NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Knap design, ongeziene functionaliteit
Architecten bijten al te vaak hun tanden stuk op de brandveiligheidsnormen voor aluminium gevelbekleding. Gelukkig beschikt de vlakke, niet-geprofileerde Ursus-gevelbekleding sinds kort over het certificaat voor brandveilige aluminium gevels voor middelhoge gebouwen. (Beeld: Istockphoto)

Knap design, ongeziene functionaliteit

Acht jaar geleden besloot Jan De Paepe zijn bedrijf Ursus een andere richting uit te sturen. Via de oprichting van zusterfirma Alinel kwam de focus integraal op aluminium gevelsystemen te liggen. Anno 2020 zijn zowel Ursus als Alinel gevestigde waarden in de bouwsector, met elk hun eigen gevelspecialiteiten. Alinel werd de referentie op het vlak van verticale aluminium gevelbekleding, terwijl Ursus zich toelegde op aluminium dagkantbekleding (merknaam: Roundal), al is het meer dan alleen toeleverancier van aluminium geveloplossingen op maat. Ursus Projects is een afzonderlijke afdeling binnen Ursus en is actief in het leveren en plaatsen van vlakke aluminium gevelbekleding voor de middelbouw. Ook daar is pionieren een tweede natuur geworden, en zo behaalde Ursus  (Ursus Projects) als eerste Belgische bedrijf het certificaat voor brandveilige aluminium gevels voor middelhoge gebouwen, al betekent dat niet dat Jan De Paepe en zijn medewerkers voortaan op hun lauweren rusten: “Nu we vaste voet aan de grond hebben in eigen land, willen we ook onze buurlanden veroveren”, stelt de ambitieuze zaakvoerder.

Tekst: Tim Janssens   |   Beeld: Nick Cannaerts – Home Sweet Home, Istockphoto, Woodalux-Alumil-2020

“Ursus spitste zich oorspronkelijk toe op plaat- en plooiwerk voor de ramen- en deurensector, maar mijn buikgevoel vertelde me in 2012 dat aluminium gevelbekleding een gigantisch potentieel had en dat het in de nabije toekomst fors aan populariteit zou winnen”, legt Jan De Paepe uit. “Zo is Alinel ontstaan: een gepatenteerd systeem dat gevels een strakke look en een hedendaagse uitstraling geeft dankzij zijn verticale karakter en onzichtbare bevestigingen.” De start van Alinel was echter ook de start van een complete koerswijziging met Ursus, waarbij het accent meer op de ontwikkeling van eigen producten voor om en rond gevels en ramen kwam te liggen. Maar ook de toelevering van standaard plaat-en plooiwerk, plaatdorpels, sandwichpanelen en onze TORIX-deurpanelen en -deurtrekkers blijven sterkhouders en gevestigde waarden binnen het Ursus-gamma”, benadrukt de zaakvoerder.

Woodalux is een ruwer materiaal met meer structuur, dat eruitziet als geborsteld hout en verkrijgbaar is in acht hippe tinten. (Beeld: Woodalux-Alumil-2020)

Opvallende nieuwigheden

Dat innovatie de motor is waarop beide bedrijven draaien, is ondertussen duidelijk. Begin dit jaar hield Alinel een nieuw gevelsysteem boven het doopvont: Woodalux. Via een uniek procedé wordt een aluminium profiel door middel van co-extrusie naadloos verpakt in een composiet buitenkern, wat zich vertaalt in superieure technische en esthetische eigenschappen. “Gladde en cleane designs zijn nog altijd in, maar daarnaast is er ook steeds meer vraag naar gevels met een warmere look-and-feel. Woodalux is een ruwer materiaal met meer structuur, dat eruitziet als geborsteld hout en verkrijgbaar is in acht hippe tinten. Door het te combineren met Alinel-profielen ontstaat er een sublieme mix die veel ontwerpers doet watertanden”, legt Jan De Paepe uit.
Een andere opvallende nieuwigheid is dat de vlakke, niet-geprofileerde Ursus-gevelbekleding sinds kort over het certificaat voor brandveilige aluminium gevels voor middelhoge gebouwen beschikt. Een niet te onderschatten troef, benadrukt De Paepe: “Architecten bijten al te vaak hun tanden stuk op de brandveiligheidsnormen voor aluminium gevelbekleding. Vandaar dat we het van cruciaal belang vonden om een brandveiligheidscertificaat te behalen voor onze vlakke aluminium gevels, inclusief de draagstructuur. Het innovatieve aan ons systeem is dat de brandattestering losstaat van de achterliggende isolatiesoort of -dikte, wat architecten en aannemers veel meer mogelijkheden biedt.”

“Gladde en cleane designs zijn nog altijd in, maar daarnaast is er ook steeds meer vraag naar gevels met een warmere look-and-feel”, weet Jan De Paepe. (Beeld: Woodalux-Alumil-2020)

Snellere montage = waardevolle tijdswinst

“Alinel, Woodalux, Roundal en al onze andere innovaties maken meestal in een mum van tijd naam in de sector. Dit dankzij hun esthetische kwaliteiten, hun ongeziene functionaliteit en het belangrijke voordeel dat aluminium zeer goed scoort op het vlak van recycleerbaarheid, wat uiteraard perfect aansluit bij de groeiende Cradle to Cradle-gedachte”, zegt Jan De Paepe. “Maar er is meer nodig dan esthetiek. We trachten onze systemen steeds zo efficiënt mogelijk te maken om ook de plaatsing te vergemakkelijken, want op die manier kunnen we een aanzienlijke tijdswinst garanderen. Ook de achterliggende draagstructuren worden ontwikkeld met het oog op een snelle en efficiënte installatie. Qua montagesnelheid steken we dan ook met kop en schouders boven onze concullega’s uit. Architecturale en functionele meerwaarde is een conditio sine qua non bij de ontwikkeling van al onze producten. Nu we vaste voet aan de grond hebben in België, hopen we eveneens onze buurlanden te kunnen veroveren. We hebben al ervaring met export naar het buitenland, maar voorlopig eerder op ad-hocbasis. Voortaan willen we het structureler aanpakken, terwijl we ook verder zullen blijven inzetten op de ontwikkeling van innovatieve aluminium gevelsystemen. Wordt vervolgd!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details