NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwe generatie akoestische plafondplaten
Je kiest uit verschillende perforatiepatronen, afhankelijk van de akoestische noden van de ruimte. (Beeld: Christophe Grilhé)

Nieuwe generatie akoestische plafondplaten

PERFECT AFGEWERKTE PLAFONDS DOOR NIEUWE GENERATIE GEPERFOREERDE GIPSPLATEN

CREATEX is de nieuwe generatie akoestische gipsplaten van Siniat, dat esthetische en geluidsabsorberende eigenschappen combineert. Ze staan gekend om hun eenvoudige plaatsing, snelle afwerking en de unieke CAPT’AIR-technologie om de lucht binnen te zuiveren.  Met verschillende perforatiepatronen vind je gegarandeerd een plafondplaat die bij het project en zijn akoestische noden past.

De reeks akoestische CREATEX-gipsplaten zijn verder ontwikkeld op basis van de LaCoustic-platen, ook van Siniat. “De bouwsector staat niet stil”, zegt Toon Plompen, Product Manager van Siniat. “De perforaties zijn gelijk gebleven, maar we hebben de plaatsing vereenvoudigd en we ontwikkelden een gipsplaat met vlies dat geluidsgolven opvangt en de lucht zuivert. De technologie hadden we al. Die hebben we nu verbeterd en aangepast aan de huidige noden.”

Zo is deze nieuwe generatie uitgerust met de CAPT’AIR-technologie: deze haalt de vluchtige organische stoffen (VOS) uit de lucht. Dit zijn deeltjes die binnen vrijkomen door verwarming, stoffen, verf, kaarsen, vloerbekleding enzovoort. “Zo vervult CREATEX een luchtzuiverende functie. De plaat absorbeert deze zogenaamde formaldehydes en neutraliseert ze”, zegt Toon Plompen. “Daarom komen deze platen helemaal tot hun recht in ziekenhuizen, dokterskabinetten, scholen, hotels, restaurants, noem maar op.”

Eenvoudige plaatsing

Een andere nieuwigheid is de gefreesde V-rand aan de CREATEX-platen, waardoor zo goed als naadloos gewerkt kan worden. Ideaal voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het plafond kan beter gevoegd worden met behulp van de Siniat-mix. Deze koker, die met een manueel of elektrisch spuitpistool kan worden aangebracht, werd ook ontwikkeld na doorgedreven onderzoek. “Uit een marktonderzoek met achthonderd stakeholders kwamen dit voegmiddel en de koker als verpakking er steeds als beste uit. Het voeg-middel is op die manier ook twaalf in plaats van zes maanden goed.”

CREATEX is een reeks geperforeerde gipsplaten met een grote akoestische en esthetische meerwaarde.

Een derde belangrijke vernieuwing is de primer die al op de V-rand en de plaat verwerkt is. Dat betekent een handeling minder voor de vakman en perfecte hechting van het voegmiddel. Zo biedt CREATEX heel wat plaatsingsgemak, gecombineerd met een grote architecturale meerwaarde. Let op: wie de platen ter plaatse verzaagt, moet wel de randen nog primeren.

Esthetiek en comfort

De perforaties bestaan in ronde en vierkante vorm, van verschillende groottes en patronen. Zo zijn er in totaal zeven types die verschillende geluidniveaus kunnen onderdrukken en absorberen. “Afhankelijk van de akoestische behoeften van een ruimte, kies je zo de plaat die het best bij het project past”, zegt Toon Plompen. “De platen zijn bekleed met een zwart of wit vlies, naargelang de de esthetische voorkeur. De perforaties komen ook mooier uit. Enerzijds lopen ze door tot aan de rand, anderzijds creëer je een constant patroon door de V-naad. Voor grote ruimtes raden we wel aan een laser te gebruiken, zodat de perforaties op dezelfde lijn liggen.”

De sterke ontwikkeling door Siniat uit zich tot slot ook in de brandveiligheid van de CREATEX-platen. “Iedere plaat werd uitvoerig getest op bijvoorbeeld brandstabiliteit en slaagde ruimschoots voor de testen”, besluit Toon Plompen. “CREATEX is dus niet enkel een eenvoudig te plaatsen gipsplaat. Ze is ook akoestisch absorberend, verbetert de luchtkwaliteit, biedt esthetische meerwaarde en is dus bijzonder veilig.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details