NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Ook tijdelijke constructies vragen om een langetermijnvisie
Architect Dirk Mattheeuws, Voorzitter Netwerk Architecten Vlaanderen

Ook tijdelijke constructies vragen om een langetermijnvisie

Maar we denken ook na over de impact van wat we als maatschappij vandaag beslissen op de lange termijn, bijvoorbeeld met betrekking tot onze ruimtelijke ordening en de duurzaamheid en de woonkwaliteit van wat we bouwen. 

Zo heeft minister Zuhal Demir onlangs de vergunningsplicht voor tijdelijke zorgconstructies vervangen door een meldingsplicht. De energieprestatie-eisen (EPB), die voordien voor zorgwoningen even streng waren als die voor nieuwbouw, werden versoepeld. Mogelijk blijft het trouwens niet bij enkel zorgwoningen. Als een gevolg van de coronapandemie wordt de eigen woning namelijk nog intensiever gebruikt, niet in het minst voor thuiswerk. Een stijgende vraag naar thuiswerkkantoren in de vorm van containers in de tuin is daar het gevolg van. De minister wil dan ook graag inspelen op de vraag naar een snellere en makkelijkere manier om deze ‘tijdelijke’ constructies te vergunnen. In navolging van de vrijstelling van de vergunningsplicht voor zorgwoningen denkt het kabinet Demir dus na over nog meer vrijstellingen.

Dat de gang van zaken bij een vergunningsaanvraag vandaag te lang en te omslachtig is, is een feit. Als architecten hebben we op die mallemolen vandaag trouwens weinig grip, maar we zijn bij vertraging wel vaak de kop van Jut. Overdreven regulitis en de vaak rigide toepassing ervan zijn daar mee de oorzaak van. Graag denken we mee na over hoe dat beter kan. Iedereen begrijpt de noodzaak van een mantelzorger die zijn familielid met de beste zorg wil kunnen huisvesten en dat snel gerealiseerd wil zien. En ook op de andere hierboven geschetste noden moeten we als maatschappij en als bouwsector flexibel en snel kunnen inspelen. 

Toch mogen we de aspecten op lange termijn niet uit het oog verliezen. Wat met de dreigende ruimtelijke verrommeling – die we met de bouwshift nota bene net willen tegengaan – die zo’n ‘tijdelijke constructies’ dreigen te veroorzaken? En wat is de garantie dat zulke tijdelijke constructies ook effectief tijdelijk blijven? Als tegengewicht voor die toegeeflijkheid op de korte termijn pleiten we voor een kader dat garanties biedt voor de impact op de lange termijn. Bijvoorbeeld door circulaire eigenschappen van de gebruikte materialen als voorwaarde te stellen. Of door eisen te stellen op de zelfvoorzienendheid van de unit op het vlak van energie.

Zoals gezegd denken wij ook graag mee na over hoe vergunningsprocedures eenvoudiger kunnen, hoe er shortcuts kunnen gemaakt worden voor situaties die extra spoed of een andere aanpak vereisen. Zorgconstructies zijn één ding, maar in het zogenaamde vrijstellingenbesluit staan er nog wel meer bepalingen over werken die vandaag wel of niet verplicht met een architect dienen te gebeuren en waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Momenteel onderwerpen wij verschillende soortgelijke vraagstukken aan een kritische toetsing. Daarbij bestaan voor ons geen taboes.

Misschien moeten de criteria waarmee bepaald wordt voor welke werken een architect verplicht is, herzien worden en vervangen door zaken die de hedendaagse kwaliteitseisen of maatschappelijke doelen beter definiëren. Ons ultieme doel? Dat is en blijft dat we als architecten op een kwalitatief hoogstaande manier de broodnodige ‘zorg’ voor de belangen van mens en maatschappij kunnen verzoenen. Zo zit het nu eenmaal in het DNA van ons beroep.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details