NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwe BIM-tool voor zonwering
Buitenjaloezieën als knappe en efficiënte zonwering. (Beeld: Stories by light)

Nieuwe BIM-tool voor zonwering

Oververhitting in huis vermijden begint bij een goede zonwering. Dit wordt nog vaak over het hoofd gezien. Nog steeds worden veel huizen ontworpen om warmte vast te houden in de winter, maar niet om deze buiten te houden in de zomer. Verozo, de Belgische beroepsfederatie van zonweringproducenten, heeft een BIM-tool ontwikkeld waarmee je als architect de zonwering in het gebouw al van in de beginfase kan inplannen. 

Vandaag worden er nog steeds te weinig hittebestendige woningen gebouwd en verbouwd om de klimaatverandering aan te pakken. Enerzijds worden de zomers steeds warmer en neemt het aantal hittegolven toe, anderzijds winnen beglaasde oppervlakken in de architectuur aan belang. Een efficiënte zonwering heeft de voorkeur op (alleen maar) actieve koeling.

Glazen dak? Horizontale dynamische buitenzonwering voorkomt mee oververhitting in de zomer, zonder afbreuk te doen aan de zonnewinst in de winter. (Beeld: Seppe Kuppens)

Toepassing voor elke situatie

“Zonwering is de meest energie-efficiënte methode om een gebouw te beschermen tegen overmatige warmte.” Aan het woord is Ann Van Eycken, secretaris-generaal van Verozo en van de overkoepelde European Solar Shading Organisation (ES-SO). Verozo wil mee de oplossingen aanreiken in de digitale bouwwereld en heeft nu een BIM-tool klaar die het voor architecten gemakkelijk maakt om zonwering te integreren in hun bouw- of verbouwproject. Het gaat erom de juiste toepassing te vinden voor elke situatie. De BIM-tool biedt daar met generieke Revit-modellen voor elf verschillende soorten zonweringen een antwoord op. Hiermee kan je in Revit gevels creëren en zien hoe specifieke types kunnen worden ingebouwd.  Ann Van Eycken: “Met een overzicht van de beschikbare zonweringdata voor een specifiek project en allerlei videohandleidingen over welk type zonwering in de gevel te integreren, kan de architect voortaan zonwering al in het vroege ontwerpstadium mee opnemen.” De materialenbibliotheek bevat dan weer verschillende kleuropties voor efficiënte zonweringstoepassingen, zoals lamellen of transparante doeken, met bijbehorende zontoetredingsfactor (gtot), gebaseerd op de combinatie van zonwering en dubbele beglazing met een U-waarde van 1,1. Ook vindt de gebruiker de weblinks naar specifieke BIM-objecten van Verozo-leden, om zelf meteen te gebruiken in het eigen BIM-project. Dit alles nu te raadplegen op de website van Verozo.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details