NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Licht vernieuwen naar led

Licht vernieuwen naar led

Lichtbronnen met een te lage energie-efficiëntie, een te grote milieu-impact of simpelweg een verouderde lamptechnologie gaan er onherroepelijk uit. Europa verbiedt immers de productie en de verkoop ervan. Zo namen we al afscheid van de geliefde gloeilampen en ook halogeenlampen. Maar hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit de armaturen komt?

Europa pakt de lichtbronnen aan, niet de armaturen. De armaturen die nog perfect in orde zijn, mogen dus blijven hangen of staan. Weggooien zou zonde zijn, zeker nu circulariteit en de circulaire economie meer en meer gading vinden. De oplossing: renoveren. Retrofit dus. Logischerwijs kies je dan voor led als nieuwe lichtbron. Verlichtingscluster Groen Licht Vlaanderen, het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde IBE-BIV en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde NSVV sloegen de handen in elkaar en schreven samen een boek hierrond. ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ is vanaf vandaag beschikbar.

Retrofit is meer dan simpelweg een lichtbron vervangen, kennis van licht is noodzakelijk.

Grensoverschrijdend

De ene lichtbron vervangen door de andere klinkt eenvoudig. Toch zijn er valkuilen waarin je zou kunnen lopen. John de Joode, voorzitter van NSVV, noemt expliciet de ‘snelle ledjongens en -meisjes’ die met mooie terugverdienplaatjes opdrachtgevers trachten te betoveren. De Joode: “ “Jammer genoeg is er vaak onvoldoende kennis van de kwaliteit van licht en van de negatieve invloed van slechte verlichting op gezondheid, welzijn en duurzaamheid.” Dat de Nederlandse en Belgische organisaties de handen in elkaar slaan voor dit boek kent een eenvoudige verklaring. “Goed licht stopt niet bij de grens”, benadrukt de Joode. “De werkwijze van lichtontwerpers en -adviseurs is universeel, waar ze ook aan de slag zijn. De uitdagingen zijn overal identiek.”

Onmisbaar

Kennis van licht is dus onmisbaar. Een simpel voorbeeld verduidelijkt dit statement. Jan van Riel, IBE-BIV, vergelijkt de kennis van licht met de kennis van temperatuur: “Als ik zeg dat het ongeveer 18 graden Celcius is in mijn kantoor, dan kan iedereen zich daar wel iets bij voorstellen. Zeg ik dat hetzelfde kantoor ook 500 lux heeft, dan is dat voor de meeste mensen een stuk lastiger, misschien zelfs onmogelijk. Licht heeft uitleg nodig. Dus ook bij het renoveren van licht hoort een goede en duidelijke toelichting.”

Uitleg over licht

Drie grote verlichtingspartners slaan dus de handen in elkaar en publiceren samen het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’. Het bevat een duidelijke omschrijving van alle aspecten die bij retrofit belangrijk zijn. Groen Licht Vlaanderen, IBE-BIV en NSVV willen met deze publicatie heel specifiek de implicaties van retrofit aanstippen en geven daarbij een heldere omschrijving van de condities. Retrofit is meer dan simpelweg de gloeilamp uit de armatuur halen en vervangen door een ledlamp. Catherine Lootens, Groen Licht Vlaanderen: “Het gaat ook over de rol en de aansprakelijkheid van de installateur, adviseur, producent en fabrikant als het mis zou gaan bij aanpassingen aan een verlichtingstoestel. Thema’s waarbij je misschien niet stilstaat wanneer retrofit ter sprake komt. Wij leggen uit maar beschrijven ook de gevoeligheden en de valkuilen.”

‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ kan vanaf nu besteld worden.

Praktische informatie

‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ is beschikbaar in Nederlands en Frans. Lootens: “Bij specifieke vragen over het boek of om er eentje te bestellen kan je steeds bij ons terecht. We vertellen je bovendien graag meer over Groen Licht Vlaanderen en over de talrijke opleidingen en workshops die we organiseren. Zoek je een deskundige of een spreker met een verrassende invalshoek? We staan je graag te woord.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details