NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Let’s make it personal
Een Curvy in een kleur naar wens, passend bij het project, of zelfs met het logo van een bedrijf. Vraag maar aan ZUMI.

Let’s make it personal

Een goede verlichting is een van de belangrijke pijlers in en rond een gebouw. De architectuur staat of valt er niet mee maar een goede verlichting voegt sowieso nog dat tikkeltje extra toe. De zichtbaarheid (of net de onzichtbaarheid) van de gebruikte armaturen maakt meer en meer deel uit van de interieurplanning. Meer en meer aandacht dus ook voor op maat gemaakte toestellen.

Natuurlijk is de aandacht voor verlichting, zowel de lichtprestaties als de vormgeving van de armaturen, niet nieuw. We weten allemaal dat een bepaalde ruimte, of het nu de slaapkamer of de woonkamer, de badkamer of het kantoor is, anders wordt beleefd wanneer de verlichting op punt staat of toch niet is wat het zou moeten zijn. Daarom heeft het maken van een lichtplan aan belang gewonnen. Verlichtingsfabrikanten spelen vandaag meer en meer in op het unieke aspect dat we aan een bepaalde ruimte willen geven. COVID-19 en de hernieuwde interesse in ons eigen interieur heeft hier misschien wel wat mee te maken. We zien hoe langer hoe meer dat fabrikanten maatwerk omarmen en aanbieden. Op maat qua lengte, breedte, diepte, hoogte of qua materiaal en kleur.

Kleine afwijking van de standaard

Maatwerk is natuurlijk een heel breed maar ook best vaag begrip. Fabrikanten werken uiteraard met een standaardgamma dat ze opnemen in hun catalogus. Standaardlengtes, -breedtes en -dieptes die dan ook een bepaald verbruik en een bepaalde lichtopbrengst kennen. Wijk je af van deze standaardafmetingen, dan ben je in principe al naar maatwerk geëvolueerd. Een eenvoudig voorbeeld is de lengte van een pendelarmatuur aanpassen om deze net zo lang te maken als de vergadertafel op kantoor. Is die bijvoorbeeld 20 centimeter langer dan een standaardafmeting, dan komt er een op maat gemaakte pendelarmatuur in het kantoor.

Dankzij moderne technologieën, bijvoorbeeld de 3D-printtechniek die ook bij Curvy wordt gebruikt, zijn designs mogelijk die vroeger onmogelijk waren.

One of a kind

We zien dus hoe langer hoe meer maatwerk verschijnen in tal van projecten. Meer zelfs, de kans dat een bepaalde fabrikant een project mag realiseren staat of valt regelmatig met de mogelijkheid maatwerk te voorzien en dan nog liefst binnen een aanvaardbare levertermijn. Het gaat dan zelfs zo ver dat speciaal armaturen worden vervaardigd voor een bepaald project die dan later deel gaan uitmaken van het standaardgamma van een bepaalde fabrikant.

Creativiteit de vrije loop laten

Misschien wel de meest gangbare manier om een ‘persoonlijke’ verlichting te creëren bij iemand thuis of in een professionele omgeving, is hen de mogelijkheid bieden om met (standaard)armaturen aan de slag te gaan en een eigen compositie te creëren. Denk maar aan verschillende pendelarmaturen waar met de lengte van de kabel kan gespeeld worden. Denk maar aan armaturen die in verschillende kleuren beschikbaar zijn en waarmee een eerder speelse compositie mogelijk is. Denk maar aan de modulaire armaturen die zelf in een bepaalde vorm gegoten kunnen worden met daarbij een eigen keuze aan aantal verlichtingspunten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details