NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Laboratorium Uzin Utz Nederland klaar voor ‘de lijmen van de toekomst‘
Van links naar rechts: Ilse Pierik, Pascal Grob, René ten Asbroek, Sara Boutro.

Laboratorium Uzin Utz Nederland klaar voor ‘de lijmen van de toekomst‘

De uitbreiding van de productie met de gezonde ‘lijmen van de toekomst’ voor de Nederlandse en Noord-Europese markt vraagt om een grondige voorbereiding. Terwijl de interne verbouwing van de fabriek nog in volle gang is, is het laboratorium inmiddels klaar voor de nieuwe uitdaging. Het nieuwe team is opgeleid, het bestaande laboratorium is verbouwd en uitgebreid. Hiermee is het laboratorium klaar voor de kwaliteitscontrole en productontwikkeling die horen bij ‘de lijmen van de toekomst’.

Alhoewel STP-lijmen niet geheel nieuw zijn in de markt, is de productie van deze 1-component lijmen voor de merken Pallmann en UZIN nieuw voor Uzin Utz in Haaksbergen. Teamleider Kleefstoffen Ilse Pierik vertelt: “De implementatie van deze lijmen waarmee onze afnemers nóg gezonder en duurzamer kunnen werken heeft voor ons laboratorium flinke impact. We hebben niet alleen ons team uitgebreid van 10 naar 15 personen, we hebben ook een grote verbouwing gerealiseerd.” De nieuwe laboratoriumruimte van bijna 60 m2 grenzend aan het bestaande laboratorium is volledig geconditioneerd. Dat betekent dat er in het nieuwe laboratorium nóg sneller en nauwkeuriger gewerkt kan worden, dit is voor het nieuwe productieproces essentieel.”

Gedegen opleiding hoofdvestiging Uzin Utz Group

Samen met Pascal Grob wordt Ilse verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ‘de lijmen van de toekomst”. René ten Asbroek en zijn team (Quality Control) zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit. Tijdens een gedegen opleiding bij de collega’s in het Duitse Ulm, waar de hoofdvestiging van de Uzin Utz Group gevestigd is, is het team technisch opgeleid om de productie van de nieuwe lijmen in Haaksbergen te begeleiden. Ilse: “We kunnen te allen tijde optimaal gebruik maken van de expertise en ervaring van onze Duitse collega’s. Dat is écht een groot voordeel van de Uzin Utz Group. De STP-lijmen zonder oplosmiddelen en weekmakers voor de merken UZIN en Pallmann worden namelijk al geruime tijd geproduceerd in Duitsland voor onder andere Nederland.

Zo kunnen wij straks met een goed gevoel deze lijmen ook in Haaksbergen gaan produceren. Voordat het zover is moeten we bijvoorbeeld ook zorgen dat de recepturen in de systemen staan en dat alle collega’s in het productieproces opgeleid worden. Maar, ons nieuwe lab is klaar, ons team is compleet, dus dat kunnen we nu in ieder geval afvinken.”

Het nieuwe laboratorium

Aan de inrichting van het nieuwe laboratorium is veel aandacht besteed. Ilse: “Wij zien onszelf écht als een groene fabriek. Dat betekent dat er bij het nieuwe laboratorium ook veel aandacht is geweest voor arbeidsomstandigheden, zoals daglicht, het ‘schoon’ kunnen werken, de hoogte van de werkbladen en de afvoer van vervuild water. Zo is er bijvoorbeeld een sedimentatiebak, die ervoor zorgt dat het afvalwater gefilterd wordt. Daarnaast kunnen we, doordat de nieuwe ruimte volledig geconditioneerd is, sneller en nauwkeuriger werken. En de kranen met sensor in combinatie met de contactloze bediening van de afvalbakken zorgen ervoor dat we ‘schoon’’ kunnen werken aan onze nieuwe laboratoriumtafels.”

Productie dichter bij de klant

Met de uitbreiding van de productie met de veel gezondere STP-lijmen voor de merken UZIN en Pallmann zet Uzin Utz in Haaksbergen een belangrijke eerste stap om dichter bij haar klanten te produceren. Dit is niet alleen duurzamer, want de ecologische footprint van Uzin Utz wordt enorm verbeterd, maar de productie vanuit Haaksbergen biedt de afnemers in Nederland, Noord- en Oost-Duitsland, België en Scandinavië ook meer zekerheid. De uitbreiding stelt Uzin Utz Nederland in staat om alle soorten vloeibare lijmen in Haaksbergen te produceren. In de volgende fase waarin o.a. een poederfabriek wordt gebouwd (voor de productie van egalisatie en tegellijm) wordt Uzin Utz Nederland een volwaardige back-up locatie voor de Uzin Utz Group.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details