NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Maximalisme aan de wand!
Nara vinylbehang uit de oosters geïnspireerde Archipel-collectie van Casamance. (Beeld: Casamance -Bruno WARION)

Maximalisme aan de wand!

Het mag weer allemaal wat uitbundiger in het interieur, zeker wat de wandbekleding betreft. Termen als maximalisme en eclectisch zijn hier niet misplaatst, al vindt ook de interieurinrichter op zoek naar een meer ingetogen, natuurlijke en luxueuze look nog steeds gading tussen de nieuwste collecties. Enkele trends en nieuwigheden toegelicht. 

Behang, en bij uitbreiding het hele assortiment aan wandbekleding in diverse materialen, blijft het instrument bij uitstek om muren tot leven te wekken. Anno 2021 al lang niet meer toegepast rondom de hele kamer, maar wel als een zorgvuldig gedoseerd accentmateriaal dat panache en persoonlijkheid toevoegt aan de woonbeleving. Een interieur met een vleugje durf? De nieuwste collecties dagen je uit!

Uit de National Trust Papers II van Little Greene: het Millefleur-behang met een bloemendetail uit een 15de eeuw wandtapijt, een pronkstuk uit het Montacute House in Somerset.

Uitbundige wereldreis

Mag het iets meer zijn? Meer kleur, meer positieve vibes en meer zonneschijn? Het nieuwe Havana-behang van Khrôma by Masureel gaat resoluut voor een flinke dosis positieve energie. Cuba en zijn kleurrijke hoofdstad – met felgekleurde gevels, palmbomen, bloemen, mango’s en papaja’s – waren de onuitputtelijke inspiratiebron voor deze gedurfde collectie. Exotische sferen en tropische prints blijven het trouwens goed doen, ook bij Eijffinger dat met Oasis een behangcollectie brengt met levendige print en eigentijdse kleuren die een vintage vibe geven aan de tropische trend. Een landschappelijk motief met weelderige lagune, een vlucht kraanvogels of glinsterende metallic diertjes die opduiken tussen de palmen? Of toch liever een net iets meer ingetogen stemming met ton-sur-ton palmmotief? Vakantiestemming gegarandeerd. Niet alleen tropische sferen maar ook andere verre oorden zorgen deze herfst voor inspiratie. Zo ging Casamance de mosterd halen op de eilanden van Zuidoost-Azië, met als resultaat de Archipel-behangcollectie met oosters getinte landschappen en motieven. De wereld rond met de nieuwste behangcollecties.

Eijffinger Natural Wallcoverings III: milieuvriendelijk behang uit duurzame gewassen.

Reizen in de tijd

De nieuwe collecties met wandbekleding nemen je niet alleen mee voor een reis rond de wereld maar ook in de tijd. Misschien wel het meest verrassende decor zien we bij Arte die het gamma met Décors & Panoramiques uitbreidt met Mythologie Grecque. Deze muurbekleding in geweven jute brengt je naar het rijkelijke verleden van de Grieken met statige tempels en fascinerende mythes. De monochrome tekening is geïnspireerd op de bekende romantische stijl van toile de Jouy. Bijna net zo markant is Odisha Dance dat een eeuwenoude Indiase dans toont. Een uitbundig tafereel, handgeschilderd, vertaald naar textiel met linnen look. Binnen dezelfde Arte-collectie wordt ook het aanbod panorama’s verder uitgebreid, onder meer met een surrealistische skyline van de tropische jungle op een zachte velvetstof. Opvallend: de panorama’s blijven alomtegenwoordig, ook in de nieuwe collecties van de andere kwaliteitsmerken. 

Eijffinger Natural Wallcoverings III: milieuvriendelijk behang uit duurzame gewassen.

Historisch geïnspireerd

Kijken naar het verleden om mooie dingen te maken voor het heden, dat is ook wat Little Greene doet met de ‘National Trust Papers II’. Deze collectie brengt een vervolg op de eerder gelanceerde  behangontwerpen gebaseerd op originele patronen uit historische panden in het beheer van National Trust. 

Elk behang in de collectie is opnieuw getekend en gekleurd met respect voor de traditionele methoden en materialen. Er zijn ontwerpelementen ontleend aan georgiaanse en victoriaanse blokdrukprints en ook aan oudere, decoratieve objecten, waaronder een wandkleed van leer en een 15de-eeuws wandtapijt. De oorsprong van de behangontwerpen strekt zich zowaar uit over meer dan 400 jaar historische interieurdecoratie.

Behang Constanza Paradise uit de Havana-collectie van Khrôma by Masureel. De vruchten hebben een glanzend effect, de bladeren blijven mat.

Kurk met vleugje blingbling

Eerder fan van een meer ingetogen luxe, natuurlijke materialen en artisanale producten? Ook dan kan je alle kanten uit met wandbekleding. Eijffinger lanceerde eerder dit jaar Natural Wallcoverings III, handgemaakte en duurzame wandbekleding uit natuurlijke vezels zoals jute, hennep, sisal, riet, zeegras, pijlwortelgras, bamboe, raffia en kurk. Kurk aan de muur – wat ook de akoestiek ten goede komt – is trouwens helemaal terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Bijzonder: sommige labels weten ook aan dit natuurlijke materiaal een snuifje blingbling toe te voegen. Zowel de Essence de Liège-collectie van Élitis als Liège van Casamance combineren kurk met een achterliggende glansfolie die hier en daar doorschemert en het licht reflecteert. Kurk en luxe gaan dus perfect samen. Dat gaat ook op voor andere natuurlijke materialen. Zo zijn er de collecties van CMO Paris, een bijzonder exclusief label van wandbekleding dat zich specialiseert in ‘l’art de la fibre naturelle’ waaronder abaca vezel, palm, hennep en zelfs papyrus. De natuur aan de muur, in zijn meest authentieke vorm en met gegarandeerd wauw-effect.    

Arte & Moooi

De samenwerking tussen Arte & Moooi, het interieur- en lifestylemerk opgericht door Marcel Wanders, heeft al heel wat onverwachte creaties opgeleverd. Zo is er de Moooi Extinct Animals Wallcovering Collection die met het nieuwe Queen Cobra in 2022 een mooi vervolg krijgt. Deze muurbekleding wordt gemaakt van handgeweven sisalvezels en is geïnspireerd op de ritmische rondingen en grasrijke habitat van deze uitgestorven majestueuze slang. Het design bestaat uit elkaar overlappende ronde patronen met een hypnotisch effect.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details