NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuw beheerssysteem voor een future proof gebouw
De systemen van Beckhoff Automation fungeren als hardware platform voor TIBA.

Nieuw beheerssysteem voor een future proof gebouw

Daarbij viel de keuze op het Total Integrated Building Automation System (TIBA) van FixSus: een open platform dat geënt is op industriële oplossingen van Beckhoff Automation.

De open benadering van het nieuwe systeem garandeert een lange levensduur, wat een pijnpunt bleek te zijn bij het originele BMS. Zowel het beheerssysteem als het dashboard dat gebruikt werd als interface konden niet langer ondersteund worden. Daardoor konden wijzigingen en uitbreidingen aan de installaties niet meer gekoppeld worden aan het centrale gebouwbeheerssysteem. En als die koppeling niet meer lukt, vallen uiteraard veel van de voordelen en mogelijkheden van een BMS weg. 

Eén op één vervangbaar

Die openheid, dat is precies waar FixSus zich op profileert. Het bedrijf heeft met Total Integrated Building Automation System (TIBA) een gebouwbeheerssysteem ontwikkeld dat draait op de industriële hardware van Beckhoff Automation. “De meeste BMS-systemen noemen zichzelf open omdat ze aan andere installaties gekoppeld kunnen worden”, zegt Koen Verschuere, zaakvoerder van FixSus. “Maar openheid gaat veel verder dan dat. Onze software en alle algoritmes zijn open zodat de gebruiker kan zien wat er gebeurt en daar ook kan op ingrijpen als hij wil. En we hebben een open communicatie met onze klanten waarin we uitleggen hoe alles werkt en samen met hen dingen aanpassen als ze dat wensen. In die zin betekent openheid dat klanten niet langer afhankelijk zijn van ons, wat voor velen een hele geruststelling is.”

Die openheid is ook cruciaal in de keuze voor de systemen van Beckhoff Automation als hardware platform voor TIBA. De software draait op een industriële controller waarbij een lange levensduur en beschikbaarheid gegarandeerd wordt. Alle koppelingen met de installaties in het gebouw gebeuren via standaard I/O-eilanden die met de controller verbonden zijn via een open EtherCAT netwerk. 

Door een goede samenwerking tussen de betrokken partijen is het werk ter plaatse vlot verlopen.

Langetermijnvisie

“We streven steeds naar een langetermijnvisie, in nauw contact met onze klanten en met een sterke technische insteek”, zegt Ronny Noynaert, Business Developer Building Automation bij Beckhoff Automation. “Ons productassortiment bestaat uit componenten die afzonderlijk of geïntegreerd in een compleet besturingssysteem gebruikt kunnen worden. De openheid maakt dat deze oplossingen wereldwijd ingezet worden in een grote verscheidenheid aan toepassingen. Dat een systeem binnen enkele jaren niet meer ondersteund zou worden, is in onze benadering ondenkbaar.”

Doorvoeren van optimaliseringen

Op het gebouwbeheerssysteem zijn alle technische installaties aangesloten zoals HVAC, sensoren en verlichting maar ook branddetectie en noodverlichting. In de filosofie van TIBA worden zo veel mogelijk regelsystemen uit de installaties gehaald en overgebracht naar de centrale regeling in de Beckhoff controller. Op die manier worden de mogelijkheden van een centraal platform maximaal gebruikt. Zoals controle vanop afstand, maar ook het doorvoeren van optimaliseringen en energiebesparing. Dat is iets waar de Vlaamse overheid in haar gebouwen sterk op inzet en waarvan je de resultaten dankzij het platform ook precies kan opvolgen. De centrale sturing zorgt er bijvoorbeeld voor dat om negen uur ’s avonds alle lichten uitgaan. 

Centrale controller

Dat alle intelligentie naar de centrale controller verschuift, is overigens ook een belangrijk element in de openheid en het future proof maken van de installaties. Het zijn net de verschillende sturingen die na verloop van tijd voor problemen zorgen. En opmerkelijk aan dit project in Hasselt: deze toch wel ingrijpende aanpassing is gebeurd terwijl het gebouw al die tijd gewoon in gebruik bleef. Een voorbeeld van de klantgerichte benadering van FixSus.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details