NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Open blik op de omgeving

Open blik op de omgeving

Slanke kaders en middenstijlen voegen een architectonische elegantie toe en gunnen de bewoner een haast ongehinderd uitzicht op de omgeving. Het ultieme doel: een frameless view en maximale lichtinval. Enkele systemen in de kijker.

Ultraglide Max Light van Aliplast: een schuifsysteem met een vleugelgewicht tot 250 kilogram (hefschuifsysteem met een vleugelgewicht tot 440 kilogram) en elegante profielen met aanzichtbreedte van 45 millimeter.

De drang naar elegantie is alom aanwezig. Ook binnen de hedendaagse architectuur onderzoekt men hoe er gewerkt kan worden met steeds fijnere materialen die niettemin op functioneel vlak topprestaties leveren. ‘Minimal windows’ zijn hiervan een perfect voorbeeld. De slanke en minimalistische ramen en schuifsystemen blijken trouwens niet langer een nicheproduct, maar worden anno 2021 steeds vaker stijlvol toegepast in uiteenlopende renovatie- of nieuwbouwprojecten. En bijgevolg heeft elke gerespecteerde raam- en deurleverancier tegenwoordig een semi-minimal of echt minimal window-systeem, als gepast antwoord op deze niet te miskennen trend.

Minimal versus semi-minimal

Frank Vanwelden, BU manager Engels Hyline bij engels ramen en deuren: “Er zijn enkele kenmerken die doorgaans gebruikt worden om een minimal window van een ‘semi-minimal window’ te onderscheiden. Allereerst streeft een minimal window, waaronder deze uit onze engels Hyline-collectie, naar een ononderbroken uitzicht dus zo weinig mogelijk zichtbare profielen. Waar de traditionele schuiframen een middenstijl hebben met aanzichtbreedte tussen de 80 en 100 millimeter, is dit bij een minimal window naar mijn aanvoelen maximaal 30 millimeter. Hiertussen valt nog een hele groep aan ‘semi-minimal windows’, zoals engels SlimSlide, die een profieldikte hebben van 30 tot 70 millimeter. Bij veel semi-minimal windows hebben de middenstijlen een slanke afmeting, maar wordt deze niet rondom doorgetrokken, waardoor er zones ontstaan met een breder aanzicht. Daarnaast is het ook belangrijk dat het vast kader volledig weggewerkt kan worden in de vloer, muren en plafond, dit om een zo strak mogelijk resultaat te bekomen. Als het systeem dit om technische redenen niet mogelijk maakt kan je mijn inziens niet spreken over een minimalistisch schuifraam.” 

Hi-Finity is de meest minimalistische schuifraamoplossing in het Reynaers Aluminium assortiment.

Innovatieve schuiftechniek

De smalle afmetingen van de middenstijl en het kader hebben enkele ontwikkelaars van minimal windows de traditionele schuiftechniek in vraag doen stellen. Zo is er een grote groep leveranciers die er vandaag voor kiezen om de wielen niet onder de vleugel maar onderaan in het vaste kader te plaatsen. Het voordeel? Door het groot aantal wieltjes onder het glas kan men de schuifvleugel moeiteloos bewegen. Bij problemen met de wielen kost het bovendien weinig moeite om deze te vervangen. Je hoeft enkel de vleugel open te schuiven om aan de wielen in het kader te kunnen. Onnodig om de volledige vleugel uit het vaste kader te verwijderen. Nog een belangrijk voordeel: de vele wieltjes zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het glasgewicht waardoor extra grote formaten mogelijk worden. En ook dit biedt ‘grootse’ architecturale mogelijkheden.  

‘No windows, just views’, dat is het motto van Winsol IQON.

