NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuw gebouwbeheersysteem maakt shoppingcentrum toekomstbestendig
Van links naar rechts: Ronny Noyaert (Beckhoff), Yonoi Van der Jeugt (AG Real Estate) en Jordi Demarest en Jonas Lybeer (DTplan). “Beckhoff technologie was de meest toekomstbestendige oplossing.”

Nieuw gebouwbeheersysteem maakt shoppingcentrum toekomstbestendig

Al zeer vroeg werd daarom ingezet op gebouwautomatisering om alle technieken optimaal te laten samenwerken. Het systeem was echter dringend aan een update toe. Een kolfje naar de hand van DTplan dat resoluut koos voor de open technologie van Beckhoff Automation om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Het Urbiscomplex is een multifunctioneel complex in Gent dat naast het winkelcentrum Shopping Gent Zuid ook kantoren, appartementen en een ondergrondse parking huisvest. Het winkelcentrum zelf is in handen van AG Real Estate, vastgoeddochter van AG Insurance en vastgoedadviseur van Ageas. Momenteel beheert deze specialist in vastgoed acht shoppingcentra, goed voor ongeveer 300.000 vierkante meter aan zeer aantrekkelijke handelsruimte. “Om te blijven voldoen aan de verwachtingen van retailbezoekers, wilden we het gebouwautomatiseringssysteem vernieuwen. De grootste struikelblokken waren het nog vinden van wisselstukken voor componenten die uit 2004 dateerden en de geslotenheid van het systeem. Nieuwe technieken integreren was bijgevolg onmogelijk”, vat facility manager Yonoi Van der Jeugt de voornaamste uitdagingen samen.

Het Urbiscomplex is een multifunctioneel complex in Gent dat naast het winkelcentrum Shopping Gent Zuid ook kantoren, appartementen en een ondergrondse parking huisvest.

Geen hinder voor shoppingcentrum

Van der Jeugt: “In eerste instantie wilden we wat we hadden eigenlijk gewoon vervangen. Zonder extra toeters of bellen om de kosten onder controle te houden. Maar dan wel een open in plaats van een gesloten systeem, zodat we alle mogelijke data eruit konden halen om het gebruik te optimaliseren. Als er dan in een latere fase toch nieuwe technieken geïntegreerd zouden worden, moest dat
eenvoudig kunnen gebeuren. De belangrijkste eis was evenwel dat de installaties operationeel moesten blijven gedurende de werken. Onze klanten mochten zo weinig mogelijk hinder ondervinden.” Uiteindelijk ging het project naar DTplan uit Izegem. “Misschien niet de grootste naam die ertussen zat. Maar ze hadden wel het best aansluitende verhaal: een oplossing die zo goed als geen nieuwe bekabeling zou nodig hebben, veel hardware kon hergebruiken en een zeer flexibele mindset”, herinnert Van der Jeugt zich.

Alle technologie en technieken worden samengebracht in één punt. Zo zijn ze makkelijk te visualiseren en te beheren.

Keuze voor openheid

Voor DTplan was meteen duidelijk dat Beckhoff technologie de meest toekomstbestendige oplossing voor Shopping Center Zuid zou zijn. “Het TwinCAT systeem dankt zijn grote aantrekkingskracht net aan zijn openheid”, weet sales specialist Jonas Lybeer. “Het is een vrij programmeerbaar gebouwbeheersysteem waar alle technologie en technieken samengebracht worden in één punt. Zo zijn ze makkelijk te visualiseren en te beheren. Bovendien kunnen er nieuwe kaarten toegevoegd worden op elk eiland, wat een plus is wanneer er nieuwe technieken toegevoegd of gekoppeld moeten worden.” Vandaag zit er al heel wat vervat in het systeem: verlichting, koeling en verwarming, liften, koeltorens, luchtfilters, warmtenet van Stad Gent, enzovoort. De basis van het nieuwe concept is de CX2030 embedded pc. “Een krachtige oplossing die alle huidige noden van Shopping Center Zuid afdekt en veel ruimte laat voor uitbreiding. Ik schat dat we nog geen tien procent van zijn mogelijkheden benutten”, geeft DTplan senior system integrator Jordi Demarest aan. Om geen nieuwe kabels nodig te hebben en tegelijk de continuïteit van de installatie te garanderen, bleef de originele busbekabeling in gebruik.

Om geen nieuwe kabels nodig te hebben en tegelijk de continuïteit van de installatie te garanderen bleef de originele busbekabeling in gebruik.

Flexibiliteit maakt het verschil

“De flexibiliteit die we al voelden bij de eerste kennismaking bleek in dit renovatieproject een cruciale eigenschap. Welke problemen er ook opdoken, er werd telkens met ons meegedacht om een zo constructief mogelijke oplossing te vinden.” De samenwerking zal dan ook nog verder lopen in de toekomst. “Een gebouw leeft en dan heb je een beheersysteem nodig dat zich voortdurend kan aanpassen aan die veranderingen. DTplan zal hier jaarlijks onderhoud op voorzien en tegelijk ook voorstellen doen om het verder te optimaliseren, bijvoorbeeld richting meer energie-efficiëntie. De basis daarvoor is gelegd met de Beckhoff technologie die al even open en flexibel werkt”, besluit Van der Jeugt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details