NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Kranenspecialist vestigt aandacht op waterbesparing in energiedebat
Door het overstappen op slimme en contactloze kranen kan een waterbesparing tot wel 70 procent gerealiseerd worden.

Kranenspecialist vestigt aandacht op waterbesparing in energiedebat

De meeste mensen denken bij energiebesparing, een thema dat nog nooit zo actueel is geweest, meteen aan verwarming en stroomverbruik. Maar ook door vermindering van het waterverbruik kunnen overheden, bedrijven en consumenten veel geld besparen. De van oorsprong Duitse Fabrikant van kranen en spoelsystemen Schell ontwikkelt zijn producten al van bij de oprichting met als doel efficiënt watergebruik. De hoekregelkraan is daar een goed voorbeeld van, maar ook de intelligente en contactloze kranen van Schell zijn ontwikkeld met het oog op waterbesparing. Met een handige tool op de website van Schell kunnen installateurs voor hun klanten de mogelijke jaarlijkse besparing berekenen die Schelproducten hen kunnen opleveren.

Een hoekregelkraan, waar Schell heel bekend om werd, heeft een grote invloed op het waterverbruik van kranen. “Wanneer een hoekregelkraan optimaal geïnstalleerd is, wordt het waterverbruik met 40 procent verminderd”, verduidelijkt Dirk Vanden Breede, directeur van Schell Belgium. “Onze focus op waterbesparing, maar ook de bewezen Duitse kwaliteit en onze focus op hygiëne – de kranen voldoen aan de Duitse drinkwaterverordening – maken onze hoekregelkranen populair bij installateurs. Onze hoekregelkranen zijn overigens in diverse varianten te verkrijgen. Zo is er onder meer een hoekregelkraan met filter, die vuildeeltjes in drinkwater tegenhoudt, om schade aan de kraan te voorkomen.” 

Dirk Vanden Breede, directeur Schell Belgium: “Installateurs kunnen met een calculatiemodule op onze website voor hun klanten berekenen wat ze zouden besparen door te kiezen voor de oplossingen van Schell.”

Tot 70 procent water besparen met contactloze kranen 

Maar ook de kraan zelf kan aanzienlijk helpen besparen op water – en op stroom om het water warm te maken. “Water besparen is in het dagelijkse leven helemaal niet zo gemakkelijk” gaat Vanden Breede voort. “Bij het inzepen van de handen bijvoorbeeld, vergeet men vaak de kraan uit te zetten, of men doet het niet omdat er anders zeep aan de kraan zou hangen. Daardoor wordt er onnodig water verbruikt, dat ook nog eens onnodig verwarmd moet worden. Intelligente afsluiters, maar vooral ook contactloze of sensorgestuurde kranen, zoals wij ze aanbieden, pakken dat probleem aan door het water enkel te laten stromen wanneer het echt nodig is.” 

Bij contactloze kranen wordt de waterloop met behulp van een infraroodsensor geregeld. Het water stopt automatisch met lopen wanneer men de handen vanonder de kraan vandaan haalt. “Daardoor wordt bij een wasbeurt van de handen tot wel 70 procent minder water verbruikt in vergelijking met handbediende kranen, zonder dat het gebruikscomfort eronder lijdt. Bovendien zijn ze ook veel hygiënischer, omdat contact met de kraan niet nodig is. Contactloze kranen worden daarom steeds vaker in bedrijfs- en openbare gebouwen gebruikt”, weet Vanden Breede. 

Door het optimaal afstellen van de hoekregelkraan kan tot 40 procent bespaard worden op water. 

Calculatiemodule toont besparingspotentieel Schell-oplossingen 

Voor een gezin in een gemiddelde eengezinswoning kan de besparing door het gebruik van zo’n intelligente kranen volgens Schell oplopen tot zo’n 335 euro per jaar en voor een school met 1.100 leerlingen en 40 leerkrachten tot zo’n 8.485 euro per jaar, waardoor de hogere aanschafkost van dergelijke kranen snel terugverdiend kan worden. Om inzichtelijk te maken hoe groot de besparingen die de producten van Schell kunnen opleveren precies zijn, ontwikkelde de fabrikant een speciale tool, die te raadplegen is via de Schell-website. “Installateurs kunnen er voor hun klanten mee berekenen wat ze zouden besparen door te kiezen voor de oplossingen van Schell. En dat zijn overigens niet alleen hoekregel- en intelligente kranen voor in de keuken of het toilet, maar ook (intelligente) douchekranen, wc-spoelkranen, urinoirspoelsystemen, montagemodules, dienstkranen en verwarmingskranen en dat voor zowel woningen, kantoren en bedrijfs- en openbare gebouwen”, besluit Vanden Breede.    •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details