NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Lage voetafdruk voor duurzaam bouwzink
Hoofdkantoor A-girls Co Ltd, Wakayama, Japan: 230 m² gevel en 92 m² dak in licht prePATINA. (Architect: AMORPHE Takeyama & Associates, beeld: Daijiro Okada)

Lage voetafdruk voor duurzaam bouwzink

Halvering van CO2-voetafdruk

Al ruim vijftig jaar ontwerpt en produceert RHEINZINK, de Duitse specialist en wereldleider in bouwzink, honderd procent recycleerbare en uiterst duurzame producten. Het bedrijf heeft resoluut gekozen voor het milieu, en daarom hebben deze producten door de jaren heen een uitstekende ecologische balans verworven. Enkele maanden geleden werd een nieuwe mijlpaal bereikt met de lancering van het nieuwe prePATINA gamma, dat de naam prePATINA ECO ZINC kreeg. Een opmerkelijke eigenschap van het product is de vermindering met vijftig procent van zijn CO2 voetafdruk. Hiermee biedt het bedrijf het meest duurzame en milieuvriendelijke bouwzink ter wereld aan.

Hoofdkantoor A-girls Co Ltd, Wakayama, Japan: 230 m² gevel en 92 m² dak in licht prePATINA. (Architect: AMORPHE Takeyama & Associates, beeld:Daijiro Okada)

De bouwsector kan er niet omheen: tegen 2050 moet de ze beslist klimaatneutraal zijn en dat is een hele uitdaging. Meer onderzoek uitvoeren, meer duurzame oplossingen vinden en streven naar een radicale daling van de CO2-voetafdruk is de boodschap, met als einddoel een maximale duurzaamheid van de gebruikte materialen. In feite een programma dat al tientallen jaren helemaal aansluit bij de opvattingen van RHEINZINK, de wereldleider in bouwzink.

Keizerspaviljoen, Liepaja, Letland: prePATINA leisteenkleurig dak en details. (Architect: Andis Kalniņš, beeld: Edgars Pohevics)

Een productie met een lage CO2-uitstoot

Met zijn steeds verbeterde titaan-zinkassortimenten, biedt het bedrijf het materiaal bij uitstek voor duurzame architectuur. De producten zijn verkrijgbaar in de varianten CLASSIC, GRANUM, PRISMO en prePATINA. Nog een weetje: prePATINA heeft een CO2-voetafdruk van slechts 3,99 kilogram per kilogram zink, vergeleken met een footprint van maar liefst 6,85 kilogram per kilogram aluminium.

Trouw aan zijn motto ‘Steeds beter’, heeft de firma RHEINZINK onlangs een opvallende en voorbeeldige stap gezet door zijn CO2-voetafdruk met nog eens de helft te verminderen: het gloednieuwe prePATINA ECO ZINC-gamma is nu beperkt tot 1,85 kilogram CO2 per kilogram zink. Fabrice Michaux, Regional Sales Director voor België & Luxemburg, bevestigt: “Wij zijn de enige fabrikant ter wereld die dit zink met vijftig procent minder koolstof gebruikt. Net als het vorige gamma, heeft ons nieuwe prePATINA ECO ZINC-gamma een natuurlijke patina die in de fabriek wordt geproduceerd: om dat resultaat te bereiken halen we het zink door een zuurbad. Het is verkrijgbaar in prePATINA in een lichte kleur (Blue-Grey) of prePATINA in leisteenkleur (Graphite-Grey).In de eerste versie is de zink-titanium-koperlegering bedekt met een transparante antivingerafdruklaag die het materiaal beschermt wanneer het met blote handen wordt geplaatst, terwijl de tweede versie zijn leisteenkleur verkrijgt door een verhoging van het percentage koper, zonder echter de 1%-limiet te overschrijden die door de EN988-norm wordt opgelegd. Bij oppervlakkige beschadigingen, heelt het zink vanzelf en wordt het natuurlijke patina hersteld.”

Keizerspaviljoen, Liepaja, Letland: prePATINA leisteenkleurig dak en details. (Architect: Andis Kalniņš, beeld: Edgars Pohevics)

Bewezen ecologische voordelen

De legering van titanium, koper en zink die RHEINZINK produceert, onderscheidt zich door zijn buitengewone levensduur en volledige recycleerbaarheid, met een kwaliteitsgarantie die door befaamde organisaties wordt bekrachtigd. De legering draagt trouwens sinds 2009 het Cradle-to-Cradle-label. RHEINZINK-titaanzink kan na gebruik worden teruggewonnen en moeiteloos worden gesorteerd, waarna het zonder kwaliteitsverlies steeds opnieuw kan worden ingezet.

De betrokkenheid van RHEINZINK bij het milieu komt tot uiting in de hele levenscyclus van het product. Fabrice Michaux licht toe: “Zinkwinning is een energie-intensief proces. Onze Scandinavische leverancier van fijn zink – waarvan we negentig procent gebruiken in ons prePATINA ECO ZINC assortiment – verbruikt geen fossiele brandstoffen maar alleen hernieuwbare energie, voornamelijk waterkracht. Tot slot van het productieproces, bevestigde een externe audit dat de totale CO2-voetafdruk inderdaad met vijftig procent was geslonken. RHEINZINK maakt deel uit van de Grillo Group en binnen die groep wordt onder andere oud zink ingezameld en gerecycleerd. Bovendien wordt al ons afval naar een gieterij gestuurd voor hergebruik.”

Fabrice Michaux voegt hieraan toe: “We nemen geen genoegen met enkel het zo veel mogelijk verhogen van het aandeel recycleerbaar materiaal in onze producten. We streven er ook naar om de meest milieuvriendelijke toepassing te bevorderen. Bijvoorbeeld door lood, een uiterst vervuilend materiaal, te vervangen door kneedbaar zink. Daarmee worden dan schoorstenen, dakkapellen en muren met de dakbedekking verbonden. Het is immers een honderd procent milieuvriendelijk product dat gemakkelijker te verwerken is.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?