Aanzichtbreedte van amper 18 millimeter

De bovenvermelde techniek is alvast aanwezig op Hyline, het premium schuifsysteem van engels met fijne akoestische en thermische isolatie. Het uiterst smal profiel van dit aluminium schuifsysteem werd gereduceerd tot een minimale aanzichtbreedte van 18 millimeter en een middenstijl die ook 18 millimeter breed is. Hierdoor ontstaat de optische illusie van een kozijnloos raam waarbij de focus ligt op het glas. Het slanke kader wordt volledig ingewerkt, zodat dit profiel flexibel inzetbaar is in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. De structuur maakt het mogelijk om screens, lamellen of verduisteringsgordijnen tussen het glas te integreren. Opnieuw wordt het uitzicht dus niet onderbroken door extra accessoires. Extra opties als ingewerkte muggenhorren zijn mogelijk. Op hun beurt zijn ook deze volledig geïntegreerd en daardoor onzichtbaar. Het kan naadloos worden ingewerkt in de vloer waardoor exterieur en interieur mooi in elkaar overvloeien. Je hebt geen visuele of fysieke obstakels. Door het slim ontwerp van de dorpel zullen de rails geen verzamelplaatsen van stof of dode bladeren worden. Leuk detail: de rails zijn 8 millimeter breed, smaller dus dan de gemiddelde hak van een damesschoen, waardoor het gevaar van struikelen ook wordt geminimaliseerd.  

Ook voor hoekoplossingen

Het antwoord van Reynaers Aluminium op deze trend bestaat uit het Hi-Finity. Dit is de meest minimalistische schuifraamoplossing in het assortiment van Reynaers Aluminium, ontworpen in samenwerking met Belgische designers en materiaalarchitecten. De profielen worden volledig in de vloer en muren weggewerkt en het middenprofiel heeft een aanzichtbreedte van 35 millimeter. Hi-Finity kan zware glasgewichten dragen tot 1.200 kilogram (vastglaspaneel), 750 kilogram (gemotoriseerde vleugel) of 300 kilogram (manueel bediende vleugel) en is uitvoerbaar met dubbele tot driedubbele beglazing. Voor een optimaal gebruikscomfort wordt ook een gemotoriseerde oplossing aangeboden. Dankzij de hoekoplossing kan de optimale buitenbeleving doorgetrokken worden naar een openschuivend hoekraam zonder hoekprofiel. Hierdoor kunnen de schuifelementen langs beide kanten van een hoek worden geopend, zonder centraal obstakel.

Scala aan oplossingen

Ook andere merken pakken uit met minimalistische oplossingen. Van Winsol is er het IQON schuifraam. 

Ook hier noteren we een minimalistisch design met volledig verzonken profielen, een middenstijl van 25 millimeter, verzonken dorpel, een 90 graden meeschuifbare opstelling en glasafmetingen tot 2,3 meter breed en 3 meter hoog. Dit systeem is te verkrijgen in mono-, duo- en trirail en zowel beschikbaar met manuele als gemotoriseerde bediening, desgewenst gekoppeld aan de smartphone, tablet of het domoticasysteem. SAPA heeft op zijn beurt Artline en ArtLine XL voor wie het nog een maatje groter mag zijn. Het thermisch onderbroken schuifdeursysteem biedt grote glaspartijen tot 3,5 meter hoogte, een minimale middenstijl van 26 of 38 millimeter, optionele aansturing met motor en een maximaal vleugelgewicht tot 500 kilo, waardoor ook glaspartijen van grond tot plafond moeiteloos geopend kunnen worden.

En dan is er ook nog het Italiaanse Orama Minimal Frames dat met Orama One een minimalistisch raam en schuifsysteem aanbiedt met een 24 millimeter slanke middenstijl en een maximale hoogte en breedte van respectievelijk 6,5 en 3 meter (maximaal 12 vierkante meter en 1.000 kilogram) voor de schuiframen. Wat de overige internationale merken in dit high-end segment van minimal windows betreft, noteren we onder meer nog de Zwitserse labels Vitrocsa en Panoramah! die ook hun weg gevonden hebben naar de Belgische markt. Zo pakt Panoramah! uit met kaderloze ramen met filigraan middenprofiel van 20 millimeter en schuifelementen met een oppervlakte tot een zeer royale 29 vierkante meter. Fijn, fijner, fijnst en groot, groter, grootst is het motto.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details