NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Milieubewust en omgevingsvriendelijk ontwerpen en bouwen: Groendaken, meer dan zomaar een trend
Voorgekweekte Sedum StockDrain trays.

Milieubewust en omgevingsvriendelijk ontwerpen en bouwen: Groendaken, meer dan zomaar een trend

Groendaken zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse architectuur. Naast hun esthetische kwaliteiten, met name meer groen brengen in een verstedelijkte context, bieden ze nog tal van andere voordelen.  Zo hebben hebben ze ook een positief effect op de waterbeheersing en de klimaatadaptatie. Om die voordelen ten volle waar te kunnen maken, vereisen ze wel een optimale samenstelling en opbouw, zeker met het oog op een efficiënte drainage. Het is dan ook sterk aan te raden om de directe of latere aanleg van een groendak reeds op te nemen in het intieel concept.

Belangrijkste types groendaken 

We onderscheiden twee hoofdcategorieën in groendaken, afhankelijk van hun dikte, opbouw en vegetatie. Enerzijds zijn er de extensieve groendaken, meteen ook de meest onderhoudsvriendelijke. Ze worden ook wel eens kruiden- of vegetatiedaken genoemd. Anderzijds zijn er de intensieve groendaken, dit zijn eigenlijk daktuinen- of terrassen die qua uitzicht en gebruik vergelijkbaar zijn met een gewone tuin op de begane grond. Voor elk van deze toepassingen heeft MatGeco, de geotechnische divisie van Insulco de knowhow, tal van accessoires en drainageproducten in huis.

Toepassingsmogelijkheden voor een groendak.

Het belang van de drainagemembranen

Het drainagemembraan speelt een belangrijke rol in de algemene systeemopbouw van een groendak. Het zorgt zowel voor de buffering van het regenwater als voor de afvloeiing van het overtollige regenwater. Tijdens droge periodes kan de waterreserve die in het drainagemembraan opgeslagen werd dan weer opgenomen en afgegeven worden aan de bovenliggende vegetatielaag.

Als specialist in onder andere drainageoplossingen heeft MatGeco een gedeelte van zijn gamma gewijd aan drainagemembranen en toebehoren die bestemd zijn voor de professionele realisatie van een groendak. 

De Roofdrain ST12 zorgt met zijn 3 in 1 formule in één enkel product zowel voor drainage, mechanische bescherming als wateropslag. De DrainoTech G20 met zijn noppen van 20 mm combineert aan de bovenzijde een wateropslag van 6 l/m² met een hoog drainerend vermogen langs de onderzijde. De voorgekweekte Sedum StockDrain platen zijn een ideaal alternatief om vrijwel onmiddellijk een volgroeid groendak te bekomen. 

Extensieve of intensieve vegetatie.

Handige accessoires

Verder voorziet het gamma van MatGeco ook nog in enkele handige accessoires die kunnen gebruikt worden om uw groendak optimaal uit te voeren. De RB Line 800 is een wortelweringsscherm dat er voor zorgt dat het waterdichtingsmembraan in alle omstandigheden optimaal beschermd is. De HydraLook zorgt voor een ideale bescherming van de afvoerpunten tegen bladeren, takken, enz. Met de SilexTop 80 wordt een perfecte scheiding tussen het grind en het substraat bereikt.

Dankzij het brede gamma aan drainagemembranen en accessoires, die terug te vinden zijn op www.matgeco.be , kunt u bij één enkele partner zowel het drainagemembraan als de accessoires vinden die het best zullen passen bij de specifieke eisen van uw project. Ons team van zeer ervaren specialisten helpt u hierbij graag. Aarzel niet ze te contacteren voor gericht professioneel advies.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details