NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Keukentrends anno 2021
Art Pepper, de nieuwe warmgrijze trendkleur van Ballerina als alternatief voor zwart.

Keukentrends anno 2021

En ook al zijn de vakbeurzen vandaag niet wat ze normaal zijn, toch geven we graag een overzicht van de laatste keukennieuwigheden voorgesteld naar aanleiding van de A30 Küchenmeile

Design in beweging! Dit is de next125 trolley, het ‘verrijdbare keukenkastje’ dat verkrijgbaar is in drie varianten: als keuken-, serveer- en bartrolley.

Keukentrends opsnuiven? Dat doen we traditiegetrouw in september tijdens de Küchenmeile A30. Dit is het event waarbij Duitse keukenlabels, met toonzalen in de regio rond de Bundesautobahn 30, hun opendeurdagen houden voor vaklui en pers. Maar dit werd een editie die zijn voorgaande niet kende. Ondanks de pandemie besloten heel wat fabrikanten toch een inhouse beurs te organiseren en bezoekers te ontvangen, weliswaar mits de nodige voorzorgen. Er werd gewerkt met preregistratie, meting van de lichaamstemperatuur, een tijdslot en uiteraard voldoende afstand. Anderen kozen dan weer voor online-oplossingen en virtuele rondleidingen. De digitale bezoekers niet meegerekend, mocht de Küchenmeile zo’n 30 procent van het gebruikelijke aantal keukendealers ontvangen. Wij zetten enkele opmerkelijke trends en nieuwigheden voor 2021 op een rij.

Onzichtbare klasse van Pronorm: na een lichte zwaai schuiven de twee dubbelvleugelige vouwschuifdeuren opzij waarna ze verdwijnen in de kast.

Trendkleuren en decors

Donkere tinten zetten nog steeds de toon, al hoeft het niet langer hard zwart te zijn. Heel wat diepe en donkere houttinten bieden een alternatief. Bij next125 werden keukenmodellen NX 620 en NX 540 aangevuld met nieuwe fineerlagen in knoestige eik, verkrijgbaar in diverse grijstinten. Als we naar de unikleuren kijken, ruimt zwart hier en daar plaats voor grijsnuances met een warmere ondertoon. Wat het hout betreft, blijkt ook notelaar – zowel echt als realistische decors – een opvallende aanwezige. Leicht heeft onder meer de keukenserie BOSSA met fronten in eik-, maar ook walnootfineer. Daarnaast kunnen we niet buiten de verdere opmars van extramatte oppervlakken, onder meer in de vorm van nanotech-materiaal dat slijt- en krasbestendig is en vingerafdrukken weert.

Ruimteverbindende concepten

Uiteraard blijft de woonkeuken erg in trek. Ook in compactere stadswoningen is het interessant om keuken en leefruimte te laten versmelten tot een esthetisch, open en ruimtelijk geheel. Het keukeneiland is daarbij zo goed als een constante, maar ook open systeemkasten doen steeds vaker dienst als ‘bemiddelaar’ tussen keuken en woongedeelte. In de meubels geïntegreerde vakken, open wandkasten en regalen dragen bij tot een vloeiende overgang. Ook opvallend: de stijlvolle en verlichte vitrinekast – aangeboden als onderdeel van het keukenprogamma – die steeds vaker wordt ingezet om ruimtes te verbinden. Ook de open regalen en glazen leggers worden trouwens sfeervol verlicht, net trouwens als de greeplijsten die wel eens voorzien worden van een verlichtingssysteem. Moet het echt compact? Dan zijn er de keukenvolumes die na het kokkerellen volledig kunnen worden afgesloten achter vouwschuifdeuren, zoals onder meer voorgesteld door Pronorm. De discretie zelve.

Nieuw van Beckermann: het frontenprogramma Esprit met supermatte en robuuste PET-coating, hier in de kleurstelling Platinum.

Mobiliteit, flexibiliteit en vrijheid

Zeer opvallend: heel wat merken introduceren nieuwe mobiele elementen die zich flexibel laten inzetten. Opmerkelijk hoeveel Duitse labels bijvoorbeeld uitpakken met een trolley of serveerwagen in de vorm van een verrijdbaar en multifunctioneel meubelblok. Ballerina breidt het gamma van de FreeWORLD serie niet alleen uit met de FreeMOBILE trolley, maar ook met de praktische FreeBridge, flexibel inrichtbaar met onder meer flessen- of kruidenbox, kruidenstandaard, messenblok of keukenrolhouder. Een interessante aanvulling, deze accessoires die altijd en overal kunnen geplaatst en op verschillende manieren gebruikt worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details