NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Nieuwe tool voor circulair bouwen op maat

Hoe de circulaire ambities van een bouwproject bepalen, toepassen en nadien ook evalueren? Niet altijd eenvoudig. Embuild Vlaanderen en Buildwise stellen met ‘Circulair Gebouwd’ een nieuwe digitale tool voor die hierbij kan helpen. 

Circulair Gebouwd wil een antwoord bieden op de behoefte aan een duidelijk communicatiemiddel voor de circulaire ambities. De vertaling van de theoretische principes van circulair bouwen naar concrete acties is voor elk project anders en sowieso een uitdagende oefening. Deze tool helpt daarbij, van bij de start van het project tot de uiteindelijke oplevering. “Binnen de sector is er nood aan de nieuwe tool ‘Circulair Gebouwd’. Want van in de ontwerpfase dienen opdrachtgevers, architecten, aannemers en het voltallige bouwteam bij het project betrokken te worden om de circulaire ambities waar te maken. Bovendien sluit de tool naadloos aan bij GRO. Dat is de bestaande duurzaamheidstool voor bouwprojecten van de Vlaamse overheid. Waar GRO vandaag al werkt met een uitgebreide lijst aan criteria, kan je met ‘Circulair Gebouwd’ specifieker en helemaal op maat van je project aan de slag gaan”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.

Een voorbeeld van het dashbord gegenereerd door de tool Circulair Gebouwd.

Praktisch in gebruik

Hoe werkt ‘Circulair Gebouwd’? De tool is overzichtelijk opgebouwd in zes stappen en intuïtief in gebruik. In een eerste stap wordt gevraagd om een korte en algemene visie rond de circulariteit van het project te formuleren. In stap 2 legt men de algemene circulaire ambities vast per thema door hieraan een percentage toe te kennen. In de stappen 3.1 tot 3.4 maakt men per thema een selectie – zowel must-haves als extra’s – van wat men wil meenemen in het project. Zo maakt men de gewenste circulariteit concreet. Stap 4 leidt tot een reflectiemoment door na te kijken of het eerder ingestelde ambitieniveau behaald wordt. Zo nodig kan men bijsturen door meer tijd en/of middelen vrij te maken of de circulaire ambities bij te stellen. In stap 5 worden de circulaire aspecten per thema gevisualiseerd in een dashboard. Op basis hiervan kan een fiche gegenereerd worden om over de circulaire ambities van het project te communiceren, bijvoorbeeld bij de aanbesteding. Tot slot: stap 6 die toelaat te evalueren en na te kijken in hoeverre de circulaire ambities werden behaald, vooral om hieruit te leren voor toekomstige projecten. Meer weten? Je ontdekt deze tool op circularbuilt.be.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details