NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwe BEN-schoolgebouw met  bijzondere aandacht voor akoestisch binnenklimaat
Demecoplaf gebruikte aan de ingang en in de polyvalente zaal het innovatief akoestisch product type I (Invisible) met een toplaag van geweven vinyl in de kleur Adanna. (Beeld: Dennis De Smet)

Nieuwe BEN-schoolgebouw met bijzondere aandacht voor akoestisch binnenklimaat

Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school maar wilde omwille van het pedagogisch concept – co-teaching en klasoverschrijdende werking – vooral ook een open gebouw met grote polyvalente ruimte en grotere klaslokalen. Met een goede akoestiek als extra uitdaging.

De eis van de bouwheer voor grotere (klas)ruimtes bracht natuurlijk ook het risico op veel langere nagalmtijden in die ruimtes met zich mee en dus een mindere spraakverstaanbaarheid voor leraars en leerlingen. Nagalm is namelijk recht evenredig met het volume van een lokaal. Een uitdaging die AVDK Architecten Vande Kerckhove uit Heule met plezier tackelde. Zij kregen de volledige ontwerpopdracht toevertrouwd.

Slimme wandenbouw

Partner-architect Frederik Tomme is vertrouwd met de akoestisch absorberende decoratieve panelen van Print Acoustics by Triplaco. Hij paste deze producten al toe voor diverse andere schoolbouwprojecten in Vlaanderen. Waardevolle ervaring voor de basisschool in Stasegem dus.

Wandenbouwer Demecoplaf gebruikte aan de ingang en in de polyvalente zaal het innovatief akoestisch product type I (Invisible) met een toplaag van geweven vinyl in de kleur Adanna. Meubelbouwer Labonorm werkte dan weer geluidsabsorberende kastscharnierdeuren van Print Acoustics, die de nagalmtijd in de grotere klaslokalen mee onder controle houden.

Deze realisatie in een landschapsbureelomgeving vult de ruime waaier aan referenties van publieke en private projecten perfect aan. Van administratieve centra en zorginstellingen tot sportinfrastructuur en scholen.

Een open gebouw met grote ruimtes. (Beeld: Dennis De Smet)

Innovatieve akoestische oplossingen

Print Acoustics is een divisie van Triplaco. Zij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en levering van akoestisch dempende panelen, deuren en losse elementen. “Onze oplossingen, standaard of op maat, worden geïntegreerd in de meest uiteenlopende toepassingen”, klinkt het bij Print Acoustics. “Samen met architecten, installateurs en bouwheren werken we steeds de meeste geschikte oplossing voor de specifieke toepassing uit.”

De akoestisch dempende oplossingen bestaan uit een kern in mdf met een toplaag in Print HPL van Abet Laminati, hoogwaardig fineer van Decospan, lak en geweven vinyl Ntgrate of digitale bedrukking. Een akoestisch dempend glasvlies op de rugzijde of in het midden werkt het product af, met nog betere akoestische kwaliteiten als resultaat. “Print Acoustics streeft ernaar de meest efficiënte, stabiele en decoratieve akoestisch dempende oplossingen op basis van het Helmholtz-principe te ontwikkelen en te produceren voor de reductie van de nagalm, veroorzaakt door de menselijke stem. Op die manier dragen wij bij tot een verbeterd akoestisch comfort en een gezonder binnenklimaat in gebouwen.”

Alle akoestisch dempende producten van Print Acoustics worden inhouse ontwikkeld en geproduceerd. (Beeld: Dennis De Smet)

Eigen R&D

Alle akoestisch dempende producten van Print Acoustics worden inhouse ontwikkeld en geproduceerd. Ze ondergaan grondige testen in de nagalmkamer van een onafhankelijk akoestisch labo, voor ze op de markt komen. Na een studie en de technische tekening van elke bestelling, worden de panelen, deuren en losse elementen geproduceerd in de fabriek in Harelbeke. De kwaliteit van de producten wordt zowel  tijdens als na het productieproces streng gecontroleerd.

Gebruikte producten

Om de nagalm in de nieuwe BEN-school te corrigeren gebruikten architect en bouwheer verschillende innovaties van Print Acoustics by Triplaco. Een overzicht: 

  • Print acoustics Type M  kastdeuren met microperforatie 2-zijdig +  Type I  wand, stoot- en krasvaste onderhoudsvriendelijke toplaag op een zwarte Akoe mdf-kern
  • Type M: Microperforaties: HPL in uni kleuren en houtimitatie van Abet Laminati
  • Type I: Invisible met een geweven vinyl toplaag van Ntgrate   

FICHE VAN PROJECT

Project: Stedelijke Basisschool Zuid
Locatie: Stasegem
Architect: Architecten Vande Kerckhove, partner Frederik Tomme

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details