NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Net als binnenshuis, kan buitenverlichting de ruimte maken of breken

Net als binnenshuis, kan buitenverlichting de ruimte maken of breken

Voor kreon zijn de buitenomgeving en architectuur van de woning onlosmakelijk met elkaar verbonden en is kwalitatieve en goed geplaatste verlichting dan ook niet alleen van toepassing binnenshuis. Op het moment dat de zon ondergaat, verbindt die buitenverlichting het leven binnenshuis namelijk met de buitenwereld. kreon lanceert een aantal nieuwe versies van armaturen in de outdoorcollectie en deelt belangrijke adviezen en specifieke voordelen van goede buitenverlichting, nu iedereen volop start met de voorbereidingen. 

kreon raga – fotograaf Serge Brison

“Er wordt vaak gezegd dat binnenverlichting een kamer kan maken of breken. Dit principe geldt echter ook voor buitenverlichting. Naast de woning zelf, is de buitenomgeving net zo belangrijk en vraagt die verlichting om professionele aandacht”, aldus Philippe van Doormaal, Global Marketing & Communication Director bij kreon.  

Buitenverlichting onlosmakelijk met de woning verbonden  

Volgens de kreon lighting experts is de relatie tussen de buitenverlichting en de woning van cruciaal belang. De juiste verlichting kan de zichtbaarheid van de woning in het donker versterken. Voor een optimaal visueel resultaat, is van het belang om de muren en andere opvallende architectonische elementen van de woning voldoende te verlichten. Het is wel cruciaal om dezelfde verlichtingsstijl te behouden tussen de woning en de buitenruimte. Bovendien draagt ​​de buitenverlichting bij aan de veiligheid van de woning.  

fotograaf Serge Brison – Architect Frédéric Goux

Samenspel van licht en schaduw 

Maar, bij de plaatsing van buitenverlichting moet er niet enkel gekeken worden naar wat er wel of niet verlicht kan worden, ook het samenspel tussen licht en schaduw is van belang. Door bijvoorbeeld lichtjes aan de basis van een bak​​stenen muur te plaatsen, wordt de textuur van het materiaal geaccentueerd en een ​​bepaalde unieke diepte gecreëerd. Maar ook de beleving van een kunstobject bijvoorbeeld, kan aan de hand van buitenverlichting een niveau hoger getild worden.

kreon rokko – Serge Brison_Architect CS2 Architecten

“Door de verlichting vanuit verschillende hoeken op te zetten, wordt het object de blikvanger van de tuin, in plaats van de verlichting zelf. Dit creëert een uniek effect dat de visuele sterkte van het object niet verstoort”, aldus van Doormaal.

Vaak wordt er echter louter gefocust op grote opvallende delen in de tuin zoals bomen of kunstobjecten, maar ook de verlichting van kleinere details kunnen de beleving van de buitenruimte vergroten en moeten dus opgenomen worden in een goed lichtplan.

kreon up 80_Fotograaf Arne Jennard_Architect Maas Architecten

Optisch verdiepen van de buitenruimte 

Daarnaast kan de buitenruimte zelfs visueel dieper gemaakt worden door de verlichting correct te plaatsen.

“We zien vaak dat alleen de gevel of het terras verlicht wordt en er verder in de rest van de tuin een grote zwarte leegte is. Door enkele bomen of objecten in de omtrek van het huis te verlichten, wordt de buitenruimte vergroot en het gevoel van veiligheid ook rondom het huis versterkt”, aldus van Doormaal.

Individuele verlichting op zonne-energie vaak niet zo effectief 

Kreon waarschuwt voor individuele verlichtingsarmaturen die op zonne-energie werken, want die zouden vaak niet zo effectief zijn als men denkt.

“Dit type verlichting is weersafhankelijk en heeft vaak geen grote opslagcapaciteit voor een stevige lichtintensiteit. Zonneverlichting is wel geschikt als decoratieve verlichting, maar een verlichtingssysteem dat de buitenomgeving echt accentueert, moet het juiste vermogen bezitten”, vult van Doormaal aan.

Bovendien is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit. Kwalitatieve verlichting zal niet enkel langer stand houden dan goedkopere alternatieven, het is vaak een zuinigere oplossing door de materiaalkeuze en het type armaturen dat gebruikt wordt. 

De pure stijl van de kreon outdoorcollectie 

De kreon outdoor armaturen worden gekenmerkt door dezelfde details en pure stijl die even naadloos opgaan in de architectuur als de tegenhangers voor binnenshuis. Kreon dolma, kreon raga, kreon rokko, kreon up, kreon up glass en kreon wabi zijn uitgegroeid tot echte klassiekers in de outdoorcollectie. Kreon lanceert nu een aantal nieuwe versies van die armaturen, vervaardigd uit hoogstaand materiaal voor een duurzaam verlichte tuin of terras. 

  • Kreon wabi is een IP65 buitenstraler met een compacte armatuur. De kop van de armatuur kan 360° gedraaid en tot 90° gekanteld worden. Deze spot is geschikt voor installatie in de meest uiteenlopende toepassingen. De wabi-familie wordt uitgebreid met een nieuwe bollard variant, kreon wabi linear bollard met dezelfde optiek, en de wabi wall wall. 
  • Kreon raga is een reeks tijdloze, staande buitenverlichtingsarmaturen. De armaturen zijn vervaardigd uit marmer of staal en onderscheiden zich door hun authenticiteit, duurzaamheid, vakmanschap en vormelijke puurheid. Aan het raga gamma is er een versie met wide beam reflector toegevoegd. De assymetrische reflector zorgt ervoor dat er meer licht op de vloer geprojecteerd kan worden. Kreon raga is zo niet enkel een oriëntatielicht, maar ook ingezet worden voor het uitlichten van vloeren. 
  • Kreon up 40 en kreon up 80 behoren tot een reeks armaturen die gekenmerkt worden door een minimalistisch uitzicht en een optische functionaliteit. De reeks
    wordt in drie formaten in het vierkant of rond aangeboden en zijn nu
    uitgerust met een nieuwe hoogefficiënte wallwasher optiek. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details