NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Natuurlijke ventilatie en zonwering. De sleutel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat
De strakke nieuwbouw met grote raampartijen in Oostende.

Natuurlijke ventilatie en zonwering. De sleutel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat

Voor dit project in Oostende vonden de bouwheren in Renson de geschikte partner voor hun energieprestaties en hun wooncomfort. Natuurlijke ventilatie en zonwering werken er samen in perfecte harmonie.

Het ventilatiesysteem C+ bedient elke ruimte van verse lucht en recupereert de warmte van de afgevoerde lucht voor sanitair warm water en vloerverwarming.

In Oostende waren de eigenaars van deze moderne nieuwbouwwoning sterk betrokken bij het ontwerp en de energieprestaties van hun woning. “Zowel een volledig mechanisch balansventilatiesysteem als een systeem met natuurlijke toevoer van verse buitenlucht hebben volgens ons hun voor- en nadelen, maar we waren wel gecharmeerd door het C+-systeem waarbij je perfect kan sturen in functie van de hoeveelheid verse lucht die je nodig hebt”, getuigen ze. “Het voordeel van zo’n slim ventilatiesysteem is dat je binnenshuis steeds over verse buitenlucht beschikt, maar dat je tegelijk nooit meer (koudere) lucht zal binnenhalen dan noodzakelijk. In een traditioneel systeem gaat de afgevoerde, vervuilde lucht gewoon naar buiten, maar wij kozen voor de uitvoering van Renson waarbij die vuile lucht over een warmtepomp passeert om die warmte te recupereren voor warm water en vloerverwarming. Dat, in combinatie met een zonne-installatie, zorgt ervoor dat ons E-peil lager is dan E20.” De bewoners kozen er bewust voor om ook in de slaapkamers afvoer te voorzien. “Een goede keuze, want we merken dat het binnenklimaat in de slaapkamers er ’s nachts een heel stuk op vooruitging.”

De screens zijn zelfs vanop afstand bedienbaar.

Maximaal daglicht, minimale hitte

Grote raampartijen waren een must om veel daglicht te kunnen binnenhalen, maar dat betekende wel dat ze enkele maatregelen moesten nemen om het risico op oververhitting binnenshuis voor te zijn. Ze kozen onder meer bewust voor buitenzonwering. “Op warme dagen laten we die screens al van ’s morgens naar beneden”, klinkt het. “Als de zon in de loop van de dag begint te schijnen, kunnen we zelfs van op afstand de screens neerlaten.” 

De bewoners komen ‘s avonds telkens thuis in aangename binnentemperaturen. Zelfs met de screens neer kan je trouwens nog steeds naar buiten kijken. Je hebt nooit een opgesloten gevoel. Door vanaf het eerste ontwerp rekening te houden met die zonwering, zijn de doekkasten en zijgeleiders van de screens onzichtbaar in de gevel ingewerkt. En dat komt de strakke look van deze nieuwbouwwoning ten goede.

Renson Linarte matcht perfect met witte sierpleister

De samenwerking met Renson uit zich ook aan de gevel van deze woning. Hier speelde onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid een belangrijke rol. De keuze viel uiteindelijk op de verticale aluminium Linarte profielen van Renson, die hier in dezelfde kleur als het aluminium schrijnwerk uitgevoerd werd. Met ook de zwarte stopcontacten, videofoon en het buitenkraantje perfect aansluitend op de gevelbekleding ingewerkt, wordt nergens ingeboet op de strakke look van deze woning.   

FICHE VAN PROJECT

Project: Privéwoning
Locatie: Oostende
Architect: Vanhoorn Frederic architectenbureau

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details