NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Licht voor desinfectie – UV-C neemt het op tegen corona
Mondmaskers bij het zorgpersoneel, een van de belangrijkste maatregelen in de strijd tegen besmetting.

Licht voor desinfectie – UV-C neemt het op tegen corona

Maar ook andere hulpmiddeltjes (handen wassen, mondmasker, ventilatie) werden geopperd en veelvuldig herhaald. Misschien kan de UV-C technologie een handje toesteken?

Onderzoek aan de universiteit van Boston heeft proefondervindelijk aangetoond dat de UV-C technologie in staat is om virussen te doden.(Beeld: ©Luxibel – www.luxibel.com)

Wat eind 2019 begon als een lokale uitbraak in het Chinese Wuhan groeide razendsnel uit tot een hardnekkige en wereldwijde uitbraak van een tot dan onbekend virus. Net dat maakte het zeer moeilijk om in te schatten tot wat COVID-19 allemaal in staat was, hoe het werd verspreid en wat we ertegen konden doen. Pas recent werd gewezen op het risico van fijne druppels die zich vormen terwijl we praten, niezen of hoesten, de zogenoemde aerosols. “De grote druppels vallen snel naar beneden als we ze uitstoten, vandaar de oproep om afstand te houden”, klonk het bij de experten. “De fijne druppels zweven wel geruime tijd door de lucht. Zeker in een gesloten ruimte kan dat ettelijke uren zijn. We verzamelden meer een meer aanwijzingen dat een heleboel infecties op deze manier gebeuren. Ventilatie is dus ook een absolute noodzaak.”

Luxibel B Air placed in gym for UVC air disinfection.

Bewezen technologie

We trappen een open deur in als we zeggen dat de kwaliteit van lucht en water een grote invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de mensen. Voeg gerust de reinheid van alle oppervlakken aan dat lijstje toe. Iedereen, niemand uitgezonderd, kan virussen en bacteriën oplopen en ook verspreiden. Drukke publieke ruimtes zoals kantoren, winkels, scholen, musea en het openbaar vervoer zijn daarbij de grootste boosdoeners. We hebben het dan over allerlei virussen en bacteriën, niet alleen over COVID-19, al is dat vandaag natuurlijk brandend actueel en willen we daar met z’n allen verlost van geraken. Bovenop de tips en maatregelen die tot in den treure worden herhaald, bestaat al jarenlang een technologie die een bewezen effect heeft als het gaat om bestrijden van ziektes en virussen. UV-C licht is geen uitvinding van vandaag. Meer zelfs, het ‘bestaat’ al sinds het einde van de jaren 1800. UV-C desinfectie is een methode om water, oppervlakken en lucht te desinfecteren. De energie van het licht verstoort het DNA en voorkomt op die manier dat schadelijke micro-organismen zich kunnen delen. De technologie werd al ingezet om TBC, SARS en ebola mee te bestrijden.

UV-C is een gevaarlijke technologie, waakzaamheid is dus geboden. (Beeld: ©Luxibel – www.luxibel.com)

Wat is UV-C?

We kennen allemaal ultraviolet licht, afgekort UV. Dat is de elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het blote oog zichtbaar is. Het is er dus wel maar we zien het niet. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 100 en 400 nanometer (nm). De golflengte is korter dan zichtbaar licht en daarom ook energierijker. Binnen ultraviolet licht wordt een verder onderscheid gemaakt tussen UV-A, UV-B en UV-C. Deze onderverdeling is gebaseerd op de golflengte. UV-C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm en deze is kiemdodend. Anders gezegd: het is in staat om bacteriën, virussen en schimmels te inactiveren. De dosis bepaalt de mate van desinfectie. Welke dosis dodelijk is voor een bepaald micro-organisme is dus een belangrijk onderzoektopic. Vandaag weten we dat bij laboratoriumtests 99 procent van het SARS-CoV-2-virus dat COVID-19 veroorzaakt op een oppervlak werd geïnactiveerd bij een blootstellingstijd van 6 seconden. UV-C is echter wel een technologie die met hoge waakzaamheid en respect voor de geldende veiligheidsregels dient te worden gebruikt. UV-C licht is immers schadelijk voor de ogen en de huid. Stof om over na te denken.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details