Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Duurzaam & Circulair

Markante gevel van verzinkt staal voor The Silo

Wonen en leven in en rond The Silo.

Tekst | Eva Goossens

Beeld | Rasmus Hjortshøj - COAST

1 juli 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Verzinkt staal als duurzame, circulaire maar ook architecturale gevelbekleding? Een wel heel treffend voorbeeld vinden we in Denemarken. The Silo is een voormalige betonnen graansilo die werd omgevormd tot een appartementencomplex en een nieuwe overjas kreeg van verzinkt staal. Een landmark voor de hoofdstad Kopenhagen die veel aandacht trekt, ook in architecturale kringen.

De kwaliteiten van thermisch verzinkt staal zijn bekend, met ontegensprekelijk op nummer één: de lange en onderhoudsvrije levensduur. Al meer dan 150 jaar bewijst dit eerlijke en natuurlijke huwelijk tussen zink en staal dat dit materiaal uitermate bestand is tegen corrosie. Verzinkt staal scoort bovendien uitstekend in de verschillende fasen van de levenscyclus – make, use, remake/repair en recycle – en toont zich als een duurzame bouwsteen van de circulaire economie. Dat er ook verrassende esthetische mogelijkheden zijn, blijkt alvast uit dit bijzondere project van het Deense kantoor COBE. 

Rauw beton, als herinnering aan een industrieel verleden en de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Informeren en inspireren

“Ondanks de vele kwaliteiten zijn verzinkte stalen gevels voor veel architecten nog eerder een ongekend terrein”, aldus Hans Boender, technisch expert bij Zinkinfo Benelux. Deze overkoepelende vakorganisatie heeft onder meer als doel te informeren en te bewaken. Zo bieden alle thermische verzinkerijen die lid zijn van Zinkinfo, doorgaans van oorsprong Belgische en Nederlandse familiebedrijven, tot 30 jaar garantie op hun verzinkwerk, al naargelang het product en de toepassing. “Zink is trouwens ook een eerlijk materiaal”, vult Hans Boender aan. “What you see is what you get, dus geen verborgen gebreken.” Ook inspireren maakt deel uit van de missie. Dit doet Zinkinfo onder meer met een fraaie publicatie, uitgebracht in samenwerking met de Europese zusterorganisatie, over dit opmerkelijke Deense project dat in 2018 werd opgeleverd. Wij lichten alvast een tipje van de architectonische sluier en zetten The Silo in de kijker.

Complexe gevelgeometrie

Het havengebied Nordhavn in Kopenhagen ondergaat een ware transformatie en leeft helemaal op. Voormalige industriële gebouwen ruimen plaats voor of worden omgevormd tot eigentijdse architectuur. Een treffend voorbeeld is The Silo, een 50 jaar oude betonnen graansilo die werd getransformeerd tot een residentiële hoogbouw van 17 hoog, met helemaal bovenaan een restaurant met 360°-uitzicht over de omgeving. “We wilden de geest van The Silo zoveel mogelijk behouden – zowel wat betreft de monolithische buitenkant als de majestueuze betonnen binnenkant – door het gebouw simpelweg een nieuwe overjas te geven”, aldus Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. Het resultaat: een gebouw met een avantgardistische aanblik, niet op zijn minst door de complexe gevelgeometrie in combinatie met verzinkt staal dat mee de identiteit van het gebouw bepaalt. 

Verzinkt staal, op architectonische wijze toegepast, bepaalt het gevelbeeld.

Industrieel erfgoed

Wat de gevelbekleding betreft, was COBE inderdaad uit op een ‘eerlijk’ en ‘levendig’ materiaal dat aansluiting vindt bij het industriële erfgoed van Nordhavn. De keuze viel, na uitgebreide studies en het afwegen van de voor- en nadelen van staal versus aluminium, uiteindelijk op 3 millimeter dikke gevelplaten van discontinue thermisch verzinkt staal. Voor de balkonbalustrades werden de staalplaten nog voor het verzinken eerst geperforeerd, wat voor een bijzonder grafisch en semi-transparant effect zorgt. De uiteindelijke keuze werd niet alleen gebaseerd op het interessantere en rauwere karakter van verzinkt staal, maar ook op een vergelijkende kostprijscalculatie en het advies van het onafhankelijke Force Institute over de levensverwachting. Een gefundeerde beslissing, met het gewenste esthetische resultaat.    

FICHE VAN PROJECT
  • Project The Silo
  • Locatie Kopenhagen (DK)
  • Architect Cobe (DK)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details