Beton bestelde, passen trouwens perfect bij het witte architectonisch beton waaruit de buitenmuren opgetrokken zijn. Met een strakke look ogen deze wanden tijdloos en erg stijlvol.    

FICHE VAN PROJECT
Project: Strombeek Business Center
Locatie: Strombeek
Architect: Jaspers-Eyers Architects

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details