NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Open moet het zijn!
Het Intersection keukenontwerp van Dada met het signatuur van Vincent van Duysen. (Beeld: Hasselblad H6D)

Open moet het zijn!

Koken en wonen worden anno 2022 steeds meer een eenheid. Op zich uiteraard niets nieuws, al valt wel op dat steeds meer typische keukenlabels verder inzetten op veelzijdige oplossingen voor het hele interieur. Niet alleen keuken en woonkamer worden één, maar dezelfde stijl wordt consequent doorgetrokken in de dressing, slaapkamer en badkamer. 

NX 650 van Nex125 in lariks, geborsteld en gerookt, gecombineerd met Onyxzwart. (Beeld: ARTs-UNLIMITED)

Wat materialen en vormen betreft, zetten warmte en emotie de toon. Steriel wit en uitgepuurd zwart kunnen nog steeds, maar wel het liefst in combinatie met materialen met een zekere panache. Het mag allemaal wat expressiever, met onder meer notenhout, keramiek en verrassende rondingen die een zekere zachtheid toevoegen. Individueel design primeert, met aandacht voor persoonlijke smaak en uiteraard het architecturale totaalplaatje. “Toon me je keuken en ik zeg wie je bent.”

SieMatic S2 in Metallic Roségold met een onderscheidende esthetiek.

Materialen als dragers van emotie

Naast vorm en functie zijn materialen belangrijke emotionele componenten die alleen maar aan belang zullen winnen bij het ontwerpen van een individuele keukenoplossing. “Rond 2026 zijn de generaties Millennials en Gen Z goed voor meer dan 60 procent van de wereldwijde luxemarkt”, weet men bij SieMatic. “Nu al ondergaat het begrip luxe een enorme verschuiving. ‘Oude luxe’ werd gekenmerkt door status, bezittingen en een verfijnde of exclusieve smaak. Bij ‘nieuwe luxe’ zijn ervaringen belangrijker dan voorwerpen en ligt de nadruk op culturele waarden.” SieMatic is er dan ook van overtuigd dat internationale merken daarom moeten evolueren en hun publiek moeten inspireren met emotionele ervaringen. Volledig in lijn met deze stelling is de nieuwe SieMatic SLX Ceramic, goed voor een German Design Award 2022, met een enorm potentieel voor individueel creatief design via een breed assortiment keramische afwerkingen. De ledverlichting in de horizontale en verticale greeplijsten laten het delicate SLX werkblad schijnbaar zweven en vervolledigen de bijzondere sfeer. 

Realisatie van Obumex in Saint-Tropez met typerende ronde en uitnodigende vormen. (Beeld: Stéphanie Mathias)

Geintegreerde woonsystemen

De grens tussen keuken en de rest van de woning vervaagt nog meer dan dit al het geval was. Zo gaat Scavolini alvast resoluut voor een conforme totaallook doorheen de woning en zal ook in de toekomst het aanbod blijven uitbreiden met meubelvoorstellen in die zin. Het Italiaanse label pakt uit met geïntegreerde woonsystemen voor zowel keuken als woonkamer, maar net zo goed de badkamer als dressing.

Het opzet: een stilistische eenheid bieden over de verschillende ruimtes heen. Een mooi voorbeeld is alvast de Formalia-lijn, ontworpen door Vittore Niolu. Typerend is niet alleen het bijzonder vormgegeven front met geïntegreerde greep, maar vooral ook de integratie van open regalen door middel van een modulaire structuur met oneindig veel mogelijkheden. De uitgelezen manier om dat huiskamergevoel tot in de keuken door te trekken en, ook omgekeerd, de keuken met woonkamer te verbinden. Leicht zet op zijn beurt in 2022 vooral ‘Die Architeckturküche’ in de kijker en staaft hiermee zijn competentie op het vlak van hoogwaardige interieurbouw die verder gaat dan alleen de keuken. Bovendien focust de nieuwe collectie op het innovatieve M8-uittreksysteem met uitgepuurd design en de vorig jaar met succes gelanceerde Bossa-serie met fineerhout, bestemd voor het hogere keukensegment. Het karakteristieke zit hem in de acht houten fronten met verticale lijnenstructuur. Verkrijgbaar in licht eikenfineer, maar ook walnootfineer voor een extra luxueuze uitstraling.

Poggenpohl combineert hier een monolithisch eiland in natuursteen met gerookt eiken fineerfronten.

Expressief hout

Wat houtfineer en –decors betreft, merken we inderdaad op dat het allemaal gerust wat donkerder mag. Karaktervol hout, met opvallende nerftekening, doet het goed. Het mag allemaal wat expressiever, en ook dat sluit aan bij de emotionele beleving. Zo zet de opmars van notelaar in het interieur en de meubelindustrie zich gestaag door. Next125, het premium merk van Schüller, presenteert de NX 620 fronten met een fineer van Amerikaans notenhout in combinatie met mokkabruine oppervlakken die het nerfpatroon benadrukken. Ook zeer sprekend is de NX 650 in geborsteld en gerookt larikshout. Het rookproces accentueert het sprekende nervenpatroon dat zich perfect laat combineren met monochromatische kleuren, zoals Onyxzwart, die het hout op subtiele wijze tegengewicht bieden. Nog meer bijzonder gebruik van hout bij Intersection van Dada, het high-end keukenlabel van de Molteni Group. Extra bijzonder: dit is een ontwerp van Belgisch designer Vincent
Van Duysen – trouwens creatief directeur bij

Molteni & C, die zich voor het design van deze keuken liet inspireren door de grote meester Piet Mondriaan en Carlo Scarpa.

Formalia keuken en dressoir van Scavolini, respectievelijk in een Arabica Walnut melamine en matgelakte fronten in de kleur Rust.

Organisch vormgegeven

Poggenpohl presenteert op zijn beurt een opmerkelijke keuken met kastfronten uit de serie Frame 6 in gerookt eiken, gebeitst in een donkere tint, in combinatie met een +SEGMENTO keukeneiland van zandkleurige Braziliaans kwartsiet. Dit monolithisch en sculpturale eiland maakt indruk, ook al door de geïntegreerde rondingen die een organische zachtheid toevoegen aan het warme totaalplaatje. De glazen Showcase-vitrinekasten zetten de puntjes op de -i en garanderen dat gegeerde huiskamergevoel. Nog meer opmerkelijk en high-end keukendesign met organische lijnen bij Obumex en wel met het Guerbato-project in Saint-Tropez. De afgeronde en markante vormen verzachten het keukendesign met een eiland dat uitnodigt tot samenzijn. We noteren tal van luxueuze afwerkingsdetails zoals bronzen profielen, raffiabekleding en gezandstraalde fineer. Twee ovalen tafels, uitgevoerd in mortex, benadrukken nogmaals het idee van samenzijn, volledig in lijn met de visie van architecte Stephanie Coutas die de rest van de woning renoveerde. Een high-end inrichting, geënt op de bewoners, de woning en zijn al even unieke omgeving.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details