NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Kömmerling zet met ‘Horizon’ bijkomende stappen op het gebied van circulair bouwen

Kömmerling zet met ‘Horizon’ bijkomende stappen op het gebied van circulair bouwen

Innovatieve pvc-raamvleugel combineert duurzaamheid met strak design

Kömmerling, internationale speler op het vlak van raam- en deurprofielen in pvc, lanceert de nieuwste raamvleugel in z’n assortiment. In de recent geopende showroom in Strombeek-Bever kondigde Frederik Declercq, managing director, ‘Horizon’ aan. Een superisolerende oplossing voor beglazing tot 70 mm dik uit het milieuvriendelijke ‘greenline pvc’. Een innovatie die perfect kadert binnen Kömmerlings visie op circulair bouwen.

Kömmerling, een merk van de Duitse profine Group, komt naar buiten met z’n nieuwste innovatie: 76 AD Horizon. Niet alleen biedt deze raamvleugel uitstekende isolatiewaarden, hij wordt ook vervaardigd uit greenline pvc. Een soort pvc die bestaat uit een stabilisator op basis van calcium-zink in plaats van loodhoudende verstevigingen. Dit betekent concreet dat het bedrijf de ontginning van 6500 ton lood per jaar, of zo’n 160 vrachtwagens, kan vermijden. 

Waar andere pvc-profielen een raamvleugel hebben waarin het glas 12 mm naar binnen geplaatst wordt, is Horizon de eerste gelijkliggende pvc-vleugel van Kömmerling op de markt. Dat is niet alleen innovatief, Kömmerling bewijst hiermee volledig mee te zijn met de moderne, strakke woontrends. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat architecten nu ook pvc-ramen kunnen integreren in moderne woningen. Met Horizon hebben ze het beste van twee werelden: het strakke design van aluminium en de beste isolatiewaarden door het gebruik van pvc en het elimineren van een koudebrug. Ten opzichte van standaard aluminium profielen resulteert dit in een verhoging van de isolatiewaarden van zo’n 25 à 30%.

Naast het gebruik ervan binnen nieuwbouwprojecten is deze raamvleugel perfect geschikt voor renovatieprojecten. Dankzij de glaslat gaat het beglazingsbereik tot 70 mm, oftewel drie- tot zelfs vierdubbel glas. Dit is essentieel bij de bouw van energieneutrale en zelfs passieve woningen, maar ook interessant in het licht van de huidige energieprijzen. 

Duurzaamheid (h)eerst

Bepaalde fabrikanten van pvc garanderen stabiliteit in hun profielen via glasvezelversterking. Kömmerling stapt daar vanaf omdat dat potentieel gevaarlijk is voor de arbeiders die de profielen verzagen. Als alternatief gebruikt het bedrijf in het raamkader en in de vleugel een speciaal ontwikkeld staal dat ter ondersteuning van het glas meer naar voor komt. Dat zo’n extra investering loont, is te merken aan de hoge isolatiewaarden. Daar komt bij dat het glas niet verlijmd moet worden waardoor het volledige raamprofiel achteraf makkelijker te demonteren en te recycleren is.

Kömmerling zette de laatste jaren grote stappen op het vlak van duurzaamheid. Het bedrijf was al pionier met de lancering van greenline pvc en zorgt er ook voor dat oude ramen en productieresten ingezameld worden en een nieuw leven krijgen. In een Nederlands recyclagepark wordt alles gerecycleerd en het basismateriaal, pvc-pellets, wordt volledig hergebruikt. Het 100% gerecycleerde resultaat, ReFrame, is vervaardigd met 90% minder CO₂-uitstoot dan wanneer ​ er nieuwe grondstoffen aan te pas komen. Het concept staat voor een gesloten materiaalkringloop, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. 

Elke gerecycleerde gram PVC-U bespaart op minerale olie en energie. Voor elke kilogram gerecycleerd pvc die we hergebruiken, besparen we bovendien twee kilogram CO₂. We willen echt inzetten op ‘upcycling’, zodat we natuurlijke fossiele grondstoffen kunnen sparen voor toekomstige generaties”, vertelt Frederik Declercq, managing director van profine Belux en Italië. De circulaire visie werd ondertussen al bekroond met het KIWA-certificaat.

Daarnaast zet Kömmerling tegenwoordig volop in op een biocomponent afkomstig uit hars van Finse dennenbomen. Het proces werd al gecertificeerd en resulteert in 2 kg minder CO₂-uitstoot per kilogram geproduceerde pvc. Op dit moment loopt al een proefproject met veelbelovende resultaten voor de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details