NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Locinox 4.0: visionair Waregems familiebedrijf bouwt ‘Smart Factory of the Future’

Locinox 4.0: visionair Waregems familiebedrijf bouwt ‘Smart Factory of the Future’

De ‘Smart Factory of the Future’ krijgt de naam Locinox 4.0 en wordt in gebruik genomen vanaf eind 2022. Met deze toekomstplannen bevestigt en versterkt Locinox zijn positie als Europese marktleider in innovatieve outdooroplossingen voor toegangscontrole voor de poort- en hekwerkindustrie.

Eind 2022 verhuist Locinox van de Mannebeekstraat 21 enkele honderden meters verder naar de hoek van de Brabantstraat en de Industrielaan in industriezone Waregem-Zuid. Het familiebedrijf, opgericht in 1988, ruilt de site waar het sinds 2001 is gevestigd voor een Smart Factory of the Future. Locinox 4.0 wordt een innovatiehub met een ultramoderne afdeling voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) en een Bijna-Energieneutrale productiesite (BEN), die alle productieprocessen op elkaar afstemt en digitaliseert.

“Locinox blijft niet bij de pakken zitten en is een inspiratie voor heel wat Vlaamse groeibedrijven. Het bedrijf is als klein familiebedrijf gestart om vervolgens dankzij voortdurende innovatie en digitalisering jaar na jaar de kwaliteit, de productie en export van scharnieren en sloten voor poorten te vergroten en wereldwijd marktleider in zijn niche te worden”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits. “Bovendien is het bedrijf lokaal sterk verankerd en goed ingebed in de gemeenschap. Maar een geslaagde transformatie binnen een bedrijf staat of valt ook met de expertise en betrokkenheid van werknemers. Als werknemers in staat zijn om in goede harmonie samen te werken met de nieuwe technologieën ontstaat er echt toegevoegde waarde. Ook op dat vlak inspireert Locinox.”

Creatieve en innovatieve hotspot

De geplande bedrijfsoppervlakte van 40.000 m² op een totale grondoppervlakte van 7 ha betekent een verdrievoudiging van de huidige capaciteit, als gevolg van de explosieve groei van de voorbije jaren. Locinox 4.0 wordt een echte creatieve én innovatieve hotspot waar automatisatie, connectiviteit en hightech naadloos in het productieproces integreren. De investering voor de eerste fase van het bouwproject bedraagt 30 miljoen euro, met 1,25 miljoen euro Vlaamse steun. 

Bouwtechnisch houdt deze smart factory rekening met duurzaamheid, ecologie en het welzijn van de ruim 130 medewerkers. Aangename en ergonomische werkstations, een showroom, een experience center, ontspanningsruimtes, een ruime groene patio, dakterras en meer dan 1,5 hectare groen met een picknickweide trekken die visie door. Nu al zijn hoogstammige bomen aangeplant, één voor elke werknemer. In totaal komen er meer dan 250 nieuwe bomen op de site. 

Inspirerende werkplek 

Locinox zal zijn klanten verwelkomen en rondleiden in een state-of-the-art fabrieksomgeving met ruime showroom. Ook de werknemers mogen genieten van nieuwe, inspirerende werkateliers/kantoorruimtes en extra faciliteiten. Het moet immers leuk zijn om elkaar hier — ook buiten de werkuren — te ontmoeten, te sporten of familiale bedrijfsfeestjes te houden. “We hebben relatief weinig personeelsverloop bij Locinox”, zegt CEO Mik Emmerechts

“Dat is voor ons al jaren de beste toetssteen. Als de mensen blijven, wil dat zeggen dat ze hier gelukkig zijn. Een flink deel van onze werknemers woont in de streeken heeft zelden of nooit last van files, wat natuurlijk bijdraagt tot een gunstige werk-privé-balans. Bovenop 130 collega’s, waarvan 94 in Waregem, komen er op korte termijn nog eens vijftig bij op onze 4.0-site. Ook voor hen ligt de weg naar verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling helemaal open.” 

