Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Exterieur

Koudebrugarme bouwknopen voor uitkragende bouwdelen

De strengere energierichtlijnen vormen voor menig architect een uitdaging. Dat weet ook Schöck, innovator op het vlak van verankeringssystemen en wapeningstechniek.

Schöck 2 – Produktmotiv_Isokorb CXT Typ K_Fingerloesung_300dpi( kopiëren
Wie wil voldoen aan de strengere energie-eisen moet anno 2021 werk maken van energiezuinige bouwknopen en het thermisch onderbreken van balkons.

Tekst | Tekst: Eva Goossens| Beeld: Schöck

3 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met Schöck Isokorb® CXT presenteert het internationale label een thermische onderbreking die op vlak van energie-efficiëntie alle voorgaande overtreft. Dit constructief verankeringssysteem voor thermisch onderbreken van uitkragende bouwdelen blijkt bovendien ook kostenefficiënt. Het geheim van deze nieuwe generatie bouwknopen? Glasvezel! En de kennis om dit materiaal optimaal te benutten.

De Schöck Isokorb® CXT zijn standaard beschikbaar in hoogtes van 160 tot 250 millimeter.

Voor Schöck is innoveren de bedrijfsfilosofie, de kerntaak. Deze internationale firma, met wereldwijd veertien vestigingen en zo’n duizend medewerkers, vernieuwt met het oog op kwaliteit en duurzaamheid. Een motto dat ook door de Belgische vestiging hoog in het vaandel wordt gedragen. Bovendien wil Schöck een deskundige bouwpartner zijn, ook bij het oplossen van complexe bouwvraagstukken. Met de afdeling Engineering kan de architect op een uitgebreide ondersteuning rekenen gedurende het hele bouwtraject, ook bij het inzetten van de nieuwe Schöck Isokorb® CXT.

Extreem lage warmtegeleiding

Met deze nieuwe Isokorb® CXT is Schöck uiteraard niet aan zijn proefstuk toe. Over de jaren heen is de Schock Isokorb® productlijn, met betrouwbare oplossingen voor het thermisch onderbreken van onder meer balkons en galerijen, aanzienlijk gegroeid. Het opzet: kwalitatieve en kant-en-klare productoplossingen bieden die warmteverlies en de nadelige effecten van koudebruggen bij uitkragende bouwdelen minimaliseert. Met het oog op de strenge energieregelgeving onderzocht Schöck hoe het nog beter kon. Het antwoord: Isokorb® CXT. Wat is er nieuw? De stalen trekstaven werden vervangen door Schöck Combar®, een glasvezelcomposiet – glasvezel gebonden met vinylesterhars – met extreem lage warmtegeleiding (λ 0,7 W/mK) en bijgevolg uitstekende thermisch isolerende eigenschappen. Combar® is op zich ook niet nieuw en bewijst zich al jaren als betonwapening en in de verankering voor sandwichwanden. Het is deze nieuwe toepassing die het onderscheid maakt en nieuwe mogelijkheden biedt. 

Dankzij de hoge treksterkte kon men compactere elementen met kortere staven creëren. Voordeel: eenvoudig transport en ultieme ontwerpvrijheid.

Gecertifieerde kwaliteit

Met Isokorb® CXT wordt het ook in 2021 mogelijk om EPB-aanvaardbare bouwknopen te realiseren. Men minimaliseert koudebruggen, optimaliseert de energie-efficiëntie en voorkomt strafpunten. Deze innovatie is dan ook gecertificeerd door het Duitse PassivHaus Institut en bekroond met een EPD of Environmental Product Declaration. Uiteraard is het element gecertificeerd met een technische goedkeuring van het DIBt en is het beschikbaar in een brandwerende uitvoering (REI120). Maar er zijn nog meer voordelen. Het materiaal is lichter en compacter waardoor het ook gemakkelijker te verwerken en te vervoeren is. De compacte Isokorb® CXT vergt minder opslagruimte en laat zich makkelijker verwerken bij prefab balkons en galerijen. Maar ook gebruik ter plaatse werd geoptimaliseerd. Het glasvezelmateriaal is bestand tegen corrosie waardoor een dunne betonnen deklaag al volstaat. Tot slot ook nog meegeven dat, door staal te vervangen door glasvezel, de CO2-uitstoot tijdens de productie met 27 procent werd verminderd. Energiezuinig en duurzaam, voor de gebouwen van nu en de toekomst.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%