NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Mennica Legacy Tower – Een eersteklas kantoorgebouw met een gevel van ALUPROF

Mennica Legacy Tower – Een eersteklas kantoorgebouw met een gevel van ALUPROF

Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Goettsch Partners uit Chicago en zijn Poolse partner Epstein, en het nieuwe symbool van de Warschause wijk Wola. ALUPROF SA – Europees marktleider in aluminiumsystemen – heeft voor dit object een individuele gevel- en raamoplossing ontwikkeld.

Visitekaartje van de hoofdstad

Het gebouwencomplex is gebouwd op het snijpunt van de straten Prosta en Żelazna. De belangrijkste toren is 140 m hoog en biedt meer dan 50.000 vierkante meter kantoorruimte. Het lagere gebouw meet 43 m en biedt nog eens 15.000 vierkante meter ruimte. Het gebouw past perfect in de trend, waarin de behoefte aan kantoorruimte in Europa alleen maar toeneemt, vooral als het gaat om ruimte uit de hoogste klasse. De Mennica Legacy Tower voorziet in die leemte. Het was hier dat de grootste huurovereenkomst in de geschiedenis van de Poolse onroerendgoedmarkt werd ondertekend – één van de commerciële banken huurde bijna de gehele gebruiksoppervlakte van de toren en zal meer dan 45.000 vierkante meter gaan innemen.

Aluminiumsystemen van de hoogste klasse

De speciaal ontwikkelde systemen voor de glazen gevel zijn ontworpen door Aluprof uit Bielsko-Biała – toonaangevend Europees producent van aluminium schrijnwerk. Aluprof heeft dit project uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf Eljako-Al.

Het eerste deel, nl. de systeemgevel met stijlen en dwarsbalken MB-SE80 MLT is een oplossing die bestemd is voor het construeren van lichte vliesgevels. De hoogte van de geprefabriceerde modules komt overeen met de hoogte van de verdieping waarop ze zijn gemonteerd en de breedte werd bepaald door het architectonische ontwerp. Door uiteenlopende vormen van de aluminiumprofielen en de beglazingstechniek van de gevelsegmenten konden uiteenlopende visuele effecten op de verschillende gevels van het gebouw worden bereikt, in overeenstemming met de uitgangspunten van het ontwerp. Een aanvulling op dit systeem is het paneelraam MB-86 SI MLT dat instroom van frisse lucht in ruimtes mogelijk maakt.

Het tweede systeem is ontworpen voor de gevelconstructie van de laagste verdiepingen van beide gebouwen in het complex, namelijk het individuele wandsysteem met stijlen en dwarsbalken MB-SR60N MLT. Deze oplossing is bestemd voor het uitvoeren van lichte vliesgevels van het type infillgevel. De dragende constructie van het systeem bestaat uit aluminium opzetprofielen voor stijlen en dwarsbalken en gekoppelde profielen die de constructie aan de boven-en onderkant afsluiten. Net als bij de constructie MB-SE80 MLT is deze methode om de gevel te bouwen, ingegeven door de wens om het esthetische effect en de functionaliteit van de gevel te realiseren in overeenstemming met het architectonische ontwerp.

Aluprof heeft voor het elementgevelsysteem MB-SE80 MLT twee prestigieuze onderscheidingen gekregen in de wedstrijd CIJ Awards in de categorieën: ‘Green Technology Solutions’ en ‘Innovation of the Year’.

Gecertificeerd gebouw 

Het is vermeldenswaard dat het complex Mennica Legacy Tower de hoogst mogelijke beoordeling heeft gekregen in de certificaten voor moderne bouw. In het BREEAM-systeem kreeg het object de beoordeling Outstanding, met een score van meer dan 88%. Dit betekent dat de gehele uitvoering, van planning, via de bouw tot aan het eindresultaat heeft plaatsgevonden volgens de principes van duurzaam, ecologisch bouwen. Het tweede belangrijke certificaat is LEED, toegekend in de hoogste categorie – Platina.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details