 Open blik op de 4.0 toekomst

“Als innovatieve pionier en wereldleider in onze sector groeien we razendsnel. De sterke omzetgroei vroeg om een substantiële capaciteitsuitbreiding”, verklaart oprichter Joseph Talpe, trouwens nog steeds actief in de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling. “Met de Strategische Transformatie Steun (STS) van Vlaanderen maken we al onze ambities, inspanningen, successen en exportplannen waar in ons ambitieus project Smart Factory of the Future  Locinox 4.0.” Die 4.0 staat dan voor een unieke, creatieve, duurzame en innovatieve hotspot. Industriële fabricagetechnieken garanderen een naadloze integratie van automatisering, internet en geavanceerde dataverwerkingstechnologie. Door de steile groei gecombineerd met de 24u-leveringservice dient Locinox immers telkens een voldoende voorraad van zijn op maat gemaakt producten te kunnen produceren. In 2020 verzond Locinox al 97% van de bestellingen binnen de 24 uur. “Dankzij een nieuw, volautomatisch magazijn dat ook minder energie verbruikt, blijven we streven naar 100%”, aldus Joseph Talpe. 

Duurzaam en ecologisch 

De transformatie naar een ‘Smart Factory of the Future’ impliceert eveneens toekomstgerichte bouwtechnieken met een minimale CO2-voetafdruk, rationeel en optimaal ruimtegebruik, duurzame en eerlijke materialen. De industriële bouwmethodes laten toe dat ruimtes constant aanpasbaar zijn. Tot slot wordt hemelwater gerecupereerd en daarna volledig worden geïnfiltreerd. Dankzij waterspaarbekkens wordt bij hevige regen water gestockeerd en geïnfiltreerd.

Rekening houdend met de ‘Trias Energetica of Reduced Energy Demand’ past Locinox nieuwe technieken toe om de energievraag drastisch te beperken: zo compact mogelijk bouwen, voldoende isoleren en goed buitenschrijnwerk. Overmatige zoninstraling wordt dan weer tegengehouden met een begrenzing van het glasoppervlak aan de zuidzijde en vaste buitenzonwering. Duurzame hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, worden gekoppeld aan een BEO-veld (Boorgat Energieopslag) en garanderen dat de meeste energie uit groene energie komt. Op die manier voorziet Locinox zelf 40% van het elektriciteitsverbruik.

Uitzonderlijk exportjaar

Tijdens de eerste helft van 2021 trok Locinox de lijn van het uitzonderlijke exportjaar 2020 gewoon door. Bovenop de B2B-afname door de industriële en de KMO-markt kwam er ook een grotere vraag van de B2C-markt. Mede door de lockdowns, de beperkte bewegingsvrijheid en het verplichte telewerk besloten veel mensen te investeren in de beveiliging van hun huis en tuin. Dankzij kwalitatieve oplossingen naar toegangscontrole voor een betrouwbare perimeterbeveiliging beantwoordt Locinox precies aan die noden.

Bedrijfsinfo in een notendop 

Het Waregemse Locinox is Europees marktleider in een specifieke niche waarbinnen het continu innoveert. Het ontwikkelt en produceert (elektro-)mechanische producten en producten voor toegangscontrole voor de poort- en hekwerkindustrie. Het familiebedrijf werd in 1988 opgericht door Joseph Talpe en stelt inmiddels ook de tweede generatie aan het werk. Innovatie blijft de motor van de groei en het exportsucces en droeg de afgelopen twee decennia bij tot een gestage en organische groei met dubbele cijfers. Het exportaandeel is alvast goed voor 90 procent van de omzet. 

Locinox is momenteel genomineerd voor de prestigieuze Leeuw van de Export 2021, een initiatief van Flanders Investment & Trade. De producten worden naar meer dan 60 landen geëxporteerd met Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afzetmartken. Naast een lokale sales hub in Chicago (USA) opende het familiebedrijf in mei 2021 ook in het Poolse Wroclaw een vestiging om de CEE-markt en Rusland nog beter te bedienen. Dankzij de inzet van 150 werknemers stevent Locinox in 2021 op een omzet van ca. 50 miljoen euro af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details