NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Materialenpaspoort voor Multi
Het feit dat het Multi-project CO2-neutraal is, blijkt voor veel huurders doorslaggevend.

Materialenpaspoort voor Multi

Het Multi-project in hartje Brussel is het eerste grote renovatieproject dat een digitaal materialenpaspoort van Madaster heeft. Daarmee is dit duurzame en CO2-neutrale kantoorgebouw, trouwens het eerste in gebruik in Brussel, meteen goed voorbereid voor een circulaire toekomst.

Je kent hem wel, de oude Philips-toren uit de jaren zestig aan het de Brouckèreplein in Brussel. Ondertussen onderging de toren uiteraard een grondige transformatie en werd deze omgevormd tot het Multi-project. Het voormalige monolithische kantoorgebouw, vrij duister en niet meer van deze tijd, werd omgebouwd tot eigentijds project met gemengd programma dat volop inzet op licht en lucht, comfort en welzijn maar ook duurzaamheid en circulariteit. In dit kader past ook het Madaster-materialenpaspoort, waarbij de materialen digitaal gedocumenteerd worden voor later hergebruik. Multi is daarmee het eerste grote renovatieproject in Madaster dat volop inzet op het faciliteren van een circulaire economie.

Madaster vond ondertussen al 23 partners om het circulaire gedachtengoed mee uit te dragen.

Comfort en welzijn

Met Multi willen de ontwikkelaars Immobel en Whitewood bijdragen tot de nieuwe dynamiek – door onder meer de uitbreiding van de voetgangerszone – van het centrum van Brussel. Met zijn 19 verdiepingen en 45.800 vierkante meter biedt het gebouw een flexibel kader voor verschillende soorten werkruimten. Het gebouw, dat CO₂-neutraal is, is ondertussen trouwens volledig verhuurd aan verscheidene huurders die duurzaamheid hoog op de agenda plaatsen. “Gebruikers komen terecht in kantoren gelegen in een gemengde, dynamische en perfect bereikbare wijk”, zegt Gwen Vreven, Development Director bij Immobel. “Multi staat garant voor een kwalitatieve uitbreiding van het gebied van de centrale boulevards. Het atrium van het gebouw, met grote erkers en voorzien van een voor het publiek toegankelijke stadstuin zal een sterke verbinding vormen tussen de verschillende omliggende wijken en de voetgangerszone”, voegt Chief Development Officer Valérie Vermandel van Whitewood toe. Een project, aangedreven door de stadsdynamiek en stedelijke uitdagingen, dat bovendien comfort en welzijn voor de gebruikers en werknemers mee voorop stelt.

Duurzame insteek

De toren werd verbouwd door aannemer Cordeel naar een ontwerp van Conix RDBM Architecten, beiden al Madaster-partners. EPEA, een andere Madaster Max-partner, maakte een Building Circularity Passport als onderdeel van hun begeleiding van het project. “Renoveren kreeg in dit project de bovenhand op een afbraak en nieuwbouwscenario”, zegt Michael Moradiellos, directeur Real Estate van EPEA. “Via het principe van urban mining komt 2 procent van de nieuwe materialen van hergebruik via externe marktplaatsen, terwijl 89 procent van de gebruikte producten van het oude gebouw komt.” Madaster-directeur Johan Klaps vult aan: “En met het digitale materialenpaspoort van Madaster weten we over vijftig jaar nog steeds welke materialen gebruikt zijn in Multi. Bij een nieuwe renovatie kunnen die bouwstoffen opnieuw hergebruikt worden.” Madaster valt samen te vatten als het online register voor materialen, producten en elementen die in vastgoed zijn toegepast. Materialen krijgen een identiteit en afval wordt vermeden, en daar is het in de circulaire economie en meer duurzame toekomst tenslotte om te doen